H ψυχολογία σε κρίση-μους καιρούς

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλώ στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, 15-19 Μαΐου 2013, με κεντρικό θέμα:

αφίσα

Κρίσιμοι καιροί: Η «οικονομική κρίση» όπως και εάν ερμηνεύεται,  προκαλεί γενικότερες αναταράξεις σε κοινωνικό, συναισθηματικό και ιδεολογικό επίπεδο καθιστώντας τους καιρούς που διανύουμε κρίσιμους. Στο πλαίσιο αυτό, φαινόμενα όπως η ανεργία, η φτώχια, ο ρατσισμός, η βία, η απόγνωση αλλά και η αλληλεγγύη, η ελπίδα, η κινητοποίηση αλλάζουν νόημα και μορφή.

Η Ψυχολογία στην κρίση: Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θέτουν νέα ερωτήματα και προκλήσεις στην ψυχολογική έρευνα: Ποιες είναι, για παράδειγμα, οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης σε ατομικό επίπεδο, στον τρόπο σκέψης, δηλαδή, στα συναισθήματα, στην εικόνα που διαμορφώνει κανείς για τον εαυτό του, στις ηθικές αξίες; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης σε ομαδικό και διομαδικό επίπεδο; Πως επηρεάζονται οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και οι τρόποι με τους οποίους αντιλαμβάνονται τους άλλους; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τους μειονοτικούς πληθυσμούς; Πως επηρεάζονται οι θεσμοί (οικογένεια, σχολείο, ΜΜΕ) και οι συλλογικότητες;

Η Ψυχολογία υπό κρίση: Κάθε κρίση, ωστόσο, είναι και ευκαιρία για ανάλυση και αναστοχασμό: Πως επηρεάζονται, κάτω από τις νέες συνθήκες, το περιεχόμενο και τα όρια των «φαινομένων» που μελετά η Ψυχολογία; Σε ποιο βαθμό τα διαθέσιμα θεωρητικά και ερευνητικά εργαλεία αρκούν για να ερμηνεύσουν ή να αντιμετωπίσουν σύνθετα κοινωνικά προβλήματα όπου το ατομικό και το κοινωνικό συμπλέκονται με περίπλοκους τρόπους; Πως, τελικά, μπορεί να συμβάλει η Ψυχολογία ενισχύοντας μια κοινωνία δικαίου και καταπολεμώντας τον αποκλεισμό, τις ανισότητες και τις κοινωνικές διακρίσεις;

Στόχος του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι να συζητηθούν θέματα που προκύπτουν από τα παραπάνω ερωτήματα κατά τη διάρκεια προσκεκλημένων ομιλιών, συμποσίων, θεματικών συνεδριών και εργαστηρίων. Έμφαση θα δοθεί  στην ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ενδιαφέρων και γόνιμος διάλογος.

Όπως κάθε συνέδριο, έτσι και το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας, αποτελεί ένα πλαίσιο παρουσίασης νέων δεδομένων, αρχών και προτάσεων. Το παρόν Συνέδριο, όμως, επιδιώκουμε να αποτελέσει πόλο όχι μόνο ερευνητών από το χώρο της Ψυχολογίας, αλλά και από άλλα επιστημονικά πεδία. Επίσης, θα ήταν χαρά μας αν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και επαγγελματίες δουν το συνέδριο αυτό ως ένα «χώρο» όπου μπορούν να ακούσουν και να ακουστούν συμπράττοντας στην επίτευξη του βασικού στόχου της εκδήλωσης.

Ελπίζουμε το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας να αποτελέσει το ιδανικό πλαίσιο για την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας. Η συμβολή σας και η ενεργός παρουσία σας στις εργασίες του Συνεδρίου θα είναι η βασική εγγύηση για την ουσιαστική επιτυχία του.

Η Οργανωτική Επιτροπή και εγώ προσωπικά σας περιμένουμε στην Αλεξανδρούπολη.

Δέσποινα Σακκά

Η Πρόεδρος του Συνεδρίου

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *