Τι μέλλει γενέσθαι με τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης;

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως από κοινού με τους αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, και βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, απηύθυναν ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Για το θέμα, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, μπορούν να ιδρύονται στα ΑΕΙ Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε έντονα την ανησυχία μας σχετικά με την χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, καθώς θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος. Ρωτήσαμε πολύ συγκεκριμένα αν υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ώστε να αποδεσμευθούν πόροι από άλλες δράσεις του και να διατεθούν στη λειτουργία των προγραμμάτων διετούς φοίτησης στα ΑΕΙ. Δυστυχώς, δεν λάβαμε απάντηση.

Δεδομένου ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 βρίσκεται προ των πυλών, ερωτούμε τον κύριο Υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, αν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους και σε ποια Ιδρύματα θα υλοποιηθούν τα εν λόγω προγράμματα.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να λάβουμε απαντήσεις.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση και ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: “Τι μέλλει γενέσθαι με τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης;”

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2018

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4521/2018, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος, γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.) και γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.), μπορεί να ιδρύονται στα Α.Ε.Ι. Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), που παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου, εκφράσαμε έντονα τον προβληματισμό μας σχετικά με την χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, καθώς θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος. Ρωτήσαμε πολύ συγκεκριμένα αν υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.), ώστε να αποδεσμευθούν πόροι από άλλες δράσεις του Ε.Π. και να διατεθούν στη λειτουργία των προγραμμάτων διετούς φοίτησης στα Α.Ε.Ι.. Δυστυχώς, δεν λάβαμε απάντηση.

Δεδομένου ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 βρίσκεται προ των πυλών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Α.Ε.Ι.;
2. Έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους;
3. Σε ποια Ιδρύματα θα υλοποιηθούν τα εν λόγω προγράμματα;

Προς πληρέστερη ενημέρωση, παρακαλείσθε, όπως καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων αναλυτικό κατάλογο με τα διετή προγράμματα που θα υλοποιηθούν στα Ιδρύματα της χώρας το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *