Δημοψηφίσματα στην Ιταλία για παιδεία, πολιτισμό, δικαιοσύνη (στην Ελλάδα ένα κάναμε και καλό!!)

Στις 22 Οκτωβρίου, στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μιλάνο και την Βενετία, θα οργανωθεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Το ερώτημα είναι αν θέλουν περισσότερη αυτονομία στην παιδεία, τον πολιτισμό και τη δικαιοσύνη.

Italien | Markusplatz in Venedig (picture-alliance/D. Kalker)

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Λέγκα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει το «ναι», αφού υπέρ της αυτονομίας αυτής έχουν ταχθεί η Λέγκα, η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο και ισχυροί δήμαρχοι που ανήκουν στην κεντροαριστερά. Δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες διότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια αναλυτική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης.

Η κίνηση αυτή όμως τις τελευταίες ημέρες αμφισβητείται όλο και πιο έντονα.  Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, σε έναγκάλοπ που παρήγγειλε η ίδια η Λέγκα,έδειξε ότι το 54% των ενδιαφερόμενων πολιτών, θεωρεί το δημοψήφισμα «ένα περιττό έξοδο».

Μόνον στην περιφέρεια του Μιλάνου -στην Λομβαρδία-για  ηλεκτρονική ψήφο  και αγορά υπολογιστών, θα διατεθούν είκοσι δυο εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος, για την διοργάνωση του συμβουλευτικού αυτού δημοψηφίσματος στην Λομβαρδία και στο Βένετο,  ξεπερνά τα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ.

Καμία σχέση με την Καταλονία

O καθεδρικός ναός στο Μιλάνο O καθεδρικός ναός στο Μιλάνο

Ο διάλογος για την συγκεκριμένη αυτονομία, μπορούσε να αρχίσει απλά στέλνοντας  ένα γράμμα στην ιταλική κυβέρνηση, όπως έχουν κάνει άλλοι πρόεδροι περιφερειών. Τώρα όμως η όλη  διαδικασία ξεκίνησε. Και η Λέγκα -που είχε την αρχική ιδέα- κινδυνεύει να χάσει ψήφους σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο γραμματέας της Ματτέο Σαλβίνι, τελευταία επιμένει ότι θέλει να υπερασπισθεί τα συμφέροντα όλων των ιταλών, τόσο των κατοίκων του Μιλάνου, όσο και της Καλαβρίας και της Σικελίας. Αλλά η τελευταία αυτή πρωτοβουλία του, σίγουρα δεν βοηθά στο χτίσιμο  του νέου του «προφίλ».  Σε ό,τι αφορά, τέλος,  το γενικότερο πολιτικό μήνυμα, είναι σαφές ότι το συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα δεν έχει καμία σχέση, ως προς το περιεχόμενο, με εκείνο της Καταλονίας. Αλλά πολλά στελέχη της Λέγκα, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, παραδέχονται ότι η όλη συγκυρία -με τις γνωστές εξελίξεις στην Ισπανία- σίγουρα δεν τους ευνοεί, και μπορεί να φοβίσει αρκετούς πολίτες.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη http://www.dw.com

Διαβάστε επίσης...

«Σχετικά με την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους» από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Tweet«Σχετικά με την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους» από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας …

Όλοι στη Γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη και στο συλλαλητήριο με την Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό στις 11π.μ. στο Μουσείο

Tweet ΑΠ 3/ 5-12-17                        …

«Why Europe Matters»: Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση δίνει «φωνή» στους νέους της Ελλάδας

TweetΤο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece προτρέπει όλους τους εφήβους από 16 ετών και τους …

Αφήστε μια απάντηση