Exoplanet Travel Bureau: Εικονικά ταξίδια σε μακρινούς εξωπλανήτες από τη NASA

Μέσω της ιστοσελίδας Exoplanet Exploration, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει μια εικονική επιφάνεια ενός ξένου πλανήτη μέσω διαδραστικών οπτικοποιήσεων 360 μοιρών, όπως την αντιλαμβάνονται οι επιστήμονες της NASA. 

Την ευκαιρία για (εικονικά) ταξίδια σε μακρινούς εξωπλανήτες δίνει η NASA μέσω του Exoplanet Travel Bureau, καθώς…πλησιάζει το καλοκαίρι.

«Ζούμε σε ένα σύμπαν γεμάτο εξωπλανήτες, ή πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Δυστυχώς, ακόμα και οι κοντινότεροι εξωπλανήτες είναι έτη φωτός μακριά, οπότε η αποστολή διαστημοπλοίων και ανθρώπων σε αυτούς τους συναρπαστικούς κόσμους παραμένει ένα μακρινό όνειρο» αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Μέσω της ιστοσελίδας Exoplanet Exploration, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει μια εικονική επιφάνεια ενός ξένου πλανήτη μέσω διαδραστικών οπτικοποιήσεων 360 μοιρών, όπως την αντιλαμβάνονται οι επιστήμονες της NASA. Καθώς ο χρήστης την εξερευνά, ανακαλύπτει συναρπαστικά νέα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα οι κατακόκκινοι ουρανοί του TRAPPIST-1d ή το υποθετικό φεγγάρι του Kepler-16b. Η εικόνα από την επιφάνεια του κάθε πλανήτη είναι μια καλλιτεχνική απεικόνιση με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς δεν υπάρχουν πραγματικές φωτογραφίες από αυτούς τους πλανήτες.

Ο νεότερος πλανήτης για τον οποίο υπάρχει οπτικοποίηση επιφάνειας 360 μοιρών είναι ο Kepler-186f, ένας πλανήτης μεγέθους Γης ο οποίος είναι σε τροχιά γύρω από ένα άστρο πολύ πιο ψυχρό και πιο κόκκινο από τον Ήλιο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν ο Kepler-186f έχει ατμόσφαιρα, αλλά με το εργαλείο οπτικοποίησης της NASA είναι δυνατό να δει ο χρήστης πώς η παρουσία ή απουσία ατμόσφαιρας θα άλλαζε την εικόνα του ουρανού από την επιφάνεια του πλανήτη.

Πολλοί από τους εξωπλανήτες στην ιστοσελίδα Exoplanet Exploration ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. «Επειδή ο Kepler-186f και η πλειονότητα των πλανητών που ανακαλύφθηκαν από το Kepler είναι τόσο μακρινοί, είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να εντοπίσεις τις ατμόσφαιρές τους- εάν υπάρχουν- ή να ταυτοποιήσεις τις ατμοσφαιρικές τους ιδιότητες» λέει ο Μάρτιν Στιλ, επιστήμονας προγράμματος για το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο εντοπισμού πλανητών της NASA, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

«Ως αποτέλεσμα, έχουμε περιορισμένες γνώσεις σχετικά με το πώς θα ήταν στα αλήθεια αυτοί οι μακρινοί κόσμοι, αλλά αυτές οι απεικονίσεις της επιφάνειας μας επιτρέπουν να φανταστούμε κάποιες από τις πιθανότητες» προσθέτει ο ίδιος.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να δουν όλες τις απεικονίσεις 360 μοιρών σε desktop και φορητές συσκευές, ή σε σετ εικονικής πραγματικότητας που λειτουργούν με smartphones.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *