Τι είναι το μυστηριώδες «error 53» που καταστρέφει τα iPhone και πώς μπορείς να σώσεις το δικό σου;

Τι είναι το μυστηριώδες «error 53» που καταστρέφει τα iPhone και πώς μπορείς να σώσεις το δικό σου;

Αν στην οθόνη του iPhone σας εμφανιστεί ο κωδικός «error 53», το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι πάρετε μια βαθιά ανάσα. Η συσκευή σας είναι άχρηστη. Ούτε restart, ούτε format, ούτε ευχέλαιο δεν πρόκειται να τη σώσει. Μόνο μια επίσκεψη σε εξουσιοδοτημένο service της Apple ενδέχεται να σας δώσει λύση, χωρίς κι αυτό να είναι απολύτως βέβαιο.

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες κάτοχοι iPhone ανά τον κόσμο έχουν δει τις συσκευές τους να αχρηστεύονται, αμέσως μετά την εμφάνιση του μοιραίου για τη συσκευή τους σφάλματος με τον κωδικό «53». Όταν λέμε «αχρηστεύεται», το εννοούμε: δεν κάνει οτιδήποτε, δεν ενεργοποιείται/ απενεργοποιείται, δεν δέχεται εντολές. Το iPhone αποκτά τη χρησιμότητα ενός σουβέρ.

(Φωτ.: Αν δείτε αυτό το μήνυμα μετά από αναβάθμιση, τα νέα για το κινητό σας δεν είναι καλά)

 

Μη εξουσιοδοτημένος, αυτός ο ένοχος

Το «error 53» έχει ως τώρα εμφανιστεί σε iPhone 6, 6 Plus, 6S και 6S Plus και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά κινητά που έχουν «πειραχτεί» μέσω jailbreak ή έχουν επισκευαστεί από μη εξουσιοδοτημένο τεχνικό. Το πρόβλημα κατά κανόνα εκδηλώνεται όταν αντικατασταθεί ή επισκευαστεί το home button, στο οποίο ενσωματώνεται ο αισθητήρας του Touch ID σε επισκευαστικό κέντρο που δεν είναι εγκεκριμένο από την Apple (και ναι, σε αυτά περιλαμβάνεται και το σπίτι σας).

Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε αισθητήρας Touch ID είναι «ζευγαρωμένος» με συγκεκριμένο iPhone, ούτως ώστε να λειτουργεί με το δαχτυλικό αποτύπωμα του εκάστοτε κατόχου. Έτσι, όταν ο τεχνικός αντικαταστήσει το κεντρικό πλήκτρο της συσκευής και κατ’ επέκταση τον αισθητήρα, το έξυπνο τηλέφωνό σας θα αντιληφθεί ότι κάποιος το έκλεψε. Οπότε του ρίχνει ένα error 53 και ο κλέφτης μένει με το σουβέρ στο χέρι.

Για το καλό σου

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι ιθύνοντες της Apple όχι μόνο εμφανίζονται καθησυχαστικοί αλλά ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος κωδικός σφάλματος έχει στόχο να προστατεύσει τους κατόχους των συσκευών της και να αποθαρρύνει τους επίδοξους κλέφτες.

Οι αναφορές για το συγκεκριμένο πρόβλημα σε εξειδικευμένα fora και blogs δίνουν και παίρνουν εδώ και μήνες –φαίνεται ότι η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται στην αναβάθμιση στη νέα έκδοση του iOS. Γι’ αυτό, άλλωστε το συγκεκριμένο σφάλμα δεν εμφανίζεται αμέσως μετά την επισκευή του iPhone σε μη εξουσιοδοτημένο service, αλλά έπειτα από την αναβάθμιση του λειτουργικού ή την ανάκτηση δεδομένων.

Πώς θα σώσω το iPhone μου;

Η απόκτηση μιας συσκευής της Apple, συνεπάγεται αποδοχή των «όρων» που θέτει η εταιρεία. Ακόμη και εκείνων που δεν αναφέρονται στα ψιλά γράμματα. Ο βασικότερος και απαράβατος όρος είναι ότι δέχεστε να μπείτε στο κλειστό της οικοσύστημα. Κάτι που συνεπάγεται λιγότερη ελευθερία και περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στις συσκευές και το λογισμικό τους. Παράλληλς όμως σας εγγυάται (ή τέλος πάντων, σας υπόσχεται) μέγιστη ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, αλλά και των ίδιων των συσκευών.

Συμπέρασμα: μόνο εξουσιοδοτημένοι τεχνικοί μπορούν να απλώνουν χέρι στο iPhone σας (και ειδικά στο home button). Αν επιμένετε να απευθύνεστε σε άλλους ή εμπιστεύεστε το δικό σας κατσαβίδι, το πιθανότερο είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε, να τα δώσετε πολλαπλά για νέα επισκευή –αυτή τη φορά σε εξουσιοδοτημένο service.

liberal.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *