Ποιος μιλά με την κοινωνία;

 

 Η ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου δεν απευθυνόταν στον στενό πυρήνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ειπώθηκε κατά κόρον. Απευθυνόταν ουσιαστικά στους ψηφοφόρους του κόμματος και σε όλους αυτούς που θεωρούν ακόμα ότι η παρτίδα δεν έχει χαθεί και ότι μια ενθαρρυντική απόφαση του eurogroup για το χρέος και την χρηματοδότηση της χώρας μπορεί αν αλλάξει του συσχετισμούς και τα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό της χώρας.

Όλα δείχνουν πάντως ότι αυτή η στόχευση έρχεται εξαιρετικά αργά για την κυβερνώσα παράταξη. Η πρόσφατη έρευνα της Public Isssue δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκλογικής αποσύνθεσης καθώς το 87% των πολιτών την κρίνουν ήδη ως αποτυχημένη.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΟΧΙ

Στον αντίποδα ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή επέλεξε για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος μιας μεταρρυθμιστικής δύναμης. Επέλεξε δηλαδή να απευθυνθεί και πάλι στο 38,7% που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Στο υπόλοιπο 50% ποιος μιλάει; Τι του λέει; Ποιος το καθοδηγεί; Η ίδια δημοσκόπηση της Public Isssue κατέγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Οι θετικές γνώμες για το Ευρώ έπεσαν πλέον στο 55% και οι αρνητικές εκτοξεύτηκαν στο 44%. Πριν από επτά μήνες τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 66% υπέρ του Ευρώ και 32% κατά. Από τον Οκτώβριο του 2015 και μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας γυρίζει την πλάτη στην ΕΕ και την πολιτικής της.

Σύντομα και με την δυναμική που έχει αναπτυχθεί, δεν αποκλείεται οι υποστηρικτές του Ευρώ να είναι μειοψηφία. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας να αντικατασταθεί από τον ευρωσκεπτικισμό και στο τέλος από έναν ιδιότυπο απομονωτισμό.

Το ζητούμενο αυτήν την ώρα δεν είναι η έκβαση της προσωπικής  μονομαχίας Τσίπρα – Μητσοτάκη. Ούτε φυσικά ο χρόνος διεξαγωγής της αναμέτρησης.  Αυτό που έχει σημασία είναι το πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία και δηλώνει πως νιώθει “απογοήτευση”, “αηδία” και “οργή” απέναντι στην πολιτική. Το 59% των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της για να πληρώσει μικρότερο μέρος του χρέους αλλά και το 26% που υποστηρίζουν ακόμα και τώρα πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει το χρέος και πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές της!

Το πώς θα ανοίξουν ξανά ουσιαστικοί δίαυλοι επικοινωνίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αυτό κομμάτι της κοινωνίας είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Και πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Πριν η δικαιολογημένη ανασφάλεια των συμπολιτών μας μετεξελιχθεί σε απόλυτη άρνηση για τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα της χώρας.

Φωτογραφία: naftemporiki.gr

Αλέξανδρος Γκόγκας dotnews.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *