Μελέτη περίπτωσης : O Αναπληρωτής Υπεύθυνος ενός ΚΠΕ ασκεί διοικητικά καθήκοντα;

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Δάσκαλου, Μ.Εd.-Nομικού

Με έκπληξη δέχθηκα την απόφαση του ΠΥΣΠΕ Ηλείας που απέρριπτε την ένστασή μου για μη μοριοδότηση της τετραετούς θητείας μου ως Αναπληρωτής Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κρεστένων.

Όπως σημείωσα και στην ένστασή μου η απόφαση αυτή προσβάλλει στο πρόσωπό μου καιόλους τους Εκπαιδευτικούς που έχουν θητεύσει ασκώντας διοικητικά καθήκοντα ωςΑναπληρωτές Υπεύθυνοι των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας.

Συμμετείχα στις διαδικασίες επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης και το Συμβούλιο ΕπιλογήςΣτελεχών Εκπαίδευσης του ΠΥΣΠΕ Ηλείας δεν μοριοδότησε την τετραετή προϋπηρεσίας μουως Αναπληρωτή Υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων Ηλείας.Παρά την νόμιμη υποβολή της ένστασής μου το Συμβούλιο Επιλογής Στελεχών Εκπ/σης τουΠΥΣΠΕ Ηλείας μου ανακοίνωσε προφορικά την απόρριψη της ένστασής μου με το αιτιολογικόπως η θέση του Αναπληρωτή Υπευθύνου δεν αναφέρεται ρητά στο νόμο 3848/2010παράγραφος 4 εδάφιο 3γ.

Με τον τρόπο αυτό το Συμβούλιο Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης του ΠΥΣΠΕ Ηλείαςγνωμοδότησε ουσιαστικά πως ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος ενός Κέντρου ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης δεν ασκεί τα διοικητικά καθήκοντα (που προβλέπονται από τον Ν.2986/2002 (ΦΕΚ24τΑ‘/13-2/2002) περί οργανωτικών θεμάτων υπηρεσιών και σχολικών μονάδων και τιςΥπουργικές Αποφάσεις: Α. 57905/Γ2/4-6-2002(ΦΕΚ 745τΒ/14-6-2002) Β.41644/Γ7/24-4-2003, Γ. 71735/Γ7/10-7-2003, Δ.91184/Γ7/10-7-2003 περί τροποποίησης της 57905/Γ2/4-6-2002) καθώςαυτά δεν μοριοδοτούνται.

Διαμαρτύρομαι και ερωτώ κάθε αρμόδια αρχή :

1.Ασκεί διοικητικά καθήκοντα ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος ενός Κέντρου ΠεριβαλλοντικήςΕκπαίδευσης;

2.Αν ασκεί γιατί αυτά δεν μοριοδοτούνται;

Στην ελληνική γλώσσα και στο ελληνικό διοικητικό δίκαιο η λέξηΑναπληρωτήςαναφέρεταισε αξίωμα ομοιόβαθμο με αυτό που αναπληρώνει. Για παράδειγμα : Αναπληρωτής Υπουργός,Αναπληρωτής Διευθυντής Ι.Ε.Κ (για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε και την 71567 (α)  / Δ2 29-6-2011 σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο) κτλ.

Τα ΚΠΕ είναι αποκεντρωμένες περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ και υπάγονται διοικητικάστις οικείες Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης.Σε κάθε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσηςδυο εκπαιδευτικοί ασκούν διοικητικά καθήκοντα, ο Υπεύθυνος και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνοςγια τους οποίους απαιτούνται τα ίδια αυξημένα προσόντα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη τωνΠαιδαγωγικών Ομάδων των ΚΠΕ.Ρητά αναφέρεται πως οι δύο αυτοί εκπαιδευτικοί είναιεπιφορτισμένοι και με το διοικητικό

έργο του ΚΠΕ, την οργάνωση λειτουργίας του Κέντρου, τη φροντίδα για τη συντήρηση των

εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του, τη διεκπεραίωση των οικονομικής φύσεως θεμάτων,

την επικοινωνία και τις συνεργασίες με υπηρεσιακούς και άλλους κυβερνητικούς ή μη

κυβερνητικούς φορείς”. Επιπλέον έχουν και οι δύο την υποχρέωση και ευθύνη να υποβάλλουντα απολογιστικά και άλλα στοιχεία του ΚΠΕ τα οποία συνυπογράφουν.

Αυτή η διοικητική υπηρεσία γιατί δεν μοριοδοτείται;Συνάδει αυτό με το πνεύμα του νόμου3848/2010;

Γιατί το ΚΥΣΠΕ στις περσινές διαδικασίες Επιλογής Διευθυντών Εκπαιδευσης που έγιναν μεβάση τον ίδιο Νόμο μοριοδότησε συνάδελφο Αναπληρωτή Υπεύθυνο ΚΠΕ, τα στοιχεία τηςοποίας αναφέρω και στην ένστασή μου κατόπιν αδείας της, ερμηνεύοντας το νόμο 3848/2010παράγραφος 4 εδάφιο 3γ;

Πράγματι μια μελέτη περίπτωσης που ζητά μια απάντηση.

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *