Γερμανία: Ευλογίες από ιερέα-ρομπότ

(Πηγή: twitter.com)

500 χρόνια μετά την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα, η οποία καλούσε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο θεσμό της Εκκλησίας σε όλη την Ευρώπη, η τεχνολογία έρχεται σήμερα να προκαλέσει ξανά τη θρησκευτική παράδοση στη μικρή γερμανική πόλη του Ουίτενμπεργκ, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας  «The Guardian».

Ένα ρομπότ-ιερέας που ευλογεί σε πέντε γλώσσες και εκπέμπει φως από τα χέρια του, αποκαλύφτηκε ως μέρος μίας έκθεσης για την 500η επέτειο της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης, του θρησκευτικού κινήματος που ίδρυσε τον τρίτο μεγάλο κλάδο του Χριστιανισμού, τον Προτεσταντισμό, και του οποίου πρωτοστάτησε και ηγήθηκε ο Μαρτίνος Λούθηρος.

500 χρόνια μετά, το ρομπότ με την ονομασία BlessU-2 αναμένεται να προκαλέσεις έντονες συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της θρησκείας και την πιθανότητα εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Τις τελευταίες δέκα μέρες έχει ευλογήσει ανθρώπους από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία, με τους πιστούς να μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ανδρικής και γυναικείας φωνής.

«Ο θεός να σε ευλογεί και να σε φυλάει», εκφωνεί το ρομπότ, καθώς σηκώνει τα χέρια του και φωτίζεται.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να προβληματιστούν σχετικά με το αν μπορούν να δεχθούν τις ευλογίες ενός ρομπότ ή αν θεωρούν ότι ένας άνθρωπος είναι απαραίτητος για αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Στέφαν Κρεμπς, ιερέας της Προτεσταντικής Εκκλησίας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτότυπη πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι σκοπός της είναι να προκαλέσει διάλογο για τη σχέση της θρησκείας με την τεχνολογία.

Ο Κρεμπς σημείωσε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις αντιδράσεις του κόσμου στο εγχείρημα τους για περαιτέρω ανάλυση, τονίζοντας ωστόσο πως δεν περιμένει πως τα ρομπότ μπορούν να δώσουν λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα έλλειψης ιερέων.

«Ένα ρομπότ δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ποιμαντική φροντίδα», σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να ρομποτοποιήσουμε τα εκκλησιαστικά μας καθήκοντα, αλλά να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε μία θεολογική προοπτική σε μία μηχανή».

kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *