Απούσα η υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή στην Πάτρα

 

Στην απουσία της υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής στην Πάτρα – τον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας – αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. 

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Ρίο, στην Εγλυκάδα, στην Αγυιά και στα Ζαρουχλέικα. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Πατρέων λίαν συντόμως, ώστε να μην στερούνται τα αυτονόητα τα παιδιά. Επειδή η εκπαίδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου, ιδιαιτέρως στα παιδιά μικρότερης ηλικίας, – πόσω μάλλον όταν αφορά σε υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή – ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος Πατρέων προκειμένου να λυθεί το εν λόγω πρόβλημα, εάν έχουν ληφθεί οι προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Δήμο και εάν έχει απαντήσει σε αυτές καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή και στην Πάτρα. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

Προς τους Υπουργούς

  • Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
  • Εσωτερικών

Θέμα: Απούσα η υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή στην Πάτρα 

Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή ΔΕΝ εφαρμόζεται στον Δήμο της Πάτρας – στον τέταρτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Ρίο, στην Εγλυκάδα, στην Αγυιά και στα Ζαρουχλέικα. Ευτυχώς, αντίστοιχο πρόβλημα δεν παρατηρείται στους Δήμους Αιγιάλειας, Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου. 

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Πατρέων λίαν συντόμως, ώστε να μην στερούνται τα αυτονόητα τα παιδιά. Μία από τις προτάσεις είναι να σταλούν από το Υπουργείο Παιδείας δύο λυόμενα Νηπιαγωγεία βαρέως τύπου και δύο αίθουσες. Μία άλλη (που αφορά κυρίως στην Εγλυκάδα) είναι η αξιοποίηση του κτιρίου που παραχωρήθηκε από τον ΟΑΕΔ στις Εργατικές Κατοικίες της – για την αξιοποίηση του οποίου ο Δήμος Πατρέων δεν έχει απαντήσει ακόμη. Επίσης, στην περιοχή του Ρίου δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το ζήτημα, ενώ στην Αγυιά και τα Ζαρουχλέικα τα υπάρχοντα κτίρια που στεγάζουν νήπια δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και η προσπάθεια αναβάθμισής τους παραμένει ατελέσφορη.

Η εκπαίδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου, ιδιαιτέρως στα παιδιά μικρότερης ηλικίας τα οποία κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή. Είναι απαράδεκτο λοιπόν, να εμποδίζεται η υποχρεωτική διετής προσχολική αγωγή στην Πάτρα, ειδικά όταν υπάρχουν προτάσεις επίλυσης του ζητήματος έλλειψης αιθουσών. Γι’ αυτό, πολιτεία οφείλει άμεσα να προβεί στις ενέργειες εκείνες που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή η διετής προσχολική αγωγή στην Πάτρα.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: 

  1. Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να τεθεί σε εφαρμογή η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην Πάτρα; 
  2. Έχει λάβει ο Δήμος Πατρέων τις προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Εάν ναι, για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη απαντήσει στις προτάσεις αυτές; Παρακαλούμε όπως μας κατατεθεί το σύνολο της αλληλογραφίας ανάμεσα στα Υπουργεία και στο Δήμο Πατρέων όσον αφορά στο  προαναφερθέν ζήτημα. 
  3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να εφαρμοστεί η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή και στην Πάτρα – τον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας; 

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

Διαβάστε επίσης...

Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών

Tweet Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών – ωρομίσθιων εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης και …

ΗΠΑ: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος που φαίνεται να συνδέεται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

TweetΈνας ενήλικος στο Ιλινόις των ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η οποία προκλήθηκε …

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στέλνει μήνυμα στους εξωγήινους;

TweetΟι βόλτες στο Google Maps έχουν φέρει αρκετές φορές στην επιφάνεια περίεργες και εντυπωσιακές ειδήσεις, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *