Αρχίζουν Συσσίτια Στα Σχολεία !!!

Ο «εφιάλτης» των εκλογών ξύπνησε απότομα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η οποία αποφάσισε με δύο μήνες καθυστέρηση να παραδεχθεί ότι η πείνα θερίζει τους μαθητές αλλά μόνο σε… 300 σχολεία επί συνόλου 15.000. Από προχθές η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου διακινεί ανεπεξέργαστη πρόταση για παροχή μικρογευμάτων στους μαθητές αποκλειστικά και μόνο των περίπου 300 σχολείων που έχουν ενταχθεί στις λεγόμενες Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Χθες το σενάριο των μικρογευμάτων –πιθανόν με κουπόνια που θα παραδίδουν οι μαθητές στα σχολικά κυλικεία– διατυπώθηκε κι επισήμως με δήλωση της κ. Χριστοφιλοπούλου συνοδευόμενη από τη διευκρίνιση ότι η πρόταση είναι ακόμη στον αέρα. Πρόκειται για «δυνατότητα την οποία επεξεργαζόμαστε», δήλωσε η υφυπουργός, καθώς δεν έχουν μελετηθεί οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι του μέτρου. Οσο «για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης» η κ. Χριστοφιλοπούλου πέταξε την μπάλα στην κερκίδα δηλώνοντας ότι «απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών υπουργείων και Οργανισμών και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρασχεθεί πολύπλευρη βοήθεια στις οικογένειες εκείνες που το έχουν ανάγκη».
Οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάσσονται σχολεία (Δημοτικά και Γυμνάσια) με υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής. Στα σχολεία αυτά λειτουργούν τάξης υποδοχής και φροντιστηριακά τμήματα στήριξης των αδύναμων μαθητών με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο κατάλογος των σχολείων ΖΕΠ διασχίζει όλη τη χώρα, από το κέντρο και τους περιφερειακούς δήμους της πρωτεύουσας και του Πειραιά (Ταύρος, Μενίδι, Μοσχάτο, Νίκαια, Ελληνικό, Μαρούσι) έως τη Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Καβάλα), τη Θράκη (Ξάνθη, Ροδόπη), την Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Θεσσαλία. Εξαιρούνται δύο περιφέρειες, αυτές της Ηπείρου και του Β. Αιγαίου, από τις οποίες δεν έχει επιλεγεί ούτε ένα σχολείο για να ενταχθεί σε ΖΕΠ. Η αστοχία του υπουργείου είναι που νομίζει ότι ξέρει τα… γούστα της πείνας, η οποία δεν χτυπά επιλεκτικά τα σχολεία των ΖΕΠ. Αλλωστε κανένα από τα τρία σχολεία, στην Αθήνα, το Μεσολόγγι και το Ηράκλειο, όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα λιποθυμίας δεν ανήκε στις ειδικές ζώνες. Γι’ αυτό η Συνομοσπονδία Γονέων έχει ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών σε όλες τις μονάδες της χώρας. Ενδεικτική περίπτωση των διαστάσεων του προβλήματος είναι το «πάθημα» της προέδρου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Μαρίας Ηλιοπούλου, η οποία αμέσως μετά την τηλεοπτική εμφάνισή της στο «Μέγκα» όπου δήλωσε ότι το Βρεφοκομείο θα ετοιμάζει μερίδες για σχολεία που υπέβαλαν σχετικό αίτημα, δέχθηκε ακαριαία άλλες 50 αιτήσεις. Και αναμένεται συνέχεια.
Η κίνηση του υπουργείου έχει χαρακτηριστικά σπασμωδικής επικοινωνιακής διαχείρισης της μεγαλύτερης πληγής που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία η οικονομική κρίση. Οταν προ διμήνου έσκασε από τον «Ε.Τ.» η πρώτη βόμβα για κρούσματα λιποθυμίας λόγω ασιτίας σε Δημοτικά του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, το υπουργείο προσπάθησε να κοιμίσει την κοινή γνώμη καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι ακραίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία», αφού ο έλεγχος που έκανε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής απέδειξε ότι όλοι οι μαθητές στο λεκανοπέδιο ήταν χορτάτοι. Ακολούθησε μπαράζ πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του «Ε.Τ.» και άλλων μέσων. Στο υπουργείο επικρατούσε σιγή ασυρμάτου.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρέθηκε και η συνδικαλιστική ηγεσία των δασκάλων. Κατά τη διάρκεια του δραματικού διμήνου η ΔΟΕ δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση, ενώ είναι ο φορέας που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους συλλόγους διδασκόντων, οι οποίοι είναι οι αυτόπτες μάρτυρες της πείνας ιδίως στα προγράμματα του ολοήμερου Δημοτικού, όπου τα παιδιά φέρνουν φαγητό από το σπίτι. Οι δάσκαλοι ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τις διαστάσεις του προβλήματος παρατηρώντας να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των παιδιών που πήγαιναν σχολείο χωρίς να έχουν μαζί τους ούτε μία φέτα ψωμί. Αλλωστε η πρώτη καταγγελία για λιποθυμικό επεισόδιο λόγω ασιτίας έγινε από πρόεδρο συλλόγου της ΔΟΕ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΠΑΣΚ Κομνηνός Μαντάς στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδινε η ΔΟΕ για άλλο θέμα την ημέρα του πρώτου πρωτοσέλιδου του «Ε.Τ.», είχε διαπληκτιστεί με δημοσιογράφους τους οποίους προσπαθούσε να πείσει ότι «αυτά είναι λαϊκισμοί». Χθες άλλαξε ύφος και προέβη σε μελαγχολικές δηλώσεις για το «υπαρκτό πρόβλημα» και τους «εράνους» που γίνονται σε διάφορα σχολεία. Ούτε η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΟΕ περιείχε την παραμικρή αναφορά. Η συνδικαλιστική ηγεσία των δασκάλων ζητεί ραντεβού με την υπουργό για την εφεδρεία, το ωράριο…
Γ. Μανώλη στον Ελεύθερο Τύπο

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *