Η Πολεμική Αεροπορία θα στεγάσει τους αναπληρωτές στη Σαντορίνη

Νικόδημος Λιανόςnaxospress.gr

Πριν από μία εβδομάδα περίπου ο Δήμαρχος Θήρας κος Ζώρζος είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η φωνή του Αιγαίου» για το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών ότι «έχουμε κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Από το υπουργείο μας λένε βοηθήστε και εμείς τους λέμε λύστε μας τα χέρια. Δεν υπάρχουν σπίτια, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Κάνω έκκληση στους κατοίκους: Υιοθετήστε για λίγο έναν εκπαιδευτικό»!

Βλέπετε, οι εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές κυρίως) που βρέθηκαν στη Σαντορίνη λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης και έφτασαν στο σημείο να κοιμούνται στις παραλίες. Αποτέλεσμα; Να έχουμε παραιτήσεις αλλά και ουκ ολίγα επικριτικά σχόλια και έναν διαδικτυακό πόλεμο. Και τώρα; Λέτε να δώσουν την λύση οι Ένοπλες Δυνάμεις; Όπως όλα δείχνουν η Πολεμική Αεροπορία θα βάλει πλάτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την πρόσφατη συνάντηση ανάμεσα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Καμμένο και τον Δήμαρχο Θήρας κο Νικόλαο – Αναστάσιο Ζώρζο στο γραφείο του πρώτου.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο ενημέρωσης «  Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Πάνο Καμμένο συναντήθηκε χθες (Πέμπτη 21/9) στην Αθήνα ο Δήμαρχος Θήρας, κος Νίκος Ζώρζος. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκε η δυνατότητα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στη Σαντορίνη με τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιακών οικιών της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στην περιοχή του αεροδρομίου. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαντορίνη το προσεχές διάστημα εξετάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κατοικιών».

Μάλιστα ο κος Ζώρζος μιλώντας στην ιστοσελίδα newbeast.gr σημείωσε ότι «Ήταν μία γόνιμη συνάντηση με θέμα αυτό που αναφέρει και το ΥΠΕΘΑ στο δελτίο Τύπου του. Αναμένουμε την έλευση του υπουργού στη Σαντορίνη προκειμένου να εξεταστούν και από κοντά οι λεπτομέρειες. Η συνάντηση είχε να κάνει μόνο με την στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων. Για αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα εξασφαλίζουν οι επιχειρηματίες κάποια στέγη. Το πρόβλημα οξύνθηκε με τον διορισμό των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών. Επτά στην πρωτοβάθμια και είκοσι δύο στη δευτεροβάθμια. Αντιλαμβάνεστε πως ακόμα η Σαντορίνη έχει τουριστική κίνηση με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται εύκολα κατοικίες. Η δυνατότητα θα αφορά γενικότερα τους δημόσιους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα κάποιους στεγάζουμε εμείς αλλά όχι με άνεση και αυτοί είναι γιατροί, λιμενικοί και πυροσβέστες, ένας αριθμός αρκετά μεγάλος. Περιμένω στις αρχές του Οκτωβρίου την έλευση του υπουργού και εκεί θα δούμε από κοντά τις λεπτομέρειες».

Διασύνδεση ηλεκτρική

Βέβαια είχαμε κι άλλες συναντήσεις… Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διασύνδεση της Σαντορίνης με την ηπειρωτική Ελλάδα με καλώδιο, καθώς και η εκταμίευση χρημάτων για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που γίνονται στο νησί. Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη 5ετία η Σαντορίνη θα έχει συνδεθεί με καλώδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς όμως να καταργηθεί ο τοπικός σταθμός, ο οποίος θα λειτουργεί ως εφεδρικός. Για το θέμα των συγχρηματοδοτούμενων έργων ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πληρωμής και το θέμα θα διευθετηθεί το προσεχές διάστημα.

Υποστελέχωση

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Θήρας συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, κο Κώστα Πουλάκη. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας και η δυσκολία να ανταποκριθεί το υφιστάμενο προσωπικό στις αυξημένες ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Θήρας επισήμανε ότι η ακύρωση των αποφάσεων του Δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την υποστήριξη της Υπηρεσίας Δόμησης και της Τεχνικής Υπηρεσίας με Μηχανικούς οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι παρά την έγκριση τριών προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού (από τις δέκα που είχε αρχικά εισηγηθεί) η διαδικασία δεν έχει καν προχωρήσει από την πλευρά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το αίτημα δε του Δήμου Θήρας για αύξηση του αριθμού των προσλήψεων θα μπορέσει να προχωρήσει εφόσον ολοκληρωθούν οι τρεις πρώτες προσλήψεις.

Ο Δήμαρχος Θήρας ανέφερε επιπρόσθετα την επιτακτική ανάγκη παραχώρησης ακινήτων από την ΕΤΑΔ για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων (το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει αγροτικές αποθήκες στην περιοχή Καμαρίου Δ.Κ. Επισκοπής Γωνιάς Θήρας, για τις οποίες είναι δυνατόν αφού καταρτιστεί από κοινού – Πολιτεία και Δήμος – ένα πρόγραμμα μετασκευής τους σε οικίες, να δίνονται αντί συμβολικού μισθίου στις πλέον ευαίσθητες ομάδες των Δημοσίων Υπαλλήλων) και την ανέγερση σχολικού κτιρίου στο Καμάρι. Ο κος Πουλάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν το νησί , ενώ αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα με τα παραπάνω θέματα σε αρκετά νησιά της Ελλάδας. Υποσχέθηκε πάντως ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του θα προσπαθήσει να συνδράμει στην επίλυσή τους.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *