Μαρκάκη Μαρία: Βοηθώντας τα παιδιά μας να αναπτύξουν την ικανότητα της ομιλίας και τον λόγο τους

Το στενό οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ικανότητας της ομιλίας  και στην παραγωγή του προφορικού του λόγου. Μέσα από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να δοθούν σε ένα παιδί τα κατάλληλα ερεθίσματα για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξέλιξη στους παραπάνω τομείς.

Έτσι φροντίζουμε στα μικρότερα παιδιά να μιλάμε αργά και καθαρά, να δίνουμε απλές και ξεκάθαρες οδηγίες, να έχουμε καλή βλεμματική επαφή μαζί τους όταν τους μιλάμε, να μιλάμε σωστά και όχι να χρησιμοποιούμε εμείς τις απλοποιημένες λέξεις των παιδιών και τέλος να λέμε μικρά τραγουδάκια ή ποιήματα στο παιδί μας.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει αποφεύγουμε την έντονη κριτική όσον αφορά τον λόγο και την ομιλία του, φροντίζουμε να το επαινούμε σε κάθε προσπάθεια που κάνει για να επικοινωνήσει με τους γύρω του, είμαστε προσεκτικοί, το παρακολουθούμε και δεν το διακόπτουμε όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τον τομέα της έκφρασής του περιγράφοντας καθημερινές ασχολίες μας και το βράδυ να συζητάμε μαζί του για τα γεγονότα της ημέρας. Επίσης μπορούμε να διαβάζουμε και να περιγράφουμε ιστορίες με απλό τρόπο, να μιλάμε για την χρήση των αντικειμένων, για τα ζώα, για τα τρόφιμα και γενικά για όλα αυτά που βλέπει το παιδί καθημερινά. Τέλος μέσα από εκδρομές και εξωτερικές δραστηριότητες μπορούμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του παιδιού συζητώντας για την φύση γύρω του ή παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια με άλλα παιδιά ενισχύοντας έτσι και τις κοινωνικές του δεξιότητες. Είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο με τα παιδιά παίζοντας μαζί τους, διότι το παιχνίδι είναι ένα πολύ καλό μέσο για να αναπτύξει ένα παιδί αρκετές δεξιότητες.

Μαθαίνουμε λοιπόν να δίνουμε χρόνο στα παιδιά, να είμαστε καλοί ακροατές, να ενισχύουμε τις προσπάθειες τους και να περνάμε δημιουργικά χρόνο μαζί τους. Στοχεύουμε έτσι στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη των γλωσσικών τους ικανοτήτων.

 

 

                                                                                  ΜΑΡΚΑΚΗ   ΜΑΡΙΑ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ-ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΟΣ

ΦΩΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

 

limnosreport.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *