H κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση ανάπτυξης των υποδομών του δημόσιου Νηπιαγωγείου

Ανακοίνωση σχετικά με τις δομές φροντίδας παιδιών, εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Εορδαίας στην οποία σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση ανάπτυξης των υποδομών του δημόσιου Νηπιαγωγείου, στη στελέχωσή του με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και πως δε δημιουργεί ούτε καν τις στοιχειώδης προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνει πράξη το αίτημα για Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Μάλιστα, επισημαίνει πως στο Δήμο Εορδαίας τα μισά Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιες υποδομές και πως από τους τρεις Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στην πόλη της Πτολεμαΐδας μόνο ένας έχει δικό του κτίριο ενώ οι δύο άλλοι είναι ενοικιαζόμενοι χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών, χωρίς αύλειους χώρους κ.λπ..

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:

«Η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή από την κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών και γονεϊκών κινημάτων, για την απόλυτα ώριμη ανάγκη θεσμοθέτησης της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά το αφήνει στον αέρα για να υλοποιηθεί στο απώτερο μέλλον και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.

Στο παιχνίδι της κυβέρνησης εντάσσεται η ΚΕΔΕ, με μοναδική εξαίρεση τους κομμουνιστές δημάρχους, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στους ΟΤΑ που αρνούνται αυτό το δικαίωμα. Είναι άλλωστε γνωστή η θέση της ΚΕΔΕ για πέρασμα της προσχολικής αγωγής στους Δήμους και η υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων.

Η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ισόρροπη ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία να έχει ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο πρόγραμμα και να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους κι όχι στο σχεδιασμό του κάθε Δήμου.

Η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση ανάπτυξης των υποδομών του δημόσιου Νηπιαγωγείου, στη στελέχωσή του με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Δεν δημιουργεί ούτε καν τις στοιχειώδης προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνει πράξη το αίτημα για Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Την ίδια στιγμή οι κτιριακές υποδομές είναι πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες. Χαρακτηριστικά στον δήμο Εορδαίας τα μισά Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών με άθλιες υποδομές.

Αποπροσανατολιστικός είναι και ο ρόλος του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο που δήθεν προασπίζεται την παιδαγωγική υπόσταση των παιδικών σταθμών και τα δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων. Σαν “Λαϊκή Συσπείρωση” έχουμε αναδείξει πολλές φορές τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τις υποδομές των παιδικών σταθμών. Υπενθυμίζουμε:

  • Ότι από τους 3 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στην πόλη της Πτολεμαΐδας μόνο ένας έχει δικό του κτίριο ενώ οι 2 άλλοι είναι ενοικιαζόμενοι χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών, χωρίς αύλειους χώρους κλπ.
  • Τα νήπια εδώ και πολλά χρόνια δεν σιτίζονται.
  • Έχουμε ανακύκλωση της ανεργίας του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (θυμίζουμε ότι πέρυσι απολύθηκαν συμβασιούχοι για να προσληφθούν οι επόμενοι με το αιτιολογικό του να δουλέψουν κι άλλοι εργαζόμενοι. Επομένως η λειτουργία των παιδικών σταθμών και των εργαζομένων είναι κάθε χρόνο στον αέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι από τα 300 παιδιά που έκαναν χρήση του προγράμματος του ΕΣΠΑ, που είναι λεφτά που προέρχονται από την άγρια φορολογία των εργατών, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων, μόνο 26 έχουν επιλέξει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ τα υπόλοιπα 274 κατευθύνθηκαν στους 8 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Με το πέρασμα των παιδικών σταθμών από τη δεκαετία του ’90 στους δήμους έχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το τι πρόκειται να γίνει και στα Νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα:

  • Μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαταστάθηκαν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Έχει διακοπεί η σίτιση, χάθηκαν θέσεις εργασίας σε μαγείρισσες και τραπεζοκόμες.
  • Οι γονείς πληρώνουν τροφεία και απαιτούμενα υλικά για ατομική υγιεινή και προστασία των παιδιών (πάνες, μωρομάντηλα, γάντια μιας χρήσης κλπ).
  • Δεν χτίστηκε ούτε ένας καινούριος παιδικός. Αντίθετα με το προεδρικό διάταγμα για την αδειοδότηση, κινδυνεύουν να κλείσουν.

Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει πραγματικότητα η ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών. Να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με ευθύνη του κράτους.

Απαιτούμε: κάθε παιδί πρέπει να έχει μια θέση στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς και αυτό να του παρέχεται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους. Νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί να είναι σύγχρονοι, ασφαλείς και να έχουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να υπάρχει ενιαίο, επιστημονικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής με ευθύνη κεντρικά του κράτους. Να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου η μόρφωση όλων των παιδαγωγών, να μειωθεί η αναλογία των παιδιών ανά παιδαγωγό και να προσληφθούν περισσότεροι επιστήμονες παιδαγωγοί. Απαραίτητη είναι η πλέρια χρηματοδότηση για την εφαρμογή όλων των παραπάνω.

Στη βάση των παραπάνω αιτημάτων δεν βρίσκει έδαφος ο αποπροσανατολισμός κυβέρνησης, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, αλλά αγωνιστική διέξοδο η αγωνία του γονιού, των χιλιάδων άνεργων παιδαγωγών, η ανάγκη του παιδιού για φροντίδα και αγωγή».

www.902.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *