ΣΑΝ : Ανακοίνωση για την Ειδική Αγωγή

Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

sylanny2014@gmail.com

Τηλ. : 6945966155/6948577400                                                                                                                         

                                                                                                                                                                       Αθήνα, 4/4/2017

                                                                                                                                  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών (Σ.Α.Ν.), εκφράζει τη συμπαράσταση και τη στήριξή του στους Δασκάλους και Νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΠΕ71 / ΠΕ61, για την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, που απλά “μοριοδοτεί”, με κάτι περισσότερο από ένα (1) μόριο τον βασικό τίτλο σπουδών των αποφοίτων εκπαιδευτικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση  στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στις 29/03/2017 και σύμφωνα με την Υ. Α. «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ», οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ61, που κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών και εξειδίκευση στην ΕΑΕ, βλέπουν το πτυχίο τους να υποβαθμίζεται και να παραγκωνίζεται, έναντι των εκπαιδευτικών ΠΕ70,50 και ΠΕ60,50, που κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών στη Γενική Αγωγή και Εκπαίδευση με πρόσθετους Διδακτορικούς ή/και Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην ΕΑΕ.

Είναι απαράδεκτος ο εμπαιγμός που δέχονται οι απόφοιτοι των παραπάνω Τμημάτων, όταν ο Υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου, κάνει λόγο για ΙΣΟΝΟΜΙΑ στην εκπαίδευση, και υποστηρίζει πως “παρατηρείται το φαινόμενο  άτομα τα οποία τέλειωσαν παραπλήσιο Τμήμα, έκαναν Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά στην Ειδική Αγωγή και είχαν επαγγελματική εμπειρία και αυτά τα άτομα στον κατάλογο ήταν κάτω από αυτά τα άτομα που είχαν πάρει πτυχίο από αυτά τα δυο Τμήματα. Εμείς δεν το θεωρούμε δίκαιο, παραβιάζεις τις αρχές της Ισονομίας, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είπαμε λοιπόν να ενισχύσουμε με μόρια τους συναδέλφους που έχουν πάρει πτυχίο από αυτά τα δυο Τμήματα ώστε να υπάρχει ένα κριτήριο ισονομίας. Και να σας πω και κάτι ακόμα, άδικα έχετε αυτή τη διαμάχη που δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση κι χτες εδώ στη Βουλή, όταν όλοι θα προσληφθούν ως αναπληρωτές, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Πέρυσι κάναμε 10.000 προσλήψεις, φέτος θα κάνουμε τον ίδιο αριθμό, όλοι θα προληφθούν. Ας προληφθούν όμως με κριτήριο ισονομίας, επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα”. Είναι προφανές πως η ισονομία που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας ,οδηγεί σε απορρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τον βασικό τίτλο σπουδών.

Επικροτήσαμε,προσφάτως,την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για έλεγχο των μεταπτυχιακών τίτλων ειδικής αγωγής που αποκτήθηκαν στο παρελθόν.Είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των εν λόγω μεταπτυχιακών τίτλων αποκτήθηκαν με φοίτηση εξ’αποστάσεως , χωρίς πρακτική άσκηση,καθώς μέχρι πριν λίγους μήνες,ήταν προαιρετική.Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς γίνεται λοιπόν ένας τίτλος εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή να εξισώνεται ουσιαστικά με έναν βασικό τίτλο σπουδών του ίδιου επιστημονικού χώρου,χωρίς πρώτα να έχει τεθεί ως προϋπόθεση ο έλεγχος πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης.Πέρα από τα επαγγελματικά δικαιώματα λοιπόν,τίθεται εν αμφιβόλω η ποιότητα της παρεχόμενης  εκπαίδευσης σε μία ευαίσθητη ομάδα μαθητών,στην προκειμένη περίπτωση των παιδιών με ειδικές ικανότητες.

Εκφράζουμε τους φόβους μας ,καθώς  η νέα πραγματικότητα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που μεθοδεύονται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, μπορούν να γενικευτούν και να αποτελέσουν την εύκολη και οικονομική λύση για την πλήρωση κενών και εξυπηρέτηση αναγκών στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, γεγονός που απαξιώνει τόσο τις δημόσιες σχολικές δομές όσο και τους βασικούς τίτλους σπουδών του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα κληθεί να εργαστεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο Σ.Α.Ν. έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της διασφάλισης της ουσιαστικής ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ στην εκπαίδευση και τάσσεται στο πλευρό των Εκπαιδευτικών ΠΕ71 / ΠΕ61 στην δίκαιη διεκδίκηση και εξασφάλιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ. του Σ.Α.Ν.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *