65 προσφυγόπουλα στο Λαύριο βρίσκονται εκτός σχολείου. Καμιά μέριμνα από το Υπ. Παιδείας

sotitiou

ΑΠ 142/25-9-17                                                                                                        Προς : Υπ. Παιδείας, περιφερειακή Δ/νση Αττικής,

                                                                                                                                                         Δ/νση ΠΕ Αν Αττικής,Αιρετούς Αν. Αττικής

                                                                                                                                               Αιρετούς Περιφέρεια Αττικής, τοπικούς φορείς,

Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής ΔΟΕ, τα μέλη

ΘΕΜΑ: Εκπαίδευση προσφυγοπαίδων στο Λαύριο

Στο Λαύριο που αποτελεί περιοχή ευθύνης του συλλόγου την περσινή χρονιά λειτούργησαν 3 τμήματα υποδοχής που τροφοδοτήθηκαν από το Κέντρο Αιτούντων πολιτικού ασύλου και 3 τμήματα ΔΥΕΠ ( απογευματινά) από τη Δομή Φιλοξενίας Σουνίου.

Στο ΦΕΚ υπ΄Αριθμ. 118066/Δ1 (28/7/17) Ένταξη Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τάξεις υποδοχής στο Λαύριο αλλά και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Αττικής όπου διαμένουν πρόσφυγες πολέμου.

Καμία άλλη πρόβλεψη (εκπαιδευτικούς κλπ) παρά μόνο μια απόσπαση από τη Β΄ θμια ως ΣΕΠ (Συντονιστή).

Ο σύλλογός μας έθεσε από την πρώτη κινητοποίηση στις 1/9 το θέμα της εγγραφής και πλήρους ένταξης στην κανονική πρωινή λειτουργία των σχολείων όλων των προσφυγόπουλων. Η Δ/ντρια εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής επιβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγραφή και δεν είναι αρμοδιότητα τους να κάνουν κάτι. Καταγγείλαμε το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού από το Κέντρο του Λαυρίου δεν υπάρχει καμία μέριμνα ενώ συνειδητά δεν παίρνουν κανένα μέτρο και δεν έχουν ζητήσει δημιουργία τμημάτων ένταξης στα σχολεία του Λαυρίου για να καλυφθούν όλα τα προσφυγόπουλα καθώς και να ληφθεί μέριμνα για τη μετακίνηση – μεταφορά των παιδιών στα σχολεία. Η Δ/ντρια επέμεινε ότι δεν έχει ευθύνη να φέρει τα παιδιά στο σχολείο και θα κάνει κάτι μόνο αν εγγραφούν – με πρωτοβουλία τίνος άραγε αφού οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους!!!

Ο σύλλογος μας, σε μια προσπάθεια κάλυψης της πλήρους απουσίας κρατικής μέριμνας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων επιμείναμε στον παιδαγωγικά υπεύθυνο, σχολικό σύμβουλο και με αντιπροσωπεία του ΔΣ με τους: πρόεδρο και αντιπρόεδρο επισκεφθήκαμε το κέντρο αιτούντων Πολιτικού Ασύλου στο Λαύριο και τη δομή Φιλοξενίας στην περιοχή Νεράκι Λαυρίου αλλά και στη Δομή του Σουνίου. Ήρθαμε σε επαφή με τις οικογένειες ενημερώσαμε τους γονείς για το αυτοδίκαιο δικαίωμα εγγραφής των παιδιών τους στο σχολείο και καταγράψαμε την πραγματική εικόνα των προσφυγόπουλων που μένουν εκεί.

Στο Κέντρο του Λαυρίου, σε απόσταση αναπνοής από τα Δ.Σ. και Γυμνάσιο-λύκειο Λαυρίου διαμένουν

6 παιδιά ηλικίας 7- 12 ετών (Α΄ θμιας) και 5 παιδιά 13-18 ετών (Β΄ θμιας) κούρδοι συριακής και ιρακινής καταγωγής.

Στην περιοχή Νεράκι, 2 μόλις χιλιόμετρα έξω από το Λαύριο, φιλοξενούνται 12 παιδιά δημοτικού και 6 Γυμνασίου –Λυκείου.

Στη Δομή Φιλοξενίας Σουνίου στις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης

Διαμένουν 8 παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων (Νηπιαγωγείου), 13 παιδιά 6 – 12 χρονών (Δημοτικό) και 15 παιδιά 12- 18 χρονών (Γυμνάσιο) 4 από τα οποία είναι γραμμένα από πέρσι και συνεχίζουν να πηγαίνουν στο 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου και μεταφέρονται με το σχολικό για το γυμνάσιο. Μάλιστα επίκειται τις επόμενες μέρες σοβαρή αύξηση του πληθυσμού στο κέντρο Σουνίου καθώς θα γίνουν άμεσα μετακινήσεις από τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 65 παιδιά εκ των οποίων τα 61 βρίσκονται εκτός σχολείου!!! και ταυτόχρονα καμία τάξη ΖΕΠ δεν προβλέπεται στα σχολεία του Λαυρίου.

Αντίστοιχα 80 παιδιά σχολικής ηλικίας φιλοξενούνται στη Μαλακάσα τα οποία βρίσκονται επίσης εκτός σχολείου ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ΖΕΠ στην περιοχή.

Το Υπ. Παιδείας εμπαίζει την κοινωνία

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η περσινή χρονιά ήταν προπαρασκευαστική και φέτος οι μαθητές πρόσφυγες θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα των σχολείων κανονικά με ότι αυτό συνεπάγεται (μεταφορά στα σχολεία, υποστηρικτικές δομές, μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών κ.α.), όχι μόνο δεν έχει προετοιμάσει τίποτε απ’ αυτά,

Όπως άλλωστε και οι περσινές βαρύγδουπες διακηρύξεις της κυβέρνησης για ένταξη 22.000 προσφυγόπουλων και οι φετινές διαφημίσεις για ένταξη των παιδιών στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων έχουν καταρρεύσει πλήρως καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών (7%) συμμετείχαν στις απογευματινές δομές που φτιάχτηκαν (ΔΥΕΠ) πρόχειρα και καθυστερημένα χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια στους εκπαιδευτικούς που δούλευαν εκεί (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, μετακινούμενοι από περιοχή σε περιοχή κλπ).

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» το ονόμασε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων Μαλακάσας.

Δε θα αποδεχτούμε γα μια ακόμη χρονιά ότι η πόρτα θα παραμείνει ερμητικά κλειστή για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που ζουν στη χώρα μας.

Ως εκπαιδευτικό κίνημα έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη τα παιδιά των προσφύγων να εγγραφούν στα πρωινά τμήματα μαζί με όλα τα παιδιά ώστε σε συνθήκες συνεκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης, μαζί με όλα τα απαραίτητα μέτρα, την ύπαρξη τάξεων υποδοχής να εξασφαλιστεί η πλήρης και ομαλή ένταξή τους στο σχολείο και στην κοινωνία.

Απαιτούμε:

– εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις

– τη εγγραφή των 8 νηπίων στο 4ο Νηπιαγωγείο Λαυρίου και τη λειτουργία του 2ου τμήματος που έκλεισε λόγω μειωμένων εγγραφών με άμεση πρόσληψη νηπιαγωγού.

– τη δημιουργία 3 τάξεων υποδοχής (μία για κάθε δημοτικό σχολείο του Λαυρίου) για την υποδοχή των παιδιών ώστε να ισομοιραστούν και να αφομοιωθούν – υποστηριχτούν καλύτερα.

-Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία με ευθύνη τις περιφέρειας σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες. (Τροποποίηση δρομολογίων είτε πρόβλεψη νέων όπου χρειάζεται κλπ)

Ξεκαθαρίζουμε ακόμα ότι δε θα αποδεχτούμε σενάρια που θέλουν την εγγραφή των προσφυγόπουλων χωρίς την αντίστοιχη δημιουργία τάξεων υποδοχής γεγονός που θα επιβαρύνει τη λειτουργία των τάξεων χωρίς καμιά υποστήριξη και εγκυμονεί κινδύνους για πυροδότηση ρατσιστικών αντανακλαστικών.

Σημείωση : Mετά από 48 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και λειτουργίας του Προγράμματος «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αποχώρησε 31η Ιουλίου 2017 από το παραπάνω πρόγραμμα, με απόλυση 22 εργαζομένων, καθώς το Κέντρο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στις μόνιμες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η κατάσταση τραγική και το προβλεπόμενο μέλλον των περίπου 400 φιλοξενουμένων αβέβαιο. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την εγκατάλειψη των προσφύγων και την προσπάθεια της να κλείσει το Κέντρο του Λαυρίου συναινώντας στις απαιτήσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ η οποία θέλει Κέντρο φυλασσόμενο με περιορισμό της ελευθερίας των προσφύγων.

Τροφοδοσία γίνεται από τους αλληλέγγυους και άλλους φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή ο σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση τροφίμων και βοήθειας για να τη δώσουμε στα δυο κέντρα Φιλοξενίας Λαυρίου.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να ανοίξουν τα σύνορα και οι φράχτες της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η άμεση μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διαλύουν χώρες και αφανίζουν λαούς.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *