Ο κανιβαλισμός στην παιδεία εν έτει 2018

Ο κανιβαλισμός στην παιδεία εν έτει 2018

Γράφει η Ευαγγελία Θεοδωρίδου Εκπαιδευτικός Συγγραφέας

Γιατί τόση χολή για έναν άνθρωπο;

Τις τελευταίες μέρες το διαδίκτυο -και υποθέτω και τα παράθυρα στην ελληνική τηλεόραση- έχουν γεμίσει με κανίβαλους, έτοιμοι να ορμήσουν και να κατασπαράξουν μία γυναίκα, η οποία έκανε το »λάθος» να πάρει μια απόφαση που η ίδια θεώρησε την πιο σωστή για τον εαυτό της και τους μαθητές της. Θα ήταν δηλαδή πιο ηθικό να πάρει τη θέση της και σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα να την εγκαταλείψει, επικαλούμενη κάποια ασθένεια ή κάποιο σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα ή ακόμα και αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων της; Από πότε η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας θεωρείται έγκλημα και ποιοι είναι αυτοί που έχουν αυτοαναγορευτεί κριτές μας;

Διάβασα για την ευθύνη του εκπαιδευτικού προς τα παιδιά. Δε διάβασα όμως πουθενά για την ευθύνη της κοινωνίας ή ακόμα και της τοπικής κοινότητας προς τα παιδιά, όταν μόλις πριν λίγους μήνες όλοι μας βλέπαμε εκπαιδευτικούς να κοιμούνται στις παραλίες των νησιών και στα στρατόπεδα, γιατί δεν υπήρχαν »διαθέσιμα» καταλύματα. Διάβασα για την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να κλειδώνει την επιπολαιότητά του στο σπίτι.

Δε διάβασα όμως πουθενά πως ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να στερείται συναισθημάτων και συμπεριφορών για να ασκεί το λειτούργημά του. Κανένας δεν τον κατηγορεί, όταν λόγω έλλειψης χρόνου μέσα στο πρόγραμμά του, μεταφέρει τα προβλήματα του σχολείου στο σπίτι του και αναλώνει ώρες για να βρει μια λύση προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές του. Του ζητάνε όμως την ώρα που θα περάσει τον αυλόγυρο του σχολείου, να κρύβει το φόβο, την ανησυχία, τη λύπη, την απόγνωση, την αμφιβολία, όλα αυτά τα »αρνητικά» συναισθήματα που τόσο εύκολα παίρνουν τον χαρακτηρισμό της επιπολαιότητας. Έχουν την απαίτηση να φοράει πάντα ένα προσωπείο χαράς και ικανοποίησης όταν έρχεται σε επαφή με τους μαθητές του, γιατί έχει »υποχρέωση» απέναντί τους να είναι πάντα γελαστός και ευδιάθετος και να αφήνει έξω από την τάξη ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του. Πόση υποκρισία κρύβει αυτό!

Μην απορούμε λοιπόν γιατί μεγαλώνουμε φοβισμένα και υπόδουλα παιδιά που δεν τολμάνε να εκφράσουνε τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους ελεύθερα, γιατί νιώθουν πως έχουν πάντα κάποια υποχρέωση απέναντι στους γονείς τους, στους δασκάλους τους, στο σχολείο, στους φίλους, στην κοινωνία και σε όλους τους άλλους αλλά όχι στον εαυτό τους. Κάποτε άκουσα για το σπιράλ θανάτου στον τομέα της ιατρικής. Τώρα το βλέπω με τα μάτια μου και στην παιδεία. Μία κατάσταση που ήταν λάθος από την αρχή, έπρεπε να διορθωθεί το συντομότερο δυνατόν με μία αποφασιστική κίνηση.

Το ερώτημα ήταν ποιος από όλους τους εμπλεκόμενους θα είχε την τόλμη να κάνει αυτήν την κίνηση και εάν θα ήταν έτοιμος να δεχτεί και τις συνέπειες. Όλοι είδαμε ποιος ήταν τελικά ο τολμών και τη διαπόμπευση που υφίσταται τις τελευταίες μέρες, ως συνέπεια των πράξεών του. Εάν επιτρεπόταν ο λιθοβολισμός στην Ελλάδα, είμαι σίγουρη πως πολλοί θα είχαν ήδη στο χέρι τους μία πέτρα.

Πόσο εύκολο είναι να κρίνεις κάποιον από τη θέση που σου προσφέρει η άγνοια, η ατολμία και η άρνηση ανάληψης της ευθύνης!

 

Διαβάστε επίσης...

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και συνταγματική αλλαγή

TweetΤου Αθανάσιου Κατσίμπελη* «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές»…  Τη φράση αυτή …

Η ΔΟΕ καταγγέλει προκλητικές κυβερνητικές παρανομίες στη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων Στερεάς Ελλάδας

TweetΓια τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων Στερεάς Ελλάδας Το Δ.Σ . της Δ.Ο.Ε , …

Εκχώρησαν ακόμα και σχολεία στο υπερταμείο

Tweet ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ                          Μαυρομιχάλη 14                                                (3ο ΓΕΛ-1ος όροφος) Τηλ. : 2104124810                                         Φαξ  : 2103000423 e–mail : elmepeir@yahoo.gr               …

Αφήστε μια απάντηση