Στελέχη Εκπαίδευσης δύο ταχυτήτων με το νέο Βαθμολόγιο -Κατώτεροι θα προΐστανται ανωτέρων τους στα σχολεία μας

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Το Ενιαίο Μισθολόγιο και Βαθμολόγιο, όπως ψηφίστηκε βιαστικά με βάση της επιταγές της Τρόικας και όπως εφαρμόζεται θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε ανατροπές στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Θα επιφέρει διοικητικό χάος στα σχολεία μας και θα οδηγήσει Στελέχη Εκπαίδευσης να διοικούν έχοντας κατώτερο βαθμό από τους συναδέλφους τους των οποίων προΐστανται και είναι πειθαρχικώς υπεύθυνοί τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μέχρι σήμερα όλα τα Στελέχη Εκπαίδευσης κατείχαν τον βαθμό Α’. Με την εφαρμογή του νέου Βαθμολογίου παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων 4/θέσιων και άνω να κατατάσσονται σε βαθμό χαμηλότερο του Γ’.
Οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων 4/θέσιων και άνω, σύμφωνα με το νόμο 1566/85, είναι Στελέχη της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και προϋπόθεση για την επιλογή τους ήταν να έχουν βαθμό Α, τον ανώτερο δηλαδή βαθμό που υπήρχε ώστε δεν προέκυπτε θέμα κατώτερος σε βαθμό Υπάλληλος να προΐσταται σε  ανώτερο σε βαθμό Υπάλληλο.
Οι νέοι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων 4/θέσιων και άνω επιλέχθηκαν φέτος το καλοκαίρι από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια σύμφωνα με το νόμο Ν.3848-2010¹ 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου επιλέχθηκαν και τα Υπόλοιπα Στελέχη Εκπαίδευσης (Διευθυντές Εκπαίδευσης).
Στη διευκρινιστική όμως Εγκύκλιο² αναφέρεται πως : «Οι υπάλληλοι που κατά την 1.11.2011 ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατόπιν επιλογής από το αρμόδιο όργανο και έχουν τον απαιτούμενο χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με την
παράγραφο 7 του άρθρου 7 , ήτοι τουλάχιστον 20 έτη υπηρεσίας, κατατάσσονται στο Βαθμό Α’»

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής : «Οι υπάλληλοι που επιλέγονται  ως προϊστάμενοι οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος και ανήκουν σε βαθμό κατώτερο του Βαθμού Γ΄, με την τοποθέτησή τους κατατάσσονται στο Βαθμό Γ΄.» (Σύμφωνα με την εγκύκλιο η διάταξη αυτή θα ισχύσει εκ τούδε, από την έναρξη εφαρμογής του νόμου 4024 και εξής)

Αν και οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και παρά το γεγονός πως κρίθηκαν με τον ίδιο νόμο με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν θα λάβουν (σύμφωνα με την εγκύκλιο²) βαθμό εκ της θέσεώς τους όπως έγινε με τους διευθυντές Εκπαίδευσης, αλλά θα περιμένουν να κριθούν μετά από τέσσερα χρόνια που λήγει η θητεία τους ώστε να προαχθούν. Εν τω μεταξύ είναι δυνατόν, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου με βαθμό Δ να προΐσταται και να είναι πειθαρχικώς υπεύθυνος συναδέλφων του με Βαθμό Β ή Γ!!
Με βάση τα δύο σημεία αυτά της εγκυκλίου που προαναφέρθηκαν, τους νόμους 1566/85 και 3848/2010 που ορίζουν ρητά τα Στελέχη Εκπαίδευσης, την Αρχή της Ισότητας και της χρηστής διοίκησης που διέπει το Διοικητικό Δίκαιο και το γεγονός πως όλα τα Στελέχη Εκπαίδευσης που υπηρετούν σήμερα επιλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν με βάση τον ίδιο νόμο (3848/2010)  η  κατάταξη των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων τετραθέσιων και άνω σε βαθμό κατώτερο του Γ’ θα δημιουργήσει κλίμα διοικητικής ανωμαλίας και απειθαρχίας για ευνόητους λόγους και ως εκ τούτου χρήζει επανεξέτασης και θεραπείας.

¹ ΦΕΚ 71 τ. Α΄ 19-5-2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις 
²ΔΙΔΑΔ/Φ.31.17/882/οικ. 21500/31.10.2011 και θέμα «Νέο Βαθμολόγιο – Μισθολόγιο. Οδηγίες για την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους βαθμούς βάσει των μεταβατικών διατάξεων (άρθρο 28) του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’/27-10.-2011)

* Δάσκαλος-Μ.Ed, Νομικός, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου


Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *