Πρόσκοποι: Η εναλλακτική εξωσχολική δραστηριότητα για παιδιά & νέους

Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια εθελοντική κίνηση νέων η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και 107 συνεχή χρόνια

Όλοι αναγνωρίζουν έναν Πρόσκοπο. Κάποιοι από τη στολή, αλλά οι περισσότεροι από το γαλανόλευκο μαντήλι που φορά γύρω από τον λαιμό του. Και όλοι έχουν άποψη για το τι κάνουν ή ποιοι είναι οι Πρόσκοποι. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά τι είναι ο Προσκοπισμός, τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει και να έχει κλείσει αισίως 107 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική κοινωνία;

Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια εθελοντική κίνηση νέων η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και 107 συνεχή χρόνια!

Όλη η δράση του Προσκοπισμού έχει ένα όραμα: να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο.

Και για να το πετύχει αυτό επενδύει στο πιο ευαίσθητο αλλά και πιο σημαντικό κεφάλαιο κάθε χώρας, τα παιδιά και τους νέους.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και δραστηριοτήτων, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πραγματοποιούνται στο ύπαιθρο, τα παιδιά:

– ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, τις δυνάμεις και τις δεξιότητές τους,

– κατακτούν τη γνώση μέσα από την εμπειρική διαδικασία και τον πειραματισμό και μετά – – – –

– καλούνται να τη μεταδώσουν στους μικρότερους,

– μαθαίνουν τι σημαίνει ομαδική προσπάθεια αλλά και πρωτοβουλία, αυτενέργεια και – ———-

– συνεργασία προκειμένου να πετύχουμε έναν κοινό στόχο,

– εξοικειώνονται με τη συνεχή προσπάθεια και μαθαίνουν να μην φοβούνται την αποτυχία και –

– να απολαμβάνουν και να μοιράζονται την επιτυχία,

– δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και αναμετρώνται με τον εαυτό τους αποκτώντας αυτοπεποίθηση και σεβασμό για τους άλλους αλλά και την ίδια τη φύση,

– μαθαίνουν να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον και γίνονται ενσυνείδητοι υποστηρικτές και πρεσβευτές του φυσικού πλούτου και της ιστορίας της χώρας τους,

– ανακαλύπτουν τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία αλλά και την έννοια του εθελοντισμού και του εθελοντή έχοντας τον ίδιο τους τον εαυτό σαν παράδειγμα και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ωριμάζουν, κοινωνικοποιούνται και γίνονται υπεύθυνα άτομα, με κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση και φαντασία.

Οι Πρόσκοποι αποτελούν ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν και παίρνουν από εκεί όλα τα ερεθίσματα για τις δράσεις που υλοποιούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Ενδιαφέρονται ενεργά για την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νέων και κάνουν δράσεις  προσανατολισμένες στην αποτροπή της εξάρτησης από εξαρτησιογόνες συμπεριφορές και συνήθειες. Πραγματοποιούν μάλιστα δράσεις ευαισθητοποίησης των νέων πάνω σε θέματα διατροφής, άσκησης και υγείας.

– Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχια και κάνουν δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν για τη σπουδαιότητα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αναγκαιότητα της παγκόσμιας ειρήνης και να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.

– Πραγματοποιούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδεύονται από φορείς, για να μπορούν να είναι χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.

– Συμμετέχουν στα κοινά, είναι δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούν συνειδητά να επηρεάσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες που να συνδυάζουν τη ζωή στη φύση, με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη συνείδησης του ενεργού πολίτη. Ούτε είναι τυχαίο ότι διαχρονικά πολλές εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας και της πολιτικής έχουν υπάρξει Πρόσκοποι.

Όσοι λοιπόν θέλουν να ζήσουν τη μαγεία που κρύβει ο Προσκοπισμός, δεν έχουν παρά να αναζητήσουν ένα από τα 300 Προσκοπικά Συστήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στον σύνδεσμο http://bit.ly/scoutsfinder ή στο www.gineproskopos.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *