Ερώτηση στη Βουλή για τα κενά των εκπαιδευτικών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

23 /11/2012

 

ΘΕΜΑ: Μεγάλα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία όλης της χώρας

 

Η μνημονιακή  πολιτική   της κυβέρνησης καθημερινά οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε κατάρρευση καθιστώντας αδύνατη την ικανοποίηση των στοιχειωδών εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον Πειραιά, όπου στα μέσα Νοεμβρίου απουσίαζαν 156 εκπαιδευτικοί –σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της διεύθυνσης ΠΕ Πειραιά. Οι ελλείψεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των ολοήμερων σχολείων- που δεν είναι ΕΑΕΠ-  να υπολειτουργούν αφού σχεδόν κανένας εκπαιδευτικός ειδικοτήτων δεν έχει τοποθετηθεί σε αυτά. Επίσης οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν και τη λειτουργία του πρωινού προγράμματος πολλών σχολείων (πχ 13ο  Κερατσινίου, 23ο Πειραιά κλπ.) αφού από την αρχή της σχολικής χρονιάς απουσιάζουν ειδικότητες Γυμναστών, Αγγλικών, Μουσικής κλπ. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ανατολική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης όπου σύμφωνα και πάλι με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης 1851 διδακτικές ώρες των σχολικών προγραμμάτων της Περιφέρειας δεν καλύπτονται εβδομαδιαία, εξαιτίας έλλειψης προσλήψεων  εκπαιδευτικών. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλη τη χώρα και σε όλα τα  σχολεία. Αν μάλιστα στα παραπάνω προστεθούν και άλλα προσωρινά κενά που δεν καλύπτονται (πχ. αν κάποιος εκπαιδευτικός αναγκαστεί να απουσιάσει με βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια) σαν αποτέλεσμα έχουμε την απώλεια αθροιστικά πανελλαδικά χιλιάδων διδακτικών ωρών αλλά και τη συνολική αναστάτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αφού ελλείψει εκπαιδευτικών στη μεν πρωτοβάθμια τα παιδιά μοιράζονται σε άλλες τάξεις πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί, μέσα σε τμήματα με ήδη υπερβολικά μεγάλο και αντιπαιδαγωγικό αριθμό μαθητών, στη δε δευτεροβάθμια τα παιδιά παραμένουν στα σχολικά προαύλια για ώρες περιμένοντας να τελειώσει το «κενό» τους για να ξανακάνουν μάθημα.

Η Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείο Παιδείας απαντά επί της ουσίας αρνητικά στα αιτήματα των Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ για κάλυψη των κενών επικαλούμενη εξάντληση των διαθέσιμων σχετικών πιστώσεων. Έτσι για παράδειγμα στην Π.Ε. Πειραιά και πάλι προσελήφθησαν τελικά για την κάλυψη των 156 κενών  11 αναπληρωτές ! (αναλογία κάλυψης κενών 1 προς 15). Επαναλαμβάνουμε δε ότι ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Επειδή η δωρεάν Παιδεία είναι στοιχειώδης και συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους και

επειδή είναι αδιανόητο και αδικαιολόγητο ούτε καν αυτή να προσφέρεται

 

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.      Τι κενά υπάρχουν πανελλαδικά στα σχολεία Α-θμιας και Β-θμιας όλης της χώρας; (παρακαλούμε για αναλυτική παράθεση στοιχείων)

2.      Με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύει να καλύψει αυτά τα κενά, ώστε να σταματήσει η απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του έργου της;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κανελλοπούλου

Τζένη Βαμβακά

Παναγιώτα Δριτσέλη

Γιώργος Πάντζας

Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη

Ιωάννης Αμανατίδης

Τάσος Κουράκης

 

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *