Ο Γιάννης Αμανατίδης για τους δασκάλους της Ποντιακής Διαλέκτου

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη κατά την Τελετή Έναρξης του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για τους διδάσκοντες της Ποντιακής Διαλέκτου (Θεσσαλονίκη)

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου αλλά και τη διπλή χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας ως εκπαιδευτικός αλλά και ως μέλος του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Η σημερινή εκδήλωση εκτιμώ ότι είναι όχι μόνο μια πανηγυρική έναρξη του επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους διδάσκοντες της ποντιακής διαλέκτου, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: η έναρξη μιας συνεργασίας, που επικυρώθηκε πριν από δύο ακριβώς μήνες, με την υπογραφή του συμφώνου μεταξύ του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Μιας συνεργασίας που, με τις επιμέρους σημαντικές δράσεις που προβλέπει, μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να αποδειχθεί τεράστια σε αξία για την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα.

Γνωρίζω ότι, στα 18 χρόνια λειτουργίας του συνδέσμου,  σας απασχόλησαν κορυφαία θέματα, όπως η εισαγωγή της ιστορίας του Πόντου στα σχολικά εγχειρίδια, το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πρόσφατα το ζήτημα της ανάγκης διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου, μέσω της διδασκαλίας της στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας σ’ όλη τη χώρα, ένα έργο ουσίας, που έχει τεκμηριωθεί μέσα από επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Σ’ αυτές  σας τις  προσπάθειες θα μας βρείτε αρωγούς και συμμάχους, ώστε να δημιουργήσουμε   εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση των αιτημάτων του ποντιακού ζητήματος και της γενοκτονίας, με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, το προσκύνημα στο μαρτυρικό παρελθόν και τη συμπόρευση της συγχώρεσης με την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, που θα αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι,

Μελετώντας τους εισηγητές, τη θεματολογία και τις επιμέρους εισηγήσεις του σεμιναρίου, μπορώ με ασφάλεια να εκφράσω τη βεβαιότητά μου για την επιτυχία του.

Θα αναμένουμε, λοιπόν, μετά τη λήξη του, τα αποτελέσματα και τις προτάσεις του, για να τις στηρίξουμε και να τις προωθήσουμε, γιατί πάνω απ’ όλα αναγνωρίζουμε ότι η προσπάθεια διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου δεν αφορά μόνο εμάς τους Πόντιους, αλλά όλον τον Ελληνισμό.

Γιατί, οι διάλεκτοι είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν το κεντρικό ποτάμι, την ελληνική γλώσσα. Όταν στερέψουν οι παραπόταμοι, θα φτωχύνει αναγκαστικά και η γλώσσα μας η ελληνική.

Καλή επιτυχία!

Σας ευχαριστώ

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *