Πιστώσεις, προθεσμίες και αριθμοί του υπουργείου Παιδείας καθυστερούν την παράλληλη στήριξη

 emprosnet.gr

Αλλαγές επί αλλαγών στην εκπαίδευση, κάθε υπουργός Παιδείας και νέα νομοθετήματα, το πιο απλό όμως, να έχει πρόσβαση κάθε παιδί στην εκπαίδευση από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μοιάζει με άθλο απέναντι στις πιστώσεις και την εκάστοτε γραφειοκρατία. Η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών άνω των τεσσάρων χρόνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς, όμως φαίνεται να μπορεί καθολικά να λειτουργήσει το μέτρο. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί, αν και το κάνουν οι περισσότερες οικογένειες είναι από τα πιο ευτυχή μεν, αλλά και από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου, πολύ περισσότερο όταν η πολιτεία δεν βοηθά. Πολύ περισσότερο όταν η πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στα παιδιά με αναπηρίες, ώστε να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, νηπιαγωγείο στη Μυτιλήνη παρουσίαζε πρόβλημα με τις αίθουσες, με αποτέλεσμα να ζητηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα κάποια νήπια να πηγαίνουν εκ περιτροπής. Το πρόβλημα φαίνεται ότι λύθηκε ως ένα βαθμό. Μένει βέβαια το αυτονόητο, όταν υπάρχουν δύο τάξεις και συνολικά 56 παιδιά να υπάρχει ο κατάλληλος διαχωρισμός. Μετά την τοποθέτηση λοιπόν των λυόμενων, των επισκευών στις τουαλέτες και άλλων ζητημάτων που ανέλαβε ο Δήμος να επιλύσει μένει να διαχωριστούν οι αίθουσες.

Ας πάμε στο προκείμενο όμως. Είναι δυνατόν το 2018 παιδί με πρόβλημα ακοής να μην έχει παράλληλη στήριξη γιατί οι πιστώσεις δεν ήταν αρκετές και το υπουργείο Παιδείας δεν έστειλε ακόμα τους εκπαιδευτικούς που απαιτούνται; Ναι είναι. Γιατί και το 2017 στον Παλαιόκηπο δεν λειτούργησε παράλληλη στήριξη. Απεγνωσμένοι οι γονείς γιατί είδαν το παιδί τους με πρόβλημα ακοής να μπαίνει… τιμωρία (!) γιατί δεν μπορούσε να παρακολουθήσει το μάθημα, σε μια αίθουσα που γίνονταν χαμός και δεν υπήρχε εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, καταγγέλλουν αδιαφορία. «Τι εικόνα μπορεί να εισπράττει το παιδί που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, έμαθε να μιλάει μέχρι πριν από λίγους μήνες και τιμωρείται;» αναρωτιέται η μητέρα.

«Έχει δίκιο η μητέρα»

Επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Καίτη Στρατάκη για το πρόβλημα. Σύμφωνα με τη συνεδρίαση που έγινε, όπου ήταν κι εκείνη παρούσα, αλλά και εκπρόσωπος του ΚΕΔΔΥ, «ζητήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τρεις πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη». Ας σημειωθεί ότι τώρα τοποθετήθηκε σχολική σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και δεν είχε παρακολουθήσει το θέμα. Για τα νηπιαγωγεία, διαπιστώθηκαν ανάγκες σε δύο παιδιά στο Μεσότοπο και έναν στον Παλαιόκηπο (όπου δεν πήγε εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής πέρσι). «Σύμφωνα με τις πιστώσεις η εκπαιδευτικός πήγε στο Μεσότοπο. Θα ζητήσω ξανά πιστώσεις για Τμήμα Ένταξης, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ζητήσει ακόμα τα κενά και αναμένεται αρχές Νοεμβρίου να έρθουν νέοι εκπαιδευτικοί για το Τμήμα Ένταξης και τέλη Οκτωβρίου για Παράλληλη στήριξη».

Στο «Χαμόγελο του Παιδιού», το Νηπιαγωγείο Βαρειάς;

Συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου Βαρειάς έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα, παρουσία και της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτης Στρατάκη. Όπως είχαμε δημοσιεύσει πολύ νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο σημερινός χώρος στέγασης του Νηπιαγωγείου Βαρειάς παρουσίαζε πρόβλημα στατικής ανεπάρκειας. Πλέον φαίνεται ότι και ο Εισαγγελέας επεσήμανε την αναγκαιότητα αλλαγής του χώρου. Αυτό που συζητείται έντονα και από χτες έμενε η κ. Στρατάκη να θέσει σε εκπροσώπους του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι μέχρι να βρεθεί νέο κτήριο, προσωρινά να στεγαστεί το σχολείο στον χώρο που ανακαινίστηκε να λειτουργήσει ως ξενώνας για τα παιδιά, αλλά δεν λειτούργησε ακόμα.

Θυμίζουμε ότι στις 9 Μαρτίου 2018 εγκαινιάστηκε το «Σπίτι της Θείας Νέλλης» (σ.σ. Μπίνου) στο Καγιάνι, που μπορεί να φιλοξενήσει 25 παιδιά. «Ο χώρος είναι αξιοπρεπέστατος για τα παιδιά, αγοράστηκαν έπιπλα, φτιάξαμε το τζάκι, υπάρχουν δωμάτια για τα βρέφη, μπάνια, και πολλοί χώροι που αξιοποιήθηκαν για να χωρέσουν περισσότερα παιδιά» είχε πει ο κ. Γιαννόπουλος, στο «Ε» κατά την τελετή εγκαινίων. Ωστόσο, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα δεν βρέθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι για να λειτουργήσει κανονικά ως ξενώνας.

Διαβάστε επίσης...

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Σε κατάπτωση η παιδεία, σε παρακμή η Ελλάδα αλλά δεν θα πεθάνει»

TweetΜια γυναίκα δυναμική και πρωτοπόρα, μια προσωπικότητα σοφή και χαρισματική, ταυτόχρονα όμως ένας άνθρωπος σεμνός, …

Επιγραφική : Το μάθημα που θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτικό

TweetΑρχαία Ελληνικά μνημεία και επιγραφές διαθέτουν κι άλλες χώρες.Περηφανεύονται για αυτές τις αρχαιότητες, τις εκθέτουν …

Κοινή πανεκπαιδευτική διακήρυξη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ για την Απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου 2019

TweetΟι τρεις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ,ΟΛΜΕ,ΟΙΕΛΕ) δίνουν τα τελευταία χρόνια κοινό αγώνα για την προάσπιση του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *