Μια άλλη νομική άποψη για τις δικαστικές προσφυγές που καταθέτουμε μαζικά

Του Νίκου Λαγομιτζή*

Δέχομαι κλήσεις από φίλους ΔΥ, αναφορικά με τη διεκδίκηση αναδρομικών, λέγοντάς μου πως συγκεκριμένοι συνάδελφοι δικηγόροι εκτιμούν πως πρέπει να γίνουν πρόσφυγες εντός της παρούσης ή έστω της επόμενης εβδομάδας.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Εφόσον βγει θετική η απόφαση από την Ολομέλεια και ξεκινήσει η καταβολή έστω σε βάθος διετίας των αναδρομικών σε ΟΛΟΥΣ τους ΔΥ, βάσει σχετικής δέσμευσης της κυβερνήσεως, τότε δημιουργείται και το επιχείρημα να εκζητηθούν ποσά σε βάθος 5ετίας (που γενικά η νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων δεν το δέχεται, για ευνόητους υποκρυπτόμενους πολιτικούς – δημοσιονομικούς λόγους δυστυχώς).
Αλλά και από την άλλη άποψη αν το δούμε το θέμα, δηλαδή να ασκηθούν πρόσφυγες ΠΡΙΝ (και αγωγές για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, πχ αναπληρωτές δασκάλους), εφόσον νομολογήσει η Ολομέλεια ξανά για 2ετή παραγραφή, τότε ποιες οι ελπίδες τα πρωτοβάθμια δικαστήρια να κρίνουν θετικά υπέρ της 5ετίας;
Το ζήτημα λοιπόν της παραγραφής είναι καταρχήν νομικό, κι εν συνεχεία -δυστυχώς- πολιτικό και δημοσιονομικό, επομένως είτε ασκηθούν πρόσφυγες ΠΡΙΝ την απόφαση της Ολομέλειας, είτε ΜΕΤΑ θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εκτιμώ πάντως πως μια θετική απόφαση της Ολομέλειας, όπως φημολογείται, θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην όλη υπόθεση, άρα είμαι υπέρ του ΜΕΤΑ.
Ο κάθε ΔΥ μπορεί να κάνει την επιλογή του φυσικά. Προσωπικά πάντως συστήνω υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Γιατί στην Ελλάδα γνωριζόμαστε και κάποιοι .. γνωρίζουμε.
Στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες, ερωτήσεις κτλ

Δικηγόρος

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *