Ο Πανάγιος Τάφος παραδόθηκε ξανά στους προσκυνητές

Τσίπρας: Είμαι διπλά υπερήφανος ως πρωθυπουργός και ως απόφοιτος του ΕΜΠ για την ιστορική αυτή στιγμή – Πατριάρχης Θεόφιλος: Η αναστήλωση του ιερού κουβουκλίου αποτελεί παρακαταθήκη για την ενότητα των λαών – Οικουμενικός Πατριάρχης σε Τσίπρα: Μακάρι να οδηγήσετε τους Έλληνες σε λιμάνι ευημερίας

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η τελετή για την παράδοση στο κοινό του πλήρως αποκατεστημένου από Έλληνες επιστήμονες, Παναγίου Τάφου του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου έκανε λόγο για ιστορική στιγμή της συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων σε μια πολύπαθη περιοχή όπως αυτή των Αγίων Τόπων.

Σημείωσε ότι «το είδα ως μια συγκλονιστική πρόκληση της επιστήμης και της πίστης να αντιμετωπίσουν τη φθορά από το χρόνο ενός κορυφαίου συμβόλου της χριστιανικής πίστης, του Παναγίου Τάφου».

«Είχα την τύχη να τον παρακολουθήσω την εξέλιξη του έργου όχι μόνο ως πρωθυπουργός αλλά και ως μηχανικός. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχή ότι η ταπεινή συνεισφορά της κυβέρνησης έπαιξε ρόλο στην ολοκλήρωση του έργου» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το μήνυμα του Παναγίου Τάφου για τη συνεννόηση, την ειρήνη και την αλληλεγγύη.

Έκανε λόγο, ακόμα, για παγκόσμια εμβέλεια που έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και τόνισε ότι «αισθάνομαι υπερήφανος ως απόφοιτος του ΕΜΠ να βλέπω δασκάλους μου να βοήθησαν στην αποπεράτωση αυτού του έργου».

Ανακοίνωσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα συμμετέχει και στο έργο της συντήρησης του ναού της Αναστάσεως καθώς ο Πατριάρχης Θεόφιλος τον ενημέρωσε πριν από μια εβδομάδα ότι η σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί.

«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε ένα τέτοιο μνημείο είναι η βέλτιστη εφαρμογή της τεχνολογίας αλλά πάνω από όλα το όραμα και η βούληση των ανθρώπων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε: Αισθάνομαι διπλά περήφανος τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως απόφοιτος του ΕΜΠ που είμαι παρών σε μια ιστορικής σημασίας τελετή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα έφτασε στις 9.15 στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης όπου και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατόπιν ο πρωθυπουργός μετέβη μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Πανάγιο Τάφο.

Η αναστήλωση του ιερού κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου αποτελεί παρακαταθήκη για την ενότητα των λαών τόνισε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την πρόσφατη ονοματική του εορτή, ενίσχυση και καρτέρηση, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου

 

Στην τελετή έδωσαν το παρών οι κεφαλές της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας ενώ στην τελετή παρούσα ήταν η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν επίσης για το γεγονός διακεκριμένα πολιτικά στελέχη, όπως ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, καθηγητής στο ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματάκαι ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, ο γενικός Προξένος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο Αναπληρωτής Γ. Προξένου Βασίλης Κοΐνης.

Έργο 4 εκατ. ευρώ

Για την αναστήλωση αυτού του μοναδικού για τη χριστιανοσύνη αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μνημείου, απαιτήθηκαν περίπου επτά μήνες εντατικών και λεπτών εργασιών. Η συνολική δαπάνη του έργου αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από ένα κοινό ταμείο στο οποίο συνεισέφεραν όλες οι θρησκευτικές Κοινότητες που εμπλέκονται στον Πανάγιο Τάφο, καθώς και άλλοι χορηγοί. Συγκεκριμένα, το αναγκαίο για την αναστήλωση ποσόν επιμερίστηκε ανάμεσα στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, τη Ρωμαιοκαθολική (Φραγκισκανική), την Αρμενική, τη Συριακή, την Αιθιοπική και την Κοπτική. Συνεισέφεραν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ, οι Παλαιστίνιοι και η Μίκα Ερτεγκούν, χήρα ενός μεγιστάνα της πάλαι ποτέ μουσικής βιομηχανίας, του συνιδρυτή της Atlantic Records, Αχμέτ Ερτεγκούν. Η συμβολή της ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Ο μακαριώτατος Θεόφιλος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενεργή του συμπαράσταση (έστω και εάν ως προς τις προσωπικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις παραμένει άθεος). Με τον κ. Θεόφιλο είχε εχθές συνάντηση και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία και οι υπόλοιποι διαπρεπείς προσκεκλημένοι στην τελετή παράδοσης του Παναγίου Τάφου και του Ιερού Κουβουκλίου, θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση του έργου στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από την επικεφαλής υπεύθυνη, την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η αναστήλωση και αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου έγινε από μια ομάδα περίπου 50 Ελλήνων επιστημόνων, με τη συμμετοχή δύο συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, συνιστά άθλο ακόμη και μόνη η διασφάλιση της ομοφωνίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους για τα δικαιώματα νομής του Παναγίου Τάφου. Είναι χαρακτηριστικό επ’ αυτού ότι η αναστήλωση του μνημείου έχει αναβληθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ερίδων. Ακόμη και τα κλειδιά του Τάφου του Ιησού φυλάσσονται από μια οικογένεια μωαμεθανών, καθώς οι χριστιανικές ομάδες δεν κατάφεραν ποτέ να συμφωνήσουν για το ποια θα είναι η κλειδοκράτωρ.

Η ιστορία του Πανάγιου Τάφου

Όπως αναφέρει αναλυτικά σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, το Ιερό Κουβούκλιο που περιβάλλει τον τάφο του Ιησού βρίσκεται στο κέντρο του κυκλικού Ναού της Αναστάσεως (Ροτόντα) ο οποίος θεμελιώθηκε μαζί με μια βασιλική, το 336 μ.Χ. από την Αγία Ελένη στον χώρο όπου μαρτύρησε ο Ιησούς. Και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο για τη χριστιανοσύνη -και όχι μόνο. Ο τάφος του Ιησού αρχικά είχε τη μορφή των ιουδαϊκών μνημείων που ήσαν λαξευμένα σε βράχο. Ο βράχος αυτός ισοπεδώθηκε, και το οικοδόμημα που τον περιέκλειε κατέρρευσε όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή του Ναού της Αναστάσεως από τον Αλ Χακίμ το 1009-1012 μ.Χ. Με την αποκατάσταση του Ναού επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042-1048), ένα καινούργιο οικοδόμημα κτίστηκε γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το ιερότερο προσκύνημα του χριστιανικού κόσμου.

Η σημερινή εξωτερική μορφή του συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως είναι κατασκεύασμα των Σταυροφόρων (12ος αιώνας), εσωτερικά όμως διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη παλαιοχριστιανική και μεταβυζαντινή περίοδο. Όπως είναι σήμερα, η μορφή του Ιερού Κουβουκλίου χρονολογείται από το 1810 , οπότε, μετά από μια πυρκαγιά, ανακαινίστηκε και ο Ναός της Αναστάσεως από τον αρχιτέκτονα Κομνηνό Κάλφα τον Μυτιληναίο. Περιλαμβάνει δύο τμήματα, τον Προθάλαμο (που λέγεται και Άγιος Λίθος ή Παρεκκλήσιο του Αγγέλου) και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο που είναι ο θάλαμος του Πανάγιου Τάφου, λαξευμένος σε βράχο, όπου εισέρχεται κανείς από μια χαμηλή είσοδο. Στο Ιερό Κουβούκλιο πραγματοποιείται καθημερινά από τους Ορθόδοξους, Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Πανάγιος Τάφος χρησιμοποιείται ως αγία Πρόθεσις και ο άγιος Λίθος ως αγία Τράπεζα. Γι’ αυτό και οι σωστικές εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ γίνονταν μετά τη δύση του ηλίου.

Όπως σημειώνει ο Μανώλης Κορρές, καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος μαζί με τον επίσης καθηγητή στο ΕΜΠ πολιτικό μηχανικό Χάρη Μουζάκη της 20 μελούς ομάδας επιστημόνων του ΕΜΠ που ανέλαβαν την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου: «Το 1947 η παραμόρφωση της εξωτερικής κατασκευής του Ιερού Κουβουκλίου ήταν ήδη τόσο έντονη, όσο εμφανιζόταν και πριν τις εργασίες του ΕΜΠ. Ήταν δε τόσο δανησυχητική, ώστε να αναγκάσει την Βρετανική Αρχή (που ήταν παρούσα ως Εγγυήτρια Δύναμη στο νεοσύστατο τότε κράτος του Ισραήλ) να λάβει άμεσα μέτρα. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε ο μέχρι πρότινος υφιστάμενος σιδηρός κλωβός, ο οποίος μέσω ισχυρών ξύλινων τάκων εμπόδιζε την περαιτέρω προς τα έξω μετακίνηση των μαρμάρων των δύο μακρών πλευρών του κτίσματος».

protothema.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *