Κορονοϊός – Δερμιτζάκης: Μπορεί σύντομα να «επιλέγουμε» ποιος θα ζήσει στα νοσοκομεία

Την ώρα που τόσο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία «τρομάζει», η χώρα από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνει σε νέο καθεστώς μέτρων με σκοπό την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του ιού.

Μάλιστα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 1.678 κρουσμάτων κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μίλησε στο Open TV και μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση με τον ιό. Παράλληλα πρόσθεσε πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση τα ελληνικά νοσοκομεία να «επιλέγουν»αρρώστους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται στο σωστό πλαίσιο και κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον εντείνουν την προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και του ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Δεύτερον με τη χρήση μάσκας παντού αλλά και με την απαγόρευση κυκλοφορίας προστατεύουν τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι καλή», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μπορούμε να πάμε και σε μέτρα όπως να τους βάλουμε όλους μέσα στα σπίτια τους. Προφανώς υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό να φύγουν και να πάνε σε μια άλλη περιοχή και να χειροτερέψει η κατάσταση. Όμως αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα. Αντίθετα αυτό που την αλλάζει είναι να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση του ιού σε αυτές τις περιοχές. Το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και το γεγονός ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο ποσοστό προστατεύει ακόμα και τη μετάδοση των θετικών κρουσμάτων. Όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα μέτρα τόσο δύσκολη είναι η συμμόρφωση και η εφαρμογή».

Αναφορικά με τον συνωστισμό που παρατηρείται στα Μέσα Μεταφοράς υποστήριξε ότι «αυτά τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά. Θα ήταν καλύτερα εάν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα δρομολόγια στα λεωφορεία, ή οι άνθρωποι να βρουν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης. Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τις υποδομές. Ο καθένας θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Εάν αυξηθεί η τηλεργασία πιστεύω ότι θα μειωθούν τέτοια φαινόμενα».

ethnos.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *