“Όταν ξυπνάνε τα παιδιά ας πηγαίνουν σχολείο”

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

“Όταν ξυπνάνε τα παιδιά ας πηγαίνουν σχολείο” έγραψε στο Facebοok μια μητέρα όταν άκουσε τον Υπουργό Παιδείας κ.Γαβρόγλου, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, να δηλώνει στην ΕΡΤ πως: “Το Υπουργείο Παιδείας σκέφτεται το ενδεχόμενο να αλλάξει την ώρα έναρξης των μαθημάτων και από την επόμενη χρονιά να προσέρχονται οι μαθητές στις 9 το πρωί στο σχολείο”.

«Είναι μια σκέψη που επεξεργαζόμαστε, γιατί διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι αυτό ευνοεί πολύ τα παιδιά και τις οικογένειες», είπε ο Υπουργός, χαρακτηρίζοντας «δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο» το να ξεκινούν τα μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στις 9.00 το πρωί, αντί στις 8:15. Όπως συμπλήρωσε, εάν εφαρμοστεί η αλλαγή αυτή, τότε και η ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα.

Η αλήθεια είναι πως με βάση την παιδαγωγική επιστήμη η μητέρα είχε δίκιο.Ανεξάρτητα αν ήταν ειρωνικό ή όχι το σχόλιο της είναι αλήθεια πως για να εξασφαλιστεί η μαθησιακή ετοιμότητα και η μέγιστη απόδοση των μαθητών θα πρέπει οι μαθητές να έχουν κοιμηθεί σωστά το προηγούμενο βράδυ και να έχουν ξυπνήσει ομαλά ώστε να έρθουν σχολείο.Να μην ξενυχτάνε βλέποντας τηλεοπτικά σκουπίδια.

Το ερώτημα είναι αν ο Υπουργός έκανε τη δήλωση έχοντας στο μυαλό του την παιδαγωγική επιστήμη και το καλό των παιδιών ή τις περικοπές στην Παιδεία και την συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση τoυ εκπαιδευτικού μας συστήματος;

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Υπουργού και είναι αφελείς όσοι νομίζουν πως, επειδή ο  Υπουργός γνωρίζει πως τους αναπληρωτές  θα τους μονιμοποιήσει τελικά ο  Μητσοτάκης εφαρμόζοντας αναγκαστικά το Κοινοτικό Δίκαιο, πέταξε απλά ένα πυροτέχνημα, περί προσέλευσης στις 9, για παιδαγωγικούς λόγους!!

Η ίδια κυβέρνηση, επί Υπουργίας του κ.Φίλη, που κατήργησε το πρόγραμμα των ΕΑΕΠ σχολείων τα οποία σχολούσαν στις 14:00, με το επιχείρημα πως επρόκειτο για  “παιδαγωγικά κάτεργα” και πως “σχολούσαν αργά οι μαθητές” και στην Ελλάδα “έχουμε δύσκολες κλιματολογικες συνθήκες (ζέστη τους ανοιξιάτικους μήνες κ. α)” 

τώρα επιχειρηματολογεί για την ανάγκη οι μαθητές να σχολάνε στις 15:00!!!  (γιατί αν προσέρχονται στις 9.00 το εξάωρο υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών θα λήγει στις 15:00).

Η κυβέρνηση αυτή που κατήργησε τον δάσκαλο του Ολοήμερου με δήθεν παιδαγωγικά επιχειρήματα υποβαθμίζοντας τον θεσμό, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές δασκάλους και νηπιαγωγούς,  έρχεται τώρα να τον καταργήσει οριστικά.

Στόχος τους, δεν είναι άλλος παρά να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν και να εντατικοποιηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών.

9:00 με 15:00 σημαίνει κατάργηση του Ολοήμερου και λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών.

Σκοπός της δήλωσης ήταν να προετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας την κοινή γνώμη σε νέα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανεργία χιλιάδες δασκάλους, θα δυσκολέψουν τη ζωή των γονέων και όλα αυτά με παιδαγωγικό περιτύλιγμα.

Αν θέλουν το καλό για τα ελληνόπουλα ας τους στείλουν έγκαιρα τους δασκάλους τους.Ας απαλλάξουν τους αναπληρωτές, δηλαδή το 1/3 των εκπαιδευτικών, από την ομηρία, ας φτιάξουν σύγχρονα σχολεία και ας σταματήσουν τα πειράματα και τις απίστευτες δικαιολογίες για να εφαρμόσουν τις περικοπές και τις ιδεοληψίες τους.

Σημασία δεν έχει τι ώρα θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά να βρίσκουν εκεί το δάσκαλό τους!!!

Διαβάστε επίσης...

“Το Ολοκαύτωμα στη νήσο των Δικαίων” – «Φάρος» μέσα στις προκλήσεις το θάρρος και η ανθρωπιά των Ζακυνθινών

TweetΜε κάθε τρόπο αναδείχθηκε το ιστορικό γεγονός της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής …

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *