Αποσπάσματα από το βιβλίο “Η μαμά μου είναι αναπληρώτρια δασκάλα”

Αποσπάσματα από το βιβλίο ”Η μαμά μου είναι αναπληρώτρια δασκάλα” της Ελένης Αργυροπούλου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1ο: Για το αν θα ερχόταν κάποια στιγμή στη ζωή της που θα γινόταν μόνιμη και θα έφτιαχνε τη ζωή της σε ένα μέρος, δεν ήξερε να μου απαντήσει. Άλλωστε, όπως είπε η μονιμότητα είναι μια κατασκευασμένη έννοια που δεν υπάρχει στη φύση. Όλα αλλάζουν, τα φύλλα πέφτουν, το νερό κυλάει, τα μαλλιά ασπρίζουν, τα μωρά μεγαλώνουν, τα δέντρα ψηλώνουν, τα μπουμπούκια ανθίζουν, η νύχτα γίνεται μέρα… Μας τρομάζουν οι αλλαγές, όπως ο καπνός τις μέλισσες.
Η μονιμότητα είναι ελαφριά όσο μια πεταλούδα, η μονιμότητα διαρκεί όσο κάνει ο ήλιος για να βυθιστεί στη θάλασσα και να δώσει τη θέση του στο ντροπαλό φεγγάρι.
Μου έδειξε μια εικόνα στον υπολογιστή του. «Τι βλέπεις;» με ρώτησε.
Αυτό που μου έδειχνε ήταν ένας βάλτος, στάσιμο νερό στο οποίο είχαν μαζευτεί έντομα και σίγουρα πολλά μικρόβια. Αν μπορούσα να μυρίσω την εικόνα, σίγουρα θα βρωμούσε αυτός ο τόπος. Αυτός με κοίταξε σοβαρά και μου είπε ότι η στασιμότητα είναι θάνατος.
Μου είπε επίσης ότι δεν είμαστε δέντρα ριζωμένα στη γη και είμαστε πολύ τυχεροί γι αυτό.
Πως το να κάνουμε ταξίδια και να γνωρίζουμε νέους τόπους συνέχεια, είναι κάτι που μπορεί μεν να μας κουράζει, μα γεμίζει τις βαλίτσες μας με εμπειρίες που μας κάνουν σοφότερους και δυνατότερους ανθρώπους και μας πλουτίζει σε εμπειρίες.
Έπειτα μου είπε ότι στη γη κανένας άνθρωπος δεν είναι διορισμένος. Όλοι κάποτε παίρνουμε τη μετάθεσή μας στον ουρανό.
Άλλος νωρίτερα, άλλος αργότερα.
Κάποιοι βιάζονται και καβαλάνε μεθυσμένοι αυτοκίνητα για να υπερπηδήσουν στον πίνακα κάποιους και να μετατεθούν γρηγορότερα…

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2ο: Είχε όμως εμάς, τους μαθητές της. Αν είναι μόνος του κανείς, είναι δύσκολο να τα βάλει με θεριά. Αυτό η ίδια μας το είχε πει. Για την αξία του να συνεργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί. Θα πηγαίναμε όλοι κοντά της. Οι μαθητές ολόκληρου του σχολείου. Και από τα διπλανά σχολεία. Και από τα σχολεία των διπλανών χωριών.
Α, όχι αυτά τα είχαν κλείσει. Ναι, είχα ακούσει ότι έκλεισαν εκατοντάδες σχολεία για να κάνει οικονομία το κράτος.
Έπρεπε να κάνει οικονομία στα σχολεία για να αγοράσει όπλα.
Έπρεπε να κάνει οικονομία στα σχολεία για να δώσει στις τράπεζες. Οι τράπεζες είχαν χρήματα αλλά έπρεπε να αποκτήσουν κι άλλα.
Τα σχολεία έπρεπε να κλείσουν. Τα σχολεία δεν ήταν πολλά αλλά έπρεπε να γίνουν λιγότερα…

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 3ο: Το θέμα είναι ότι οι μόνιμοι δεν πρέπει να πάνε κάθε χρόνο στο νοσοκομείο για εξετάσεις όπως οι δικοί μου. Αν είσαι μόνιμος δεν αρρωσταίνεις ποτέ! Γι’ αυτό θέλω κυρίως να γίνουν μόνιμοι οι γονείς μου. Για να είναι πάντα καλά!
Κάτι για ιατρικές γνωματεύσεις έλεγαν που για να δουλέψουν έπρεπε να τις έχουν, και για να τις αποκτήσουν χρειαζόταν να πηγαίνουν σε παθολόγο ο οποίος με τη σειρά του, τους ζητούσε να κάνουν ακτινογραφίες και εξέταση αίματος και να πηγαίνουν και σε έναν άλλον που τον λένε ψυχίατρο και σου λέει αν είσαι τρελός.
Ρώτησα τον μπαμπά μου πώς γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη ένας «κανονικός» να γίνει «τρελός» και μου είπε πως αν συνεχιστεί κι άλλο αυτή η κατάσταση θα είμαστε όλοι για τα σίδερα…

Ευχαριστούμε τη συναδέλφισσα Ελένη Αργυροπούλου για τα τρία αποσπάσματα αλλά και την προσπάθειά της να αναδειχθούν, μέσα από το βιβλίο της, όλα τα προβλήματα των αναπληρωτών.

 

Πηγή : https://www.facebook.com/anaplirotes.daskaloi/

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *