Έτσι έσωσε τους μαθητές της από τον Χίτλερ – Η συγκλονιστική ιστορία 85 χρόνια μετά

Η Anna Essinger, που ήταν γνωστή και ως θεία Anna, οργάνωσε τη φυγή των μαθητών της στο Κεντ στη διάρκεια του 1930 – 1940. Οι Εβραίοι μαθητές της θυμήθηκαν τη γυναίκα που τους έσωσε από τον Χίτλερ 85 χρόνια μετά.

Η ομάδα των πρώην μαθητών της Anna Essinger, που είναι πλέον γύρω στα 90, επέστρεψαν στο Bunce Court στο Κεντ για πρώτη φορά από τότε που έφτασαν πριν χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μοίρα τους ήταν προδιαγεγραμμένη αν παρέμεναν στη Γερμανία. Θα ήταν νεκροί. Η Anna Essinger έκανε μια επαναστατική κίνηση το 1933. Όλα τα σχολεία στη Γερμανία είχαν διαταχθεί να υψώσουν τη σημαία με τη σβάστικα στα γενέθλια του Χίτλερ.

Η Anna Essinger οργάνωσε για εκείνη τη μέρα μια ημερήσια εκδρομή για τους μαθητές της. Έτσι η σημαία που σήκωσε ο φύλακας κυμάτιζε σε ένα άδειο σχολείο. Επικοινώνησε με όλους τους γονείς των μαθητών και τον φιλικό της κύκλο. Χρειαζόταν βοήθεια για να τους βρει ένα εναλλακτικό σχολείο στην Ευρώπη.

Αρχικά κυρίως για τους 66 Εβραίους μαθητές. Το Bounce Court, αρχοντικό που κρύβεται στο North Downs, ήταν η προτιμώμενη επιλογή. Τελικά προσέφερε καταφύγιο σε εκατοντάδες παιδιά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ξανά μαζί 85 χρόνια μετά τη διαφυγή από τον Χίτλερ

Σχεδόν 85 χρόνια μετά, οι μαθητές της Anna Essinger συναντήθηκαν ξανά στο σχολείο και αποκάλυψαν μια πλάκα προς τιμήν της. Ο Frank Auerbach ήταν μαθητής στο Bunce Court από το 1939 μέχρι το 1947. Επέστρεφε το καλοκαίρι μετά το τέλος του σχολείου. Ζωγράφιζε και έκανε πρακτική.

Από τότε έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του Ηνωμένου Βασιλείου. «Τo Bounce Court ήταν το σπίτι μου. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό να είμαι ένα από τα παιδιά αυτής της μοναδικής κοινότητας. Φοβόμουν την Anna Essinger, αλλά ίσως ήμουν ένα αρκετά νευρικό παιδί. Είχε δυνατό χαρακτήρα όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ αν και είχε διαφορετικά ιδεώδη και βρίσκονταν σε διαφορετική κατάσταση. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ένα καλύτερο σπίτι».

«Ήξερε ποια ήμουν και με ρώτησε αν θα ήθελα να πάω στο σχολείο της. Είπα ναι παρακαλώ και αυτό ήταν. Η ζωή μου πήρε μια νέα κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό επηρέασε πολύ την επιβίωσή μου, την ανάπτυξή μου και την καριέρα μου. Το Bounce Court έγινε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για μένα. Ένιωσα αγάπη και αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί. Είμαι ευγνώμων στο προσωπικό που ασχολήθηκε τόσο διακριτικά με την απώλεια της οικογένειάς μου. Το σχολείο μου έμαθε να διαμορφώνω κριτική γνώμη και να σταθώ στα πόδια μου» σχολίασε η Leslie Brent. Ήταν ένα από τους πρώτους 10.000 πρόσφυγες που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Anna Essinger συνταξιοδοτήθηκε και έκλεισε το σχολείο το 1948. Ήταν σχεδόν 70 ετών. Συνέχισε να ζει εκεί μέχρι που πέθανε το 1960.

Πηγή: Metro

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *