Γνωρίστε τα ασυνόδευτα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους

Η ΜΕΤΑδραση σας προσκαλεί να γνωρίσετε τα ασυνόδευτα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους και να τους στείλετε τα δικά σας μηνύματα στη γιορταστική εκδήλωση του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες».

Ο εντεκάχρονος Μοχάμεντ από τη Συρία ζωγραφίζει μια εικόνα. Εξηγεί στο μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης ότι η ζωγραφιά του διηγείται την ιστορία του: δείχνει τη βάρκα με την οποία έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία, το «σπίτι» της ΜΕΤΑδρασης (σαν μικρός πύργος) στο οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα, τα ελικόπτερα που ονειρεύεται ότι θα τον μεταφέρουν στον τελικό προορισμό του, τη Γερμανία (που εμφανίζεται σαν ένας μεγάλος πύργος με σημαία).

Ένα άλλο ασυνόδευτο παιδί, μικρότερο σε ηλικία, προσπαθεί να αναπαραστήσει με ηρωικό τρόπο την απόδρασή του από τη φρίκη του πολέμου της πατρίδας του: “escape!”

Η Σάνια από το Αφγανιστάν ζωγραφίζει το ταξίδι της μέσα σε μια καρδιά.

Τα ασυνόδευτα παιδιά προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε ένα τραυματικό παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Με θετικότητα και αποφασιστικότητα ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Στη ζωγραφική τους εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά τους με χρώματα. Και τα χρώματα γίνονται καράβια, ελικόπτερα, αεροπλάνα, ένα σπίτι, μια οικογένεια… Γίνονται πουλιά που ταξιδεύουν προς την ελευθερία ή ένας ήλιος που κλαίει, την ημέρα που ο Χασάν αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του και την οικογένειά του στην πατρίδα, μαζί με κάποιους γνωστούς.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, η ΜΕΤΑδραση, συμμετέχοντας στη «Μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Νέοι Φούρνοι), παρουσιάζει ζωγραφιές ασυνόδευτων παιδιών που υποστηρίχτηκαν από τις δράσεις της. Παράλληλα, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι που θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης (11:00-22:00) και να δημιουργήσουν κάρτες για τα ασυνόδευτα παιδιά με τις δικές τους εικόνες και μηνύματα. Οι κάρτες αυτές θα συνθέσουν ένα μεγάλο κολάζ, ενώ αργότερα, η καθεμιά θα φτάσει στα χέρια ενός ασυνόδευτου παιδιού.

Η «Μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών» διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η ΜΕΤΑδραση, ενισχύοντας το δίκτυο προστασίας της για τα ασυνόδευτα παιδιά (Συνοδείες, Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας), ανέπτυξε δύο δράσεις, καινοτόμες για τα ελληνικά δεδομένα, το Δίκτυο Επιτροπείας και την Φιλοξενία σε Οικογένειες, που αποτελεί την ιδανικότερη λύση για τα παιδιά αυτά, που έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια και οικογενειακή θαλπωρή. Μέσω της εξατομικευμένης φροντίδας, εξασφαλίζεται για τα παιδιά η δυνατότητα να βιώσουν την παιδική τους ηλικία έχοντας στο πλάι τους δικούς τους ανθρώπους.

Πληροφορίες:

Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 11:00-20:00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Νέοι Φούρνοι), Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324

Είσοδος ελεύθερη www.weareallcitizensfestival.gr

Σημ.: Τα ονόματα των παιδιών έχουν αλλάξει, για προστασία των προσωπικών τους δεδομένων

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *