Τι απαντά η Άννα Διαμαντοπούλου στις καταγγελίες ΟΙΕΛΕ, Δελμούζου, Αυγής για τα “Education Leaders Awards”

Επιστολή

Επιστολή προς την Εφημερίδα «Αυγή»

Κύριε Διευθυντά, στο φύλλο της ΑΥΓΗΣ 13.186 (Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018) αναφέρεστε στην ετήσια απονομή βραβείων «Education Leaders Awards» Στο «ρεπορτάζ» υπάρχουν θέματα και καταγγελίες ανώνυμες που δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα, χωρίς το παραμικρό στοιχείο τεκμηρίωσης των όσων καταγγέλλονται.

Παρακαλώ να δημοσιεύσετε τα εξής: Δεν είμαι πρόεδρος της εταιρίας, δεν έχω καμία επαγγελματική η οργανική σχέση με την εταιρία που διοργανώνει τα βραβεία. Η συγκεκριμένη εταιρία μου πρότεινε να προεδρεύσω, τιμητικά και αμισθί, σε μια Επιτροπή Βράβευσης, η οποία γίνεται για 3η χρονιά και στην οποία συμμετέχουν λαμπροί καθηγητές των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων, πρυτάνεις, δημόσιοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί και εξαιρετικοί επαγγελματίες (πχ αρχιτέκτονες μηχανικοί) στους οποίους παραλείψατε να αναφερθείτε, παρουσιάζοντας την επιτροπή ως ένα σύνολο μόνο ιδιωτικών φορέων. Στην συγκεκριμένη διαδικασία βράβευσης, τα δημόσια σχολεία, επαγγελματικά λύκεια και πανεπιστήμια δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε.

Η συμμετοχή τους είναι εθελοντική και δωρεάν. Για την συμμετοχή στην διαδικασία βράβευσης υπάρχει έλεγχος νομιμότητας για όλα τα νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν. Δεν θα περίμενα, φυσικά, ένα κομματικό έντυπο που υπηρετεί συγκεκριμένα δόγματα και αντιλήψεις και που έχει με κάθε τρόπο καταφερθεί εναντίον της αριστείας και της επιβράβευσης των καλών προσπαθειών, να επαινέσει αυτή την προσπάθεια.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ

 Ιδιωτική εταιρεία «αξιολογεί» επί πληρωμή δημόσια και ιδιωτικά σχολεία

Βαϊνανίδη Χρύσα

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Αλ. Δελμούζος» – Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ιδιωτικής αξιολόγησης “βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών” με πρόεδρο την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου

Προβληματισμό και ερωτήματα δημιουργεί η καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Αλ. Δελμούζος», σύμφωνα με την οποία δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πληρώνουν… για να αξιολογηθούν από την επιτροπή βραβείων Education Leaders Awards. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ιδιωτικής αξιολόγησης “βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών” με πρόεδρο την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα της επιτροπής, στα βραβεία μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα “όλοι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικά σχολεία, φροντιστήρια, καθώς και άλλοι φορείς με εκπαιδευτική δραστηριότητα ή φορείς που ενισχύουν την εκπαίδευση, που έχουν να παρουσιάσουν βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές στην εκπαίδευση και τις παρελκόμενες υπηρεσίες”.

Το κόστος υποψηφιότητας ανέρχεται στα 250 ευρώ + 24% ΦΠΑ, ενώ για κάθε επιπλέον υποψηφιότητα το κόστος διαμορφώνεται στα 200 ευρώ + 24% ΦΠΑ -χωρίς να λείπουν τα… πακέτα προσφορών και εκπτώσεων.

Ερωτήματα

“Ποιος καταβάλλει την οικονομική συμμετοχή των δημόσιων σχολείων και με ποιο δικαίωμα κατατίθενται εργασίες μαθητών σε μια ιδιωτική εταιρεία” διερωτάται στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος «Αλ. Δελμούζος». Ζητά παράλληλα από το υπ. Παιδείας να απαντήσει αν μια τέτοιου είδους πρακτική είναι εγκεκριμένη και να διερευνήσει όχι μόνο την προέλευση των χρημάτων που καταβάλλουν τα δημόσια σχολεία στην ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης, αλλά και τη νομιμότητα συμμετοχής τους σε μια τέτοια διαδικασία.

Μ. Κουρουτός (ΟΙΕΛΕ): Στημένο πανηγύρι

Για στημένο πανηγύρι συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και διαφημιστικό σποτ ιδιωτικών πρωτοβουλιών έκανε λόγο μιλώντας στην «Αυγή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Μιχάλης Κουρουτός. Επισήμανε δε τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στη χώρα μας με αιχμή την καθιέρωση μιας διαδικασίας αξιολόγησης από ιδιώτες στα δημόσια σχολεία προς όφελος της αγοράς. Σε δημόσια επιστολή του προς τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“To Education Leaders Awards είναι μια διοργάνωση – έκφραση του συγκεκριμένου μετώπου. Διόλου τυχαία, της φετινής επιτροπής ‘αξιολόγησης’ προΐσταται ο ιδεολογικός καθοδηγητής της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, η πρώην υπουργός Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που έχουν ισχυρό όφελος από τη διάλυση της δημόσιας παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, στις επιτροπές της διοργάνωσης των τελευταίων χρόνων συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ (της ομοσπονδίας των φροντιστηριαρχών που κατηγορείται για το σκάνδαλο του διαγωνισμού για τις υποτροφίες και που μέλη της ιδρύουν τα παράνομα κέντρα μελέτης), ο πρόεδρος του συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (που ζητάει την πλήρη άρση της εποπτείας της πολιτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και την εισαγωγή θεσμών, όπως είναι τα vouchers) και εκπρόσωπος της Ένωσης των Ελληνικών Κολλεγίων (που συστηματικά εργάζονται για την ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος και την άλωση του πανεπιστημιακού χώρου από τις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς).

Δυστυχώς, κι αυτό είναι το ακόμη πιο επικίνδυνο, πέρσι συμμετείχε στην επιτροπή ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ Β. Δαγδιλέλης, διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας στη θέση αυτή (θέλω να πιστεύω εν αγνοία των πολιτικών του προϊσταμένων). (…) Ωστόσο οφείλω να αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα (τα ονόματα των φορέων είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) ‘βραβευμένων’:

* Ιδιωτικό ΙΕΚ που μήνυσε (!) τον ελεγκτικό φορέα της Πολιτείας (ΕΟΠΠΕΠ) επειδή δεν έλαβε θέση υπέρ του (!!) σε έναν ανελέητο ενδοεπιχειρησιακό πόλεμο.

* Κολέγιο που πολλάκις έχει απασχολήσει τις αρχές για σοβαρότατες κτηριολογικές και άλλες παρανομίες.

* Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που δύο φορές έχει αλλάξει όνομα για να ξεγελάσει την Πολιτεία και να μηδενίσει τα χρέη του και που έχει τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες με αποτέλεσμα η άδεια λειτουργίας του να είναι στον αέρα.

* Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο του οποίου η ιδιοκτήτρια οικογένεια είχε πλημμυρίσει την αγορά με παράνομους τίτλους (με παλαιότερα νυχτερινά ιδιωτικά σχολεία) και το οποίο έχει παραπεμφθεί πειθαρχικά για βαρύτατες παραβιάσεις της εργατικής και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας (παραποίηση ωρολόγιου προγράμματος, αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων)».

 

Διαβάστε επίσης...

«Το δις εξαμαρτείν και στις εγγραφές των Γενικών Λυκείων»

Tweet Η άκρως προβληματική διαδικασία εγγραφών στα Επαγγελματικά Λύκεια που εφαρμόστηκε πέρυσι από το Υπουργείο …

Προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Tweet Ανακοινώθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δείτε τους. Από …

ΑΔΕΔΥ : Με αφορμή τις απολύσεις 24.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

TweetΠραγματοποιούνται σε λίγες μέρες 24.000 και πλέον απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολλοί …

Αφήστε μια απάντηση