Δεν υπάρχουν χρήματα για τη μεταφορά των προνηπίων στην Ηλεία

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Κάθε χρόνο τα τοπικά ΜΜΕ φιλοξενούν πολλές περιπτώσεις με τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις μεταφορές των μαθητών στην Ηλεία.Περνάνε μήνες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να μεταφερθούν όλοι οι μαθητές που δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς. Χάνονται αδικαιολόγητα πολλές διδακτικές ώρες εις βάρος των μαθητών που έχουν ανάγκη και των γονέων τους.

Φέτος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Απόστολος Κατσιφάρας έκρουσε νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο σχολικό έτος.Με επιστολή του στις 22 Ιουνίου 2018 την οποία κοινοποίησε στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας αλλά και στον Υπουργό Παιδείας ο κ.Κατσιφάρας τόνισε και το υπογράμμισε με έντονο μαύρο χρώμα πως δεν έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για τη μεταφορά των  προνηπίων της Δυτικής Ελλάδας, συνεπώς και της Ηλείας, αν και εντάχθηκε ολόκληρη στην υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή.

Πώς θα μεταφερθούν οι μαθητές μας; Πώς θα μεταφερθούν τα προνήπια;

 

Γνωρίζει άραγε ο Περιφερειάρχης πως το σχολικό έτος που μας πέρασε υπήρξε σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (Φ.9 /149970/Δ1) και  σχετική απόφαση του συνηγόρου του Πολίτη που αναφερόταν σε Περιφέρειες της χώρας που δεν είχαν εξασφαλίσει τη μεταφορά των προνηπίων που δικαιούντο να πάνε σχολείο όπως και οι υπόλοιποι μαθητές έστω κι αν ήταν (πέρσι) προαιρετική η φοίτησή τους;

Από πέρσι όφειλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μεταφέρει όλα τα πονήπια που φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία και όφειλε να προβλέψει και τη μεταφορά των προνηπίων με τη νέα σύμβαση.

Μπορεί η η προαιρετική φοίτηση, να είχε ερμηνευτεί ως μη υποχρέωση των αρμοδίων να καλύψουν  τη μεταφορά τους αλλά το Υπουργείο Παιδείας και ο Συνήγορος του Πολίτη είχαν με επιχειρήματα ανατρέψει την απόφαση πολλών Περιφεριών όπως και της Δυτικής Ελλάδας η οποίες υποστήριζαν πως  τα προνήπια δεν είναι δικαιούχοι επειδή η φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο ήταν προαιρετική.

Τι έλεγε η εγκύκλιος της 11/9/2017 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: “Δικαίωμα μεταφοράς έχουν οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, συμπεριλαμβανομένων και των νηπίων Β’ ηλικίας (νήπια τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων ετών) , δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένα σε Δημόσια Νηπιαγωγεία.”

Ο κ.Κατσιφάρας με την πρόσφατη επιστολή του αποκαλύπτει πως “ο αριθμός των προς μεταφορά μαθητών  υπολείπεται σε σχέση με τον αριθμό της περσινής σχολικής χρονιάς (2017-2018) κατά 5.000 περίπου μαθητές στο σύνολό τους σε επίπεδο Περιφέρειας”. Αναφέρει πως “μεγάλος αριθμός προς μεταφορά μαθητών, δεν έχει δοθεί στην Περιφέρεια, με συνέπεια το φθινόπωρο να μην είναι δυνατή η μεταφορά τους, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Για κάθε νέο δρομολόγιο, απαιτούνται περίπου 3 μήνες, προκειμένου να υπάρξει ανάδοχος”, τονίζει ο Περιφερειάρχης.

Ορθά ζητάει όλα τα στοιχεία των μεταφερόμενων μαθητών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα οποία πρέπει να είναι σωστά και όσο το δυνατόν ακριβή.Η έλλειψη όμως χρηματοδότησης για τα προνήπια πώς θα καλυφθεί; 

Απαιτείται συντονισμός των Υπηρεσιών αλλά και παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της μεταφοράς των προνηπίων και την πρόβλεψη των σχετικών κονδυλίων.Δεν φτάνει μόνο να εξαγγέλουμε μεταρρυθμίσεις αλλά να είμαστε και ικανοί να τις υλοποιήσουμε.

Διαβάστε επίσης...

Αύριο στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές «επιχειρηματίες» παρουσιάζουν τις καινοτομίες τους

TweetΣτο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos από τις 09:00 έως τις 15:00     Έφθασε η …

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ της ΔΟΕ στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου 20.02.2019

Tweet

Διαμαρτυρία για την εγκατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδων νηπίων σε λυόμενες αίθουσες !

TweetΔιαβάστε και το άρθρο του www.greekteachers.gr  Σχολεία σε συνθήκες Μόριας το όραμα του Υπουργείου Παιδείας …

Αφήστε μια απάντηση