Ο Μπαλαούρας προτείνει κατάργηση του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών

 

 

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου,  που τη συνυπογράφουν άλλοι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει το ζήτημα του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και προτείνει την κατάργησή του.

Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών ως κοσμίας ή επίμεμπτης έχει νομοθετηθεί πριν πολλές δεκαετίες – σε εποχές ταραγμένες πολιτικά – και στοχοποιεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών, ενώ ούτε στην πρωτοβάθμια μα ούτε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υφίσταται. Επινοήθηκε με το πρόσχημα ότι είναι δήθεν παιδαγωγικό μέτρο, ενώ κατέληξε να γίνει μέσο στιγματισμού και τρομοκράτησης του μαθητή. Αυτό το μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, την πολιτική δράση τους, τη θρησκεία, το χρώμα τους κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και νυν βουλευτές του Κοινοβουλίου, που έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με το χαρακτηρισμό της διαγωγής τους ως κοσμίας!

Τα τελευταία χρόνια, στα περισσότερα σχολεία έχει καταστεί ανενεργή η διάταξη αυτή και δεν επιβάλλεται το αυταρχικό και εκδικητικό αυτό μέτρο. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια ελάχιστα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που για να καλύψουν την παιδαγωγική τους ανεπάρκεια ή για να τιμωρήσουν για όλη του τη ζωή έναν απόφοιτο της μη αρεσκείας τους, εξακολουθούν να την εφαρμόζουν.

Δεδομένων όλων των παραπάνω,  οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πόσα και ποια σχολεία έχουν επιβάλει υποβάθμιση της διαγωγής στους μαθητές τους τα τελευταία χρόνια και αν έχει ελεγχθεί από το Υπουργείο αν τα «σχολεία της κοσμίας» ενήργησαν με νομιμότητα ή με σκοπιμότητα. Ρωτούν επίσης αν το Υπουργείο σκοπεύει να προβεί σε άμεση και αναδρομική κατάργηση του μέτρου αυτού.

 

Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας  

Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *