Συνεχίζεται η περιπέτεια της αναπληρώτριας στην Ξάνθη: Το ΚΤΕΛ κατέθεσε μήνυση σε βάρος της

Τι αναφέρει η ίδια για τη δεύτερη σε βάρος της μήνυση

Ταλαιπωρίας συνέχεια για την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό, η οποία μηνύθηκε από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ για απείθεια και συκοφαντική δυσφήμηση στην Ξάνθη.

Πρόκειται για την καθηγήτρια Μουσικής, η οποία μπήκε σε περιπέτειες με το ΚΤΕΛ Ξάνθης μερικούς μήνες πριν. Όλα ξεκίνησαν όταν δεν της χορηγήθηκε έκπτωση για δωρεάν μετακίνηση σε συγκεκριμένο δρομολόγιο λεωφορείου που λειτουργούσε ως σχολικό.

Τότε είχε προκληθεί σάλος με τα όσα βίωσε η εκπαιδευτικός, για την οποία εκδόθηκαν πανελλαδικά και ψηφίσματα συμπαράστασης από την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΟΕ, αιρετούς ΠΥΣΠΕ, καθώς και Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας.

Όμως η ταλαιπωρία της αναπληρώτριας συνεχίζεται έως σήμερα, καθώς το ίδιο το ΚΤΕΛ Ξάνθης κατέθεσε μήνυση εναντίον της, καθώς και εναντίον ΜΜΕ που δημοσίευσαν την ιστορία της.

Και όλα αυτά αφού η ίδια κατέθεσε διαδοχικά δύο καταγγελίες στη Διεύθυνση Μεταφορών Ξάνθης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν το ΚΤΕΛ παραβίαζε το νόμο σε δύο περιπτώσεις και παρόλο μάλιστα που, όπως αναφέρει, έλαβε “έγγραφη απάντηση από τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ όπου στην ουσία παραδεχόταν ότι η εταιρεία του παραβίαζε το νόμο”!

“Ωστόσο, η τακτική σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις δεν άλλαξε”, τονίζει η αναπληρώτρια.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει η ίδια για τη δεύτερη μήνυση σε βάρος της:

“Το ΚΤΕΛ Ξάνθης κατέθεσε μήνυση εναντίον μου, εναντίον του Γιώργου Παγούδη, συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών, εναντίον των ιστοσελίδων “Η Εφημερίδα των Συντακτών”, “Το Κουτί της Πανδώρας – HotDoc”, Xanthipres.gr και κατά παντός υπευθύνου.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2017 κατέθεσα διαδοχικά δύο καταγγελίες στη Διεύθυνση Μεταφορών Ξάνθης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν το ΚΤΕΛ παραβίαζε το νόμο σε δύο περιπτώσεις:

α. Για το γεγονός ότι υποχρέωνε μια ολόκληρη πόλη ν’ αγοράζει το εισιτήριο για τη διαδρομή Ξάνθη – Θεσσαλονίκη για το μεσημέρι της Παρασκευής έως και μία ημέρα πριν, ή, σε τυχόν αντιρρήσεις, το αργότερο μέχρι και τις 12.00 εκείνη την ημέρα.

Την πολιτική αυτή δεν την είχα ξανασυναντήσει σε κανένα άλλο ΚΤΕΛ. Ο πολίτης μπορεί να κάνει τηλεφωνική κράτηση και, εάν δεν προσέλθει στο ΚΤΕΛ μισή ώρα πριν την αναχώρηση, τότε μόνο χάνει τη θέση. Ως αναπληρώτρια σε ξένη πόλη, οι επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις μου είναι τέτοιες που δεν μου δίνουν την πολυτέλεια του χρόνου για διπλές διαδρομές μόνο και μόνο για ένα εισιτήριο. Για ποιο λόγο να υφίσταται ο εργαζόμενος πολίτης τέτοια ταλαιπωρία; Επειδή μια ιδιωτική εταιρεία – μονοπώλειο στο νευραλγικό τομέα των δημόσιων μεταφορών πετύχαινε να εξασφαλίσει με τη συγκεκριμένη τακτική τις λιγότερες δυνατές απώλειες; Να σημειωθεί ότι πολλοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Ξάνθης ταξιδεύουν κάθε Παρασκευή για τη Θεσσαλονίκη.

β. Για το γεγονός ότι το ΚΤΕΛ Ξάνθης έχει υπογράψει συμφωνία με το ΚΤΕΛ Καβάλας που απαγορεύει στον πολίτη να επιβιβαστεί στο τελευταίο συγκεκριμένες μεσημεριανές ώρες. Στη διαδρομή Τύμπανο – Ξάνθη (όπου βρίσκεται ένα από τα τέσσερα σχολεία των τριών διαφορετικών νομών όπου διδάσκω), επειδή το μεσημεριανό δρομολόγιο εκτελείται από λεωφορεία  του ΚΤΕΛ Ξάνθης που μεταφέρουν μαθητές μετά το σχόλασμα στα γύρω χωριά, η συγκεκριμένη διαδρομή, από 20λεπτη που είναι κανονικά, διαρκεί 1,5 ώρα. Το γεγονός αυτό καθιστά το δρομολόγιο εξουθενωτικό και απαγορευτικό για τον εργαζόμενο πολίτη.

Επιπλέον, η ώρα προσέλευσης του λεωφορείου είναι πάντα ασαφής, γεγονός που συνεπάγεται παρατεταμένη αναμονή στην υπαίθρια στάση, συχνά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες της ορεινής βόρειας Ελλάδας, υπερβολικού ψύχους το χειμώνα και μεγάλου καύσωνα το καλοκαίρι.

Το Σεπτέμβρη είχε προηγηθεί η έκδοση στα γραφεία του ΚΤΕΛ της εκπτωτικής κάρτας που διακαιούμαι ως εκπαιδευτικός για τη διαδρομή Ξάνθη – Θεσσαλονίκη. Εκεί, ο υπάλληλος με ενημέρωσε ότι η διαδρομή Ξάνθη – Τύμπανο είναι δωρεάν για μένα ως εκπαιδευτικό, «επειδή το δρομολόγιο είναι σχολικό». Το θεώρησα φυσιολογικό επειδή όταν δίδασκα παλιότερα στο Ναύπλιο πηγαινοερχόμουν 7 μήνες δωρεάν με το ΚΤΕΛ από και προς το σχολείο όπου υπηρετούσα.

Μετά τις καταγγελίες έλαβα μια έγγραφη απάντηση από τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ όπου στην ουσία παραδεχόταν ότι η εταιρεία του παραβίαζε το νόμο. Ωστόσο, η τακτική σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις δεν άλλαξε. Στις 30.11 επιβιβάστηκα για τρίτη φορά στο ΚΤΕΛ για τη δαδρομή Ξάνθη –Τύμπανο (ως τότε πηγαινοερχόμουν με συναδέλφους). Και τις τρεις φορές είχα ενημερώσει τους οδηγούς για την πληροφορία της δωρεάν μετακίνησης που μου είχα από τον υπάλληλο στα γραφεία και τους ζητούσα να τη διασταυρώσουν επί τόπου. Δεν ευθύνομαι αν δεν το έκαναν. Ένας ελεγκτής ανέβηκε και, παρά τις διαμαρτυρίες μου, μού αφαίρεσε παράνομα την κάρτα.

Η συνέχεια είναι γνωστή από προηγούμενα δημοσιεύματα. Ζήτησα εξηγήσεις στα γραφεία του ΚΤΕΛ, ο υπάλληλος αρνήθηκε να μου επιστρέψει την κάρτα και με προσέβαλε μιλώντας μου υποτιμητικά και κατηγορώντας μου με προκλητικό ύφος ότι τους κλέβω, τους εξαπατώ συστηματικά, τους κοροϊδεύω και ότι θέλω να παίρνω τζάμπα το λεωφορείο. Μου ζήτησε να φύγω,  ενημερώνοντάς με ότι βρισκόμουν σε ιδιωτικό χώρο. Αρνήθηκα αν δε μου επέστρεφε την κάρτα, ζήτησα να επικοινωνήσω με τον υπάλληλο που με πληροφόρησε για τα δωρεάν σχολικά δρομολόγια, δε δέχτηκε, με απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία, του ξεκαθάρισα ότι δεν φεύγω αν δε μου επιστρέψει την κάρτα, ενώ και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του ΚΤΕΛ μου έλεγαν να φύγω και μου απηύθυναν σεξιστικά σχόλια:

«Πώς μιλάς έτσι…
Είσαι και κορίτσι…»

Ο υπάλληλος επανέλαβε τους ίδιους ψευδείς ισχυρισμούς στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που κατέφτασαν, εγώ διευκρίνισα ότι δεν είναι αλήθεια, μου είπαν ότι συλλαμβάνομαι και ότι πρέπει να τους ακολουθήσω στο τμήμα, ρώτησα εμβρόντητη το λόγο, μου είπαν ότι θα πάμε εκεί «Για να ζητήσω συγγνώμη», μου φάνηκε αδιανόητο αυτό που διαδραματιζόταν και τους ρώτησα ξανά το λόγο για τον οποίο συλλαμβάνομαι.

Ένας από τους αστυνομικούς όρμηξε επάνω μου, κόλλησε το πρόσωπό του πάνω στο δικό μου και άρχισε να ουρλιάζει:

«Εγώ θα σε συλλάβω, εγώ θα σε πάω στο τμήμα, εγώ θα σου κάνω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση», προσπαθώντας συγχρόνως να μου φορέσει χειροπέδες.

Τον ρώτησα με ποιο δικαίωμα προτίθεται να τα κάνει όλα αυτα και μου απάντησε: «Με είπες φασίστα!

Προς κατάπληξή μου, έσπευσαν να το επιβεβαιώσουν και οι υπόλοιποι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ: «Ναι, τον είπες φασίστα», καθώς και οι υπάλληλοι του ΚΤΕΛ που πριν με εξεφτέλιζαν.

Στο ΑΤ Ξάνθης με κράτησαν 7-8 ώρες, ο μηνυτής αστυνομικός εξακολούθησε να με προκαλεί λέγοντάς μου: «Δε σου τη χαρίζω, θα σου κάνω μήνυση», ο άλλος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ μου έλεγε ότι μιλούσα με απαράδεκτο τρόπο στο ΚΤΕΛ και ότι δεν μου φαίνεται πως έχω ζήσει στο εξωτερικό παλιότερα. Με οδήγησαν σε ένα κελί χωρίς πόρτα –πράγμα παράνομο. Υποχρεώθηκα να μιλήσω εκεί στο δικηγόρο της ΕΛΜΕ που κατέφθασε, ενώ ο αστυνομικός που βρισκόταν ακριβώς δίπλα άκουγε τα πάντα.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το ΚΤΕΛ μου επέστειλε εξώδικο με το οποίο με απειλούσε με μήνυση. Παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα σταμάτησαν, κατέθεσε τελικά μήνυση εναντίον μου.

Μόνο μετά το περιστατικό και μόνο ύστερα από δική μου αίτηση, η Δ/ση Μεταφορών μου απάντησε εγγράφως: σύμφωνα με το νόμο, το ΚΤΕΛ είναι υποχρεωμένο να εκδίδει εισιτήρια μέχρι και μια ώρα πριν την αναχώρηση του δρομολογίου. Η συμφωνία μεταξύ των δύο ΚΤΕΛ είναι νόμιμη, αυτό δε σήμαινε ωστόσο ότι δεν είχα το δικαίωμα να το διερευνήσω και να θέσω το ζήτημα, αργότερα, εφόσον το κρίνω αναγκαίο, στο Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να μεριμνήσει για τον πολίτη που ταλαιπωρείται τόσο πολύ.

Τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τραγελαφικά, εάν δεν ήταν τόσο εξοργιστικά και, κυρίως, επικίνδυνα. Είναι ενδεικτικά της αυθαιρεσίας μιας εταιρείας που διατηρεί το μονοπώλειο στο νευραλγικό τομέα των δημόσιων μεταφορών και της αυθαιρεσίας των συγκεκριμένων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ απέναντι σε μια ανπληρώτρια που υπηρετεί σε τέσσερα σχολεία, σε τρεις διαφορετικούς δήμους μιας ξένης πόλης. Ο μισθός είναι σαφώς αναντίστοιχος με το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η σταθερά επαναλαμβανόμενη ελαστική σχέση εργασίας και οι διαρκείς μετακομίσεις κάθε χρόνο σε άλλη πόλη, χωρίς καμία ορατή  προοπτική για πιο ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Μαρία Φανακίδου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής
ΠΕ 16.01″

alfavita.gr

Διαβάστε επίσης...

“Το Ολοκαύτωμα στη νήσο των Δικαίων” – «Φάρος» μέσα στις προκλήσεις το θάρρος και η ανθρωπιά των Ζακυνθινών

TweetΜε κάθε τρόπο αναδείχθηκε το ιστορικό γεγονός της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής …

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *