Συνέντευξη Τζαβάρα για το ΕΚΕΒΙ: «Δεν θα παραδώσω εύκολα τα όπλα»

«Δεν πρέπει να συγχέουμε το βιβλίο ως πολιτιστική αξία με το βιβλίο ως εμπορευματική ή οικονομική αξία» ανέφερε  ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με θέμα τις εξελίξεις στο Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν μία προσπάθεια που γίνεται για να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία ενός θεσμού που λέγεται ΕΚΕΒΙ, μαγικά να φεύγει και στη θέση της να μπαίνει ως αντικείμενο συζήτησης ότι το βιβλίο στην Ελλάδα είναι υπό διωγμόν» και κατήγγειλε τη μεθοδολογία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, όπως ανέφερε, για πολιτικούς λόγους μετατόπισε τη συζήτηση σε ένα πλασματικό θέμα. «Κάποιοι, με τη μέθοδο του τέλειου εγκλήματος, βρήκαν την ευκαιρία να συνδέσουν τη στρατηγική για μία αειφόρο προοπτική του βιβλίου με τη θεσμική επιβίωση του ΕΚΕΒΙ» επισήμανε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά « Δεν θα ενδώσω σε εκείνους οι οποίοι με αφορμή την κρίση στο ΕΚΕΒΙ προσπαθούν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως χώρα στην οποία διώκεται το πολιτιστικό αγαθό που λέγεται βιβλίο. Την χάρη δεν πρόκειται να τους την κάνω, σε αυτή την υπόθεση δεν θα με έχει κανένας σύμμαχο. Δεν θα παραδώσω εύκολα τα όπλα. Τα συμφέροντα τα βλέπω, τα αναγνωρίζω καλό είναι να μην σταματήσουν να υπάρχουν, αρκεί να μην λειτουργούν με  τρόπο που δημιουργεί σκιές διαπλοκής στην πολιτική σκηνή του τόπου. Αρκετά με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους πληρώσαμε πολύ ακριβά».

 

 

 

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι το «Ε.ΚΕ.ΒΙ έχει ελλείψεις και παθογένειες που κάθε άλλο παρά είναι στην κατεύθυνση των δράσεων που πρέπει να σχεδιάσουμε για την υποστήριξη του βιβλίου» αναφέροντας ότι στο παρελθόν ήταν «όαση δημοσιονομικής ανομίας»  και ανακοίνωσε πως με απόφαση του ξεκινά διαχειριστικός έλεγχος στο ΕΚΕΒΙ. Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα ξεκινήσει διάλογος καλώντας όλους όσοι νοιάζονται για την υπόθεση «Βιβλίο» να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να υπάρξει μία σύνθεση όλων των διαφορετικών απόψεων ως βάση για την επεξεργασία της καλύτερης και αποτελεσματικότερης πολιτικής για το Βιβλίο.

 

 

 

 

 

 

 

Ερωτηθείς για το μέλλον των εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ ο Υπουργός τόνισε ότι από τις βασικές του πρόνοιες είναι «να μη  μειωθεί ούτε κατά κεραία οποιοδήποτε δικαίωμα και οποιαδήποτε απαίτηση έχουν οι εργαζόμενοι, είναι μία προσωπική μου ευαισθησία και θα την υπηρετήσω μέχρι τέλους» και σημείωσε ότι τα έργα του ΕΣΠΑ θα προχωρήσουν κανονικά.

 

 

 

Καταλήγοντας ο κ. Τζαβάρας δήλωσε: «Στόχος μας είναι να  προωθήσουμε τις παραγωγές των πνευματικών δημιουργών με συγκεκριμένους τρόπους όπως συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις όχι μόνο στις εκθέσεις της Μπολόνια και της Φρανκφούρτης, αλλά και σε όλες τις άλλες διεθνείς εκθέσεις που προσφέρονται.

 

 

 

Να ενθαρρύνουμε τις παραγωγές Βιβλίων με συγκεκριμένα κίνητρα. Για εμάς όλοι οι εκδότες είναι ίσοι απέναντι στην πολιτεία δεν τους κατηγοριοποιούμε χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την εμπορική τους επιτυχία, είναι όλοι συνομιλητές μας. Παράλληλα στόχος μας είναι να  συνεχίσουμε ό,τι θετικό έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα δράση του ΕΚΕΒΙ και όλες τις καλές πρακτικές τις οποίες δεν τις μηδενίζουμε. Θα πάμε και στις βιβλιοθήκες, θα συνεχίσουμε τη biblionet θα συνεχίσουμε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως και στη συνέχεια με βάση ό,τι υπάρχει στη διάθεσή μας και με ό,τι μπορούμε να επινοήσουμε μέσα από ένα καλόπιστο διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, θα καταλήξουμε σε μια πολύ κοινά αποδεκτή σύνθεση για το πώς πρέπει να εξοικονομηθούν και θεσμικά τα πράγματα στο χώρο του βιβλίου».

 

eproini.gr

Διαβάστε επίσης...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο επιστημονικό συμπόσιο ΔΙ.Π.Ε Άρτας «ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Tweet 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙ.Π.Ε. ΑΡΤΑΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε …

Άρτα: 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Διοίκηση & Ηγεσία στην Εκπαίδευση»

TweetΗ Περιφερειακή Ενότητα Άρτας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, διοργανώνουν το 1ο …

«Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2023-2024»

TweetΣχετ. έγγραφο: H υπό στοιχεία 73897/Γ1/4-7-2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *