Προσφυγόπουλα… ρομποτιστές του μέλλοντος

Της Φ. Βλαστού

Τον Αύγουστο του 2015, μια κατασκήνωση ρομποτικής που είχε διοργανωθεί στην Χαλκιδική από τον οργανισμό EduACT, έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητα προσφυγόπουλων που διαμένουν στην Ελλάδα. Ανήλικα παιδιά κυρίως ασυνόδευτα – που φιλοξενούνται στο Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων (ΣΜΑ) στην Αθήνα και προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση – είδαν τη ζωή τους αλλιώς.

«Πέρυσι είχαμε την δυνατότητα με την οικονομική στήριξη από κάποιους οργανισμούς να κάνουμε δράσεις για τη ενδυνάμωση των παιδιών και την βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Βρήκαμε την κατασκήνωση ρομποτικής στην Χαλκιδική και στείλαμε πέντε παιδιά» περιέγραψε στην KARFITSA η Δήμητρα Αδαμαντίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων του ΣΜΑ. Ο σύλλογος πιστεύοντας στις δυνατότητες των παιδιών τους έδωσε την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να εκπαιδευτούν στα πλαίσια της κατασκήνωσης. «Αν και τα παιδιά δεν ξέρουν καλά ελληνικά -και δεν ξέραμε το εκπαιδευτικό επίπεδο τους – ο στόχος μας ήταν να νιώσουν και πάλι ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε  ακόμα και να φτιάξουν ένα… ρομπότ. Να νιώσουν ότι δεν διαφέρουν και να μην βλέπουν πια τον εαυτό τους πίσω από την ταυτότητα του πρόσφυγα. Να αρχίσουν να ονειρεύονται. Η ρομποτική απλά ήταν το μέσο για να το πετύχουμε».

first-lego-league_diagonismos

Ελευθερία, λέξη που λαχταρούν 

Ο στόχος επιτευχθεί σύμφωνα με την κα Αδαμαντίδου. «Οι έφηβοι γύρισαν εκστασιασμένοι και πολύ χαρούμενοι. Ο πάτερ Αθηναγόρας τα αγκάλιασε και τα φρόντισε αλλά και όλοι η ομάδα του EduACT. Παράλληλα με τις δραστηριότητες η ψυχολογία των παιδιών άλλαξε προς το καλύτερο.Τα προσφυγόπουλα ένιωσαν ότι παρά τις αντιξοότητες που συνάντησαν στο νεαρό της ηλικίας τους μπορούν και πάλι να «σταθούν» στα πόδια τους. Μόλις γύρισαν στη βάση τους «ίδρυσαν» την δική τους ομάδα ρομποτικής. Οι επίδοξοι… ρομποτιστές κατάγονται από τη  Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κι άλλες χώρες και ονόμασαν την ομάδα τους «Ελευθερία», μια λέξη που λαχταρούν»

Η ομάδα «Ελευθερία» συμμετείχε στον διαγωνισμό Lego League που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη. «Δεν τα πήγαμε καλά στο ρομπότ, δηλαδή στο τεχνικό κομμάτι. Στον τομέα, όμως, που είχε να κάνει με ένα  πρότζεκτ και καινοτόμες ιδέες τα παιδιά πήραν βραβείο», περιέγραψε η κα Αδαμαντίδου. Εφέτος τον Αύγουστο, στην Αθήνα οργανώθηκε ένα πρόγραμμα ρομποτικής και η κα. Αδαμαντίδου πρότεινε σε κάποια παιδιά να επισκεφθούν και αυτό. «Πήγαιναν κάποιες ώρες καθημερινά και είχαν βρει ξαφνικά ένα ενδιαφέρον κι αυτό είναι από μόνο του σπουδαίο…»

diagonismos-1

Τα ρομπότ έδωσαν ζωή στα παιδιά του πολέμου…

Η εκπαίδευση των προσφύγων, η ένταξη τους σε ένα ομαδικό χόμπι απέδωσε καρπούς. Η υπεύθυνη προγραμμάτων του Συλλόγου τόνισε πως : «είναι απίστευτο αυτό που παρατηρήσαμε στα παιδιά. Η ψυχολογία τους άλλαξε προς το καλύτερο. Απέκτησαν αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να καταφέρουν  κάτι για εκείνα και να πετύχουν. Για παράδειγμα ένα παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα επικοινωνίας μετά την ενσωμάτωση του στην ομάδα βελτιώθηκε πάρα πολύ. Αυτή τη σχολική χρονιά ένα άλλο παιδί μας ζήτησε να φύγει από το διαπολιτισμικό σχολείο που ήταν και να πάει σε ένα σχολείο που δεν είχε ούτε έναν παιδί από ξένη χώρα, γιατί έχει πλέον πίστη στις δυνατότητες τους και δεν νιώθει ανασφάλεια. Πολλά παιδιά συζητάμε το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους στο Πανεπιστήμιο. Ένα άλλο παιδί μας ζητούσε να του βρούμε δουλειά για να βγάλει χρήματα και να  τα στείλει στην οικογένεια του, εμείς του εξηγήσαμε ότι δεν γίνεται γιατί είναι ανήλικος, μέσα από την τριβή του με την ρομποτική πλέον σκέφτεται ότι πρέπει να εφοδιαστεί ο ίδιος με γνώσεις και μόρφωση, καθώς αυτό επιτάσσει η ηλικία του ». Η ομάδα ρομποτικής «Ελευθερία» θα συμμετέχει στον διαγωνισμό ρομποτικής της First Lego League του 2017 και έχει στόχο την πρωτιά, «ονειρεύονται ήδη το ταξίδι στην Αμερική», είπε η κα. Αδαμαντίδου.

Ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων κοντεύει μισό αιώνα ύπαρξης. Η δημιουργία του έγινε το «1924 για να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες που υπήρχαν στη χώρα ο σύλλογος προσαρμόστηκε σε αυτές», εξήγησε στην KARFITSA η Δήμητρα Αδαμαντίδου, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Συλλόγου. «Τα τελευταία 10-15 χρόνια φιλοξενούμε παιδιά που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα παιδιά περνώντας τα σύνορα καταγράφονται από το ΕΚΑ και  αυτός ο μηχανισμός κάνει την κατανομή στους ξενώνες. Εμάς η χωρητικότητα μας είναι για 17 παιδιά και φιλοξενούμε αγόρια από 10 έως 18 χρονών.  Από τον Αύγουστο φτιάξαμε μια δεύτερη δομή για 18  νέους πρόσφυγες από 18 έως 23 ετών, για να φιλοξενούνται μέχρι να αποκατασταθούν στην ζωή τους»

karfitsa.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *