Βασιλακόπουλος: Πρέπει να διεξάγονται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία

Είναι υποχρέωση της χώρας μας και παρά τα προβλήματα, να αντιμετωπίσει ως εθνική ευκαιρία, την επαναφορά του αιτήματος της ισόβιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία που είναι η κοιτίδα τους, υποστηρίζει ο κ. Βασιλακόπουλος

Από τις έντεκα υποψήφιες πόλεις που είχαν διεκδικήσει την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το ενδιαφέρον έχει μειωθεί κατακόρυφα είκοσι χρόνια αργότερα και για την κορυφαία γιορτή του Ολυμπισμού το Λος Αντζελες και το Παρίσι, μόλις, έχουν καταθέσει φακέλους. Η απροθυμία ενδιαφέροντος από τις διοικήσεις πόλεων ή ακόμα και πρωτευουσών ευρωπαϊκών κρατών, η οικονομική αδυναμία ανάληψης του αυξανόμενου κόστους, κυρίως για την ασφαλή διεξαγωγή και την περιφρούρηση από πιθανές τρομοκρατικές απόπειρες (έχει τετραπλασιαστεί από το 2004) και η άρνηση των ίδιων των κατοίκων, με την πλειοψηφική συγκέντρωση υπογραφών (τύπου δημοψηφίσματος), έχουν δημιουργήσει αρνητικότατες προδιαγραφές για τις ελάχιστες επιλογές φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων, από το 2028 και μετέπειτα.

Η πρόταση έρχεται, μέσω της «Καθημερινής», από τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, επαναφέροντας το σύνθημα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

«Oι Ελληνες χρειάζονται ένα όραμα για να τους δώσει προσδοκία ό,τι κάτι δημιουργείται. Προσωπικά βλέπω μόνο δύο τέτοιες περιπτώσεις. Η μία θα μπορούσε να είναι η προοπτική του να γίνει ο λιμένας του Πειραιά το μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης, μετά το Brexit, όμως, αυτός ο τομέας δεν είναι του αντικειμένου μου για να επεκταθώ. Ο άλλος, όμως, που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι όχι απλά του χώρου στον οποίο κινούμαι ενεργά επί δεκαετίες, αλλά και ακριβώς ένα θέμα για το οποίο έχω μιλήσει και αναπτύξει τις θέσεις μου στα διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχω ενεργά.

Είναι υποχρέωση της χώρας μας και παρά τα προβλήματα, να αντιμετωπίσει ως εθνική ευκαιρία, την επαναφορά του αιτήματος της ισόβιας τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία που είναι η κοιτίδα τους», υποστηρίζει ο κ. Βασιλακόπουλος και τεκμηριώνει την πρότασή του: «Μόνο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαθέτει όλες τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη γη που “γεννήθηκαν” και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις του Ολυμπισμού, κόντρα στις επικρατούσες συνθήκες εμπορευματοποίησης. Το οφείλουμε στην ιστορία και στο αθλητικό κίνημα.

Ο ΟΗΕ μπορεί να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινοπραξία για τη δημιουργία των μόνιμων αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και της συντήρησής τους. Ο επιμερισμός κόστους θα είναι διακρατικός. Είναι γνωστές οι θέσεις μου για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κατά γενική ομολογία έχουν αποδειχθεί σωστές για τα βάρη που πληρώνει ακόμα ο ελληνικός λαός. Παράλληλα, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβει και την επιβολή της ολυμπιακής εκεχειρίας. Τα οφέλη της Ελλάδας θα είναι τεράστια και όχι μόνο οικονομικά, αλλά πολιτιστικά, κοινωνικά και σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων με όλες τις χώρες του πλανήτη μας».

Η πρόταση στον ΟΗΕ, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΚ, πρέπει να κατατεθεί από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και να εξελιχθεί σε εθνική προσπάθεια, εντός και εκτός Ελλάδας.

 

protothema.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *