10-15 χιλ. τα παιδιά που έχουν χάσει την ζωή τους στη Συρία

Συνεχίζεται η αιματοχυσία καταγγέλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις

Σε 10.000 με 15.000 υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών στην Συρία που έχουν χάσει την ζωή τους από τότε που άρχισε η σύγκρουση στην χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Αλυσίδας Ελπίδας, μιας γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που εξειδικεύεται στην παροχή περίθαλψης στα άπορα παιδιά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ από τους 70.000 και πλέον νεκρούς που έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ στην Συρία, «σχεδόν οι μισοί είναι άμαχοι. Μεταξύ των αμάχων αυτών υπάρχει ένα ποσοστό μεταξύ 30 και 40% παιδιών, δηλαδή 10.000 ως 15.000 παιδιά», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Φιλίπ Βαλεντί, μετά την επιστροφή του από αποστολή στην Ιορδανία.

Στην γειτονική αυτή χώρα της Συρίας, η οποία φιλοξενεί περίπου 400.000 Σύρους πρόσφυγες, «εξέτασα 65 παιδιά (από την Συρία), εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν τραυματίες πολέμου: είχαν πατήσει νάρκες, ή είχαν πυροβοληθεί από ελεύθερο σκοπευτή», πρόσθεσε ο γιατρός.

«Στους πρόσφατους πολέμους, τα όπλα έχουν αλλάξει. Τα άκρα είναι αυτά που τραυματίζονται. Τα κάτω από νάρκες. Τα άνω από Καλάσνικοφ» ή τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν δύο στόχους»: είτε «την παράλυση, δηλαδή να επιτρέψουν σε κάποιον να ζήσει, αλλά να μην μπορεί πλέον να περπατήσει», είτε «να πυροβολήσουν στο κεφάλι».

Ο Βαλεντί σημείωσε επίσης ότι είδε πολλούς που είχαν τραυματιστεί από σφαίρες στην σπονδυλική στήλη. Όσον αφορά αυτούς που τραυματίζονται στο κεφάλι, «εν γένει τους παρακολουθούν στις υπηρεσίες ανάνηψης» όταν διακομίζονται στο νοσοκομείο και «συχνά» πεθαίνουν γρήγορα, πρόσθεσε.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αναμένει ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία να φτάσει το 1,2 εκατομμύριο στα τέλη του 2013, δηλαδή στο ένα πέμπτο του ιορδανικού πληθυσμού.

Αυτό το μαζικό κύμα προσφύγων στην Ιορδανία, όπως και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με την Συρία, θέτει σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα και δημιουργεί κινδύνους εσωτερικής αποσταθεροποίησης των εμπλεκομένων χωρών.
Η Αλυσίδα Ελπίδας, που ιδρύθηκε το 1988, δρα σε περίπου τριάντα χώρες προσφέροντας πρόσβαση στην περίθαλψη και στην εκπαίδευση στα φτωχά παιδιά.

Η οργάνωση αυτή ζήτησε έγκριση για την πραγματοποίηση επιχείρησης στην Ιορδανία, όπου ελπίζει να αποστείλει χειρουργούς από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον Βαλεντί, η οργάνωση θα δραστηριοποιηθεί επίσης στην Τουρκία, στην μεθόριο με την Συρία.

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *