Σκληρή απάντηση προετοιμάζει ο Ιερώνυμος

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, είναι στραμμένα τα βλέμματα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Παιδείας. Η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία την επίσημη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην -εν εξελίξει- αντιπαράθεση για τα θρησκευτικά.

Ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η απάντησή του, μέσα από την ομιλία του προς το σώμα των ιεραρχών, αναμένεται να είναι σκληρή. Οι στενοί του συνεργάτες βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο και όπως όλα δείχνουν το περιεχόμενό της θα είναι αρκετά σκληρό για τον υπουργό Παιδείας, αλλά και για την κυβέρνηση.

Η ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με αφορμή το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας για τα Θρησκευτικά, ανακαλεί στη μνήμη πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων άλλες μεγάλες «μάχες».

Την κόντρα της Εκκλησίας με τον Αντώνη Τρίτση το 1987-88 για την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και πιο πρόσφατα την σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Κώστα Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Μέσα από τις δυο αυτές συγκρούσεις για την περιουσία και για τις ταυτότητες οι –τότε- Αρχιεπίσκοποι Σεραφείμ και Χριστόδουλος βγήκαν ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι στα εκκλησιαστικά πράγματα, αφού εξανέμισαν τις όποιες «αντιπολιτευτικές φωνές», αλλά και πανίσχυροι πολιτικά, έχοντας κατακτήσει, μέσα από την ευθεία σύγκρουσή τους με πανίσχυρες κυβερνήσεις, την ικανότητα να ασκούν πίεση – στο πολιτικό σύστημα της χώρας- και στο τέλος να υπερισχύουν, είτε ολοκληρωτικά (Σεραφείμ) ή στα σημεία (Χριστόδουλος).

Κάπως έτσι φαίνεται ότι εξελίσσεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκκλησιαστικών παραγόντων, η κόντρα κυβέρνησης-Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα και η διάψευση των προσδοκιών

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Ιερώνυμο φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών θα αποσυρθεί.

Όμως, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη διαλόγου με την Εκκλησία, με στόχο διορθώσεις στο πρόγραμμα σπουδών και όχι την πλήρη του απόσυρση, όπως ζητούσε η Εκκλησία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη ενόχληση στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και κλίμα δυσπιστίας στους κόλπους της Ιεραρχίας.

Πολλοί Μητροπολίτες εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Βουλή, αλλά και η επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στον Αρχιεπίσκοπο δεν ήταν ειλικρινείς κινήσεις καταλλαγής, αλλά ένας εύσχημος τρόπος για να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» της Ιεραρχίας.

Κατά τις εκτιμήσεις εκπαιδευτικών παραγόντων, οι διαβεβαιώσεις ότι φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά η διδασκαλία των νέων βιβλίων και πως θα ξεκινήσει διάλογος με την Εκκλησία, χωρίς όμως ανάκληση των δυο ΦΕΚ είναι παρελκυστικές, καθώς με βάση τα σχετικά ΦΕΚ το μάθημα δεν εφαρμόζεται πολιτικά αλλά καθολικά και επομένως είναι αδύνατο να αλλάξει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Ισχυρός στην Ιεραρχία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών φαίνεται ότι είναι ο «νικητής» της μάχης, τουλάχιστον για την ώρα. Η ευθεία σύγκρουσή του με τον Νίκο Φίλη ενίσχυσε το προφίλ του και συσπείρωσε το σύνολο –σχεδόν- της Ιεραρχίας, καθώς η συντηρητική της πτέρυγα που τους προηγούμενους μήνες εξέφραζε αντιρρήσεις για ορισμένες κινήσεις του Αρχιεπισκόπου, όπως όλα δείχνουν θα τον στηρίξει πλήρως.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *