Επί ποδός το Δημόσιο για διαθεσιμότητα και φορολογικό

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Επί ποδός το Δημόσιο για διαθεσιμότητα και φορολογικό

Με 24ωρη απεργία στο Δημόσιο και στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αύριο, απαντάει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική και το νέο φορολογικό.

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με στόχο την ακύρωση του Μνημονίου που έχει οδηγήσει σε μειώσεις έως 50% σε μισθούς και συντάξεις Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με στόχο την ακύρωση του Μνημονίου που έχει οδηγήσει σε μειώσεις έως 50% σε μισθούς και συντάξεις

Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα διοργανώνουν για αύριο Τετάρτη συλλαλητήριο στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με στόχο την ακύρωση του Μνημονίου που έχει οδηγήσει σε μειώσεις έως 50% τους μισθούς και τις συντάξεις και έχει στο στόχαστρο τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς, ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Γιώργος Χάρης, εξέφρασαν φόβους ότι με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, τα επόμενα χρόνια θα απολυθούν περίπου 60.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα. Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι οι πολιτικές αυτές «μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικό πόλεμο».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με στόχο την κατάργηση της διαθεσιμότητας. Λόφοι σκουπιδιών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων καθώς οι εργαζόμενοι «μπλοκάρουν» την αποκομιδή με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων από το περασμένο Σάββατο. Σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία παράλληλα και αύριο θα συμμετάσχει στην 24ωρη της ΑΔΕΔΥ.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο οι κάτοικοι των αστικών κέντρων να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων με βουνά σκουπιδιών στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Ανάλογη ανησυχία υπάρχει και για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού καθώς αναμένονται καταιγίδες. Πάντως οι συνδικαλιστές φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον απεργιακό τους αγώνα, ωστόσο τη στάση τους θα την καθορίσουν αύριο, κατά τη νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ασφαλιστικά μέτρα
Επίσης μέχρι την Πέμπτη οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας θα ξεκινήσουν να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη ότι αποφεύγει να συναντηθεί μαζί τους, καθώς και ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία διαβούλευση για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Σημειώνεται ότι σε κάποιους δήμους όπως στην Αθήνα, τα σκουπίδια μεταφέρονται στους σταθμούς μεταφόρτωσης ή παραμένουν μέσα στα απορριμματοφόρα. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα καθώς θα έχουν υπερχειλίσει και οι διαθέσιμοι χώροι προσωρινής εναπόθεσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δήμοι συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση στους δημότες να μην κατεβάζουν σακούλες σκουπιδιών στους κάδους μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Τέλος στις συνταξιοδοτήσεις

Σταματά από την 1η Ιανουαρίου 2013 η συνταξιοδότηση των πρώην συνδικαλιστών, καθώς μόνο όσοι δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν σύνταξη από άλλο Ταμείο ή το Δημόσιο θα συνεχίσουν να πληρώνονται έπειτα από αυτή την ημερομηνία. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ, η καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους-συνδικαλιστές και στα μέλη των οικογενειών τους θα διακοπεί από την αρχή του νέου έτους και όσοι εξαιρούνται (δηλ. δεν έχουν άλλη παροχή) θα κληθούν να καταθέσουν το τελευταίο εκκαθαριστικό της ΓΓΠΣ, από το οποίο θα προκύπτει ότι δεν υπάρχει άλλο εισόδημα από συντάξεις ή μισθωτές υπηρεσίες και υπεύθυνη δήλωση ότι «δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται από άλλο φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ονομασίας και νομικής μορφής ή το Δημόσιο».

Εξαιρέσεις
Για τις περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν προϋποθέσεις εξαίρεσης η επαναχορήγηση θα γίνει με υπολογισμό αναδρομικών για τους μήνες διακοπής. Η καταβολή των συντάξεων δεν θα διακοπεί στους συνταξιούχους – πρώην υπαλλήλους συνδικαλιστικών οργανώσεων που, επίσης, ασφαλίζονταν στο ίδιο Ταμείο.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες

Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Αθήνας λίγες μόλις ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και τον σιδηρόδρομο ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ αποφάσισαν χθες να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας αύριο το πρωί και 24ωρη απεργία μεθαύριο.

Ετσι, οι συρμοί του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ θα παραμείνουν αύριο ακινητοποιημένοι από τις 5 έως τις 9 το πρωί και την Πέμπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και όσοι θέλουν να κινηθούν με τον σιδηρόδρομο, καθώς οι σιδηροδρομικοί έχουν ήδη εξαγγείλει δύο προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες για αύριο και μεθαύριο. Κανονικά με τα μέχρις στιγμής δεδομένα αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, οι εργαζόμενοι των οποίων θα ξανασυνεδριάσουν αύριο.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *