3 συμβουλές της Μοντεσσόρι για ένα εύκολο καλοκαίρι με τα παιδιά στο σπίτι

Αντί να σκεφτόμαστε πώς θα…. επιβιώσουμε το καλοκαίρι με τα παιδιά στο σπίτι, καλύτερο είναι να βρούμε τρόπους για να περάσουμε τέλεια μαζί τους. Και η Μαρία Μοντεσσόρι έχει την λύση για μας!

Πώς θα γεμίσουμε τις ώρες των παιδιών; Με τι θα απασχοληθούν τώρα που δεν έχουν υποχρεώσεις; Πώς θα τα ψυχαγωγήσουμε για να μην βαρεθούν και αρχίσουν…τα παράπονα;

Αντί να σκεφτόμαστε πώς θα επιβιώσουμε το καλοκαίρι με τα παιδιά στο σπίτι, ίσως είναι καλύτερα να σκεφτούμε πως θα ζήσουμε μαζί τους μοναδικές στιγμές που θα θυμούνται για πάντα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε αυτές τις 3 χρυσές συμβουλές της Μαρίας Μοντεσσόρι!

Bάλτε καλοκαιρινό πρόγραμμα

Δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες, με την διακοπή των σχολικών υποχρεώσεων το πρόγραμμα των παιδιών χαλαρώνει σε τέτοιο βαθμό που κυριαρχεί η νωχελικότητα και η παράβαση πολλών κανόνων, καθώς είμαστε περισσότερο ανεκτικοί μαζί τους. Και είναι λογικό, αφού τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο αυστηροί όπως τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να επαναπαυθούμε! Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καινούριο πρόγραμμα-λιγότερο πιεστικό- ειδικά για το καλοκαίρι. Οι πρακτικές της Μαρίας Μοντεσσόρι τονίζουν την σημασία της ρουτίνας και τα τελετουργικά κάθε οικογένειας καθώς προσφέρουν στο παιδί όχι μόνο την σταθερότητα που έχει ανάγκη, αλλά και την αίσθηση του σκοπού, ότι έχουν δηλαδή κάτι να κάνουν.

Δημιουργήστε έναν καθημερινό ρυθμό, ώστε το παιδί να γνωρίζει τι ακριβώς να περιμένει κάθε μέρα. Για παράδειγμα, ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό και έπειτα βγείτε μια μικρή βόλτα. Μετά το μεσημεριανό, μπορεί να ακολουθήσει ένας μεσημεριανός ύπνος και αμέσως μετά παιχνίδια και δραστηριότητες που έχετε την δυνατότητα να κάνετε παρέα με το παιδί. Έπειτα, ακολουθεί το βραδινό και 1-2 ώρες παιχνιδιού ακόμα μέχρι το παιδί να πάει για ύπνο. Μια απλή ρουτίνα όπως αυτή με καθορισμένο χρόνο και συγκεκριμένες ασχολίες, τα βοηθάει να χαλαρώσουν στο νέο τους πρόγραμμα, χωρίς όμως να παραμένουν αδρανή.

Προμηθευτείτε λοιπόν χαρτόνια, μαρκαδόρους και αυτοκόλλητα και φτιάξτε ένα θερινό πρόγραμμα, το οποίο το παιδί θα μπορεί να βλέπει κάθε ημέρα. Για τα σαββατοκύριακα, σχεδιάστε κάτι πιο εντυπωσιακό όπως μια βόλτα σε θεματικά πάρκα, θερινό σινεμά ή θάλασσα.

Πηγαίνετε βόλτες στα πάρκα και στην γειτονιά

H Μαρία Moντεσσόρι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δραστηριότητες των παιδιών εκτός σπιτιού. Ακόμη και στην πόλη υπάρχουν πολλά πάρκα, στα οποία τα παιδιά μπορούν να τρέξουν, να παίξουν, να εξερευνήσουν διοχετεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περίσσια ενέργειά τους. Μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες ο Εθνικός κήπος, το Πάρκο Ελευθερίας, το Άλσος Παγκρατίου και το Άλσος Προμπονά, αξιοποιούν την φύση και τον καταπράσινο χώρο και προσφέρουν πολλές δωρεάν δραστηριότητες για το παιδικό κοινό. Ακόμα όμως κι όταν μας  είναι δύσκολο, λόγω κούρασης και υποχρεώσεων, να οργανώνουμε μεγάλες βόλτες με το παιδί, αρκεί μια μικρή βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς με το ποδήλατο ή τα πόδια. Το παιδί κινητοποιείται, βγαίνει από το σπίτι και δεν περνάει τις ώρες του μπροστά από μια οθόνη.

Φτιάξτε το δικό σας βάζο δραστηριοτήτων

Μία βασική αρχή της μοντεσσοριανής μεθόδου, είναι η ώθηση που δίνεται στα παιδιά να καλλιεργήσουν την ανεξαρτησία τους μέσω της αυτοπασχόλησης. Μέσα από τις παρατηρήσεις πάνω στα παιδιά διαπίστωσε την εσωτερική ανάγκη που έχουν όλα να είναι κύριοι του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας τους, οπότε και θεωρούσε ότι το ιδανικό είναι να παρέχονται στο παιδί ελευθερίες τόσες που να το οδηγούν στο να αισθάνεται αυτόνομο και με αυτοπεποίθηση.

Επειδή όμως οι ημέρες του καλοκαιριού είναι χαλαρές οδηγούν στο να χαλαρώσει και το ίδιο το παιδί. Και είναι λογικό, όταν ένα παιδί περνάει πολλές ώρες στο σπίτι ότι θα βαρεθεί να κινητοποιηθεί. Όσο εύκολη λύση κι αν αποτελούν κάποιες φορές η τηλεόραση, το τάμπλετ ή το κινητό, δεν γίνεται  να απασχολείται μόνο με τις οθόνες. Γι’ αυτό το μοντεσσοριανό σύστημα προτείνει το βάζο των ιδεών: αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να γράψετε σε πολλά χαρτάκια διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια και να τις φυλάξετε μέσα σ’ ένα βάζο. Όταν, λοιπόν, ακούσετε την γνωστή φράση «μαμά βαριέμαι», πείτε στο μικρό σας να επιλέξει ένα χαρτάκι από το βάζο και να κάνει ό,τι γράφει όπως για παράδειγμα να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να  παίξει ένα παιχνίδι ρόλων με τις κούκλες του. Εκτός από μια διέξοδο από την ανία της καθημερινότητας, το βάζο της βαρεμάρας είναι ένας τρόπος να τα ενεργοποιήσει και να τα κάνει πιο δραστήρια.

mama365.gr

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *