Βενεζουέλα: Σε διατροφική ανθρωπιστική κρίση κήρυξε τη χώρα η Εθνοσυνέλευση

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση, κήρυξε τη χώρα σε «ανθρωπιστική κρίση» όσον αφορά τα τρόφιμα, κατάσταση την οποία θέλει να καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

«Η Εθνοσυνέλευση κηρύσσει ανθρωπιστική κρίση στη διατροφή και αποδέχεται να απαιτήσει από όλους τους δημόσιους οργανισμούς να υιοθετήσουν επείγοντα μέτρα για να καταπολεμηθεί η πείνα από την οποία υποφέρει ο λαός», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από τους βουλευτές της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, που διαθέτουν πλειοψηφία άνω των 2/3 στο νομοθετικό σώμα της χώρας.

Η νομοθετική εξουσία θα δημιουργήσει συνεπώς μια επιτροπή που θα αναλάβει να εντοπίσει «πηγές» σε διεθνές επίπεδο «για να καταπολεμήσουμε την πείνα», οι οποίες θα περιλάβουν κυρίως διεθνείς οργανισμούς και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

«Ένα αντίγραφο θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε μια βαθιά οικονομική κρίση, με ελλείψεις στο 68% των βασικών προϊόντων και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό (το ΔΝΤ προβλέπει 1.660% για το 2017).

Το κοινοβούλιο εκτιμά ότι το οικονομικό μοντέλο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, «βασισμένο στον κρατισμό και τις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις», προκάλεσε πτώση της εθνικής παραγωγής και επέφερε «πληθωρισμό 700%, καθώς και ελλείψεις σε ποσοστό 90%».

Σύμφωνα με έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης που πραγματοποιήθηκε από ομάδα πανεπιστημιακών, στη χώρα των 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η φτώχεια έπληττε το 81,8% των νοικοκυριών κατά το 2016, σχεδόν κατά εννέα μονάδες περισσότερους απ’ ό,τι το 2015. Επίσης το 51% θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Ο κ. Μαδούρο διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι το 2016 η φτώχεια στη χώρα με τα σημαντικότερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο μειώθηκε από το 19,7% στο 18,3%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *