Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου: Μήνυμα για την 98η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας

«Μάρτυρες ‘σεις του Πόντου μας ,γενναία παλικάρια, 

πάρτε ξανά τις λύρες σας, πάρτε και τα δοξάρια.
Γιατί μες στα χαλάσματα κοιμάται η πατρίδα
που βλέπει ξάστερο ουρανό μέσα στην καταιγίδα!
Παίξτε ξανά τα πάθη της, πείτε τα μοιρολόγια,
ν’ αντιλαλήσουν τα βουνά απ’ τα βαριά σας λόγια!
Χρόνοι ερημίτες δίσεχτοι ,πέτρωσαν τις καρδιές μας
και δεν μπορούν να βρουν χαρά οι ταπεινές ψυχές μας!
Η μνήμη σας, η ζήση μας κι οι αγώνες σας μπροστά μας
δίνουν κουράγιο στη ζωή, σ’ εμάς και στα παιδιά μας!»

(Ποίημα της Άννας Δεληγιάννη-Τσιουλπά)

Μέσα στη σημερινή παραζάλη των μνημονίων, της οικονομικής εξαθλίωσης και της ηθικής κατάπτωσης του λαού μας, τη βαθύτατη κρίση της παιδείας και τον ατομικισμό που μας παραλύει, ένα τεράστιο κεφάλαιο της Εθνικής μας Ιστορίας ,ο σφαγιασμός των Ελλήνων του Πόντου, ως αποκορύφωση των διώξεων και των καταστροφών από το Κεμαλικό καθεστώς, μας αναγκάζει σήμερα να σκύψουμε σοβαρά, ευλαβικά και στοχαστικά, πάνω στη εξέλιξή μας ως Έθνους και ως Λαού.

Ως Έλληνες εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τα γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη, μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, γενοκτονία του 20ού αιώνα. 353.000 Έλληνες Πόντιοι δολοφονήθηκαν και χιλιάδες εκδιώχθηκαν βιαίως από την πατρίδα μας, τον Πόντο, από τους Νεότουρκους σωβινιστές του Μουσταφά Κεμάλ και, εν συνεχεία, άλλοι 50.000 αδελφοί μας Πόντιοι βρήκαν τραγικό θάνατο, αγρίως δεδιωγμένοι, και 350.000 εκτοπίστηκαν κατά τη δεκαετία του ’40, στη Ρωσία του Στάλιν.

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια ακόμα μέρα Μνήμης. Είναι σταθμός περισυλλογής! Περισυλλογής εθνικής και ατομικής!
Το Μαρτύριο του Ποντιακού Ελληνισμού, του Ελληνισμού των Κομνηνών, αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο.
Το ιστορικό κεφάλαιο του δράματος των Ελλήνων του Πόντου δεν έχει κλείσει και δεν είναι δυνατό να κλείσει , εφόσον πολλά γεγονότα δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Η κληρονομιά αυτή φαντάζει βαριά και ασήκωτη –μια κληρονομιά μοναδική και πολύτιμη ,μια κληρονομιά βαθιάς ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές.

Η παράταξή μας, για μια χρονιά ακόμα, δικαιωμένη μετά την απομάκρυνση του αρνητή της Γενοκτονίας Νίκου Φίλη, επικροτεί και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) προς την κυβέρνηση:
• να επαναφέρει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ΄ Λυκείου,
• να εκπληρώσει τη δέσμευση έκδοσης σε έξι γλώσσες του τόμου με τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας του καθηγητή ιστορίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ: Είναι καιρός πλέον, η συστηματική διδασκαλία της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού, η δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ού αιώνα, να καθιερωθεί και να ενισχυθεί σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το Δημοτικό Σχολείο και καταλήγοντας στο Λύκειο. Και, αν θέλουμε, να αναγνωριστεί επίσημα και από άλλες χώρες, θα πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι και, πρωτίστως, τα παιδιά μας. Είναι χρέος μας λοιπόν, να μάθουμε την ιστορία του έθνους μας. Να κατανοήσουμε ότι, ένας λαός χωρίς ιστορία, είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Να αντιληφθούμε ότι, λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, κινδυνεύει να χάσει την εθνική του ταυτότητα.

«Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕ, ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ…».

Πύργος, 19 Μαΐου 2017

Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Αιρετό μέλος της παράταξης στο Δ. Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου

Κωνσταντίνος Κούλης
Αιρετός της παράταξης στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος
Αιρετός της παράταξης στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Διαβάστε επίσης...

Τη Δευτέρα η γιορτή του Πολυτεχνείου εξ αναβολής

TweetΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΒΟΛΗΣ Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. Φ1/195376/ΓΔ4/13-11-2017 εγγράφου της Γεν. Δ/νσης …

Ανακοίνωση για την μη προσμέτρηση της ώρας σίτισης  σε αναπληρωτές στη Γ’ Αθήνας

Tweet17/11/2017 Συναδέλφισσες/συνάδελφοι, Με προφορική οδηγία που δόθηκε από τη διεύθυνση της Γ Αθήνας από εδώ …

Η Ξένια Καλογεροπούλου αφηγείται παραμύθια σε παιδιά [πρόγραμμα]

TweetΕδώ και τέσσερα χρόνια η ψυχή του θεάτρου Πόρτα, Ξένια Καλογεροπούλου, αφηγείται παραμύθια απ’ όλον …

Αφήστε μια απάντηση