Μια άλλη νομική άποψη για τις δικαστικές προσφυγές που καταθέτουμε μαζικά

Του Νίκου Λαγομιτζή*

Δέχομαι κλήσεις από φίλους ΔΥ, αναφορικά με τη διεκδίκηση αναδρομικών, λέγοντάς μου πως συγκεκριμένοι συνάδελφοι δικηγόροι εκτιμούν πως πρέπει να γίνουν πρόσφυγες εντός της παρούσης ή έστω της επόμενης εβδομάδας.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Εφόσον βγει θετική η απόφαση από την Ολομέλεια και ξεκινήσει η καταβολή έστω σε βάθος διετίας των αναδρομικών σε ΟΛΟΥΣ τους ΔΥ, βάσει σχετικής δέσμευσης της κυβερνήσεως, τότε δημιουργείται και το επιχείρημα να εκζητηθούν ποσά σε βάθος 5ετίας (που γενικά η νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων δεν το δέχεται, για ευνόητους υποκρυπτόμενους πολιτικούς – δημοσιονομικούς λόγους δυστυχώς).
Αλλά και από την άλλη άποψη αν το δούμε το θέμα, δηλαδή να ασκηθούν πρόσφυγες ΠΡΙΝ (και αγωγές για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, πχ αναπληρωτές δασκάλους), εφόσον νομολογήσει η Ολομέλεια ξανά για 2ετή παραγραφή, τότε ποιες οι ελπίδες τα πρωτοβάθμια δικαστήρια να κρίνουν θετικά υπέρ της 5ετίας;
Το ζήτημα λοιπόν της παραγραφής είναι καταρχήν νομικό, κι εν συνεχεία -δυστυχώς- πολιτικό και δημοσιονομικό, επομένως είτε ασκηθούν πρόσφυγες ΠΡΙΝ την απόφαση της Ολομέλειας, είτε ΜΕΤΑ θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εκτιμώ πάντως πως μια θετική απόφαση της Ολομέλειας, όπως φημολογείται, θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην όλη υπόθεση, άρα είμαι υπέρ του ΜΕΤΑ.
Ο κάθε ΔΥ μπορεί να κάνει την επιλογή του φυσικά. Προσωπικά πάντως συστήνω υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Γιατί στην Ελλάδα γνωριζόμαστε και κάποιοι .. γνωρίζουμε.
Στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες, ερωτήσεις κτλ

Δικηγόρος

Διαβάστε επίσης...

Τι είπε η Υφυπουργός Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη στις προγραμματικές δηλώσεις @sofiazacharaki

Tweet

Τι είπε η Νίκη Κεραμέως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης @nkerameus

TweetΚυρίες και κύριοι Βουλευτές, Με αίσθημα μεγάλης τιμής και ευθύνης βρίσκομαι σήμερα εδώ για να …

Οι βασικοί στόχοι των «σιδηρών κυριών» για την Παιδεία

TweetΕυάγγελος Γιακουμής , CNN Greece Τόσο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως όσο και η υφυπουργός, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *