ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ «Ψαλίδι» στις αναρρωτικές

Ούτε να αρρωστήσουν δεν μπορούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καθώς βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την προϋπηρεσία τους, να μην πληρωθούν και τελικά να απολυθούν.

H εγκύκλιος που καθορίζει το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης έχει σταλεί ήδη από το υπ. Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  H εγκύκλιος που καθορίζει το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης έχει σταλεί ήδη από το υπ. Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

H σχετική εγκύκλιος στάλθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και καθορίζει το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).

Στην εγκύκλιο 155734/Δ1/ 10-12-2012 της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας που υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης κυρία Ευδοκία Καρδαμίτση αναφέρεται ότι όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 μέρες χάνει την εκπαιδευτική του προϋπηρεσία, δεν πληρώνεται και… απολύεται.

Με την ίδια εγκύκλιο κάθε έγκυος αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, που παίρνει αναρρωτική πάνω από 15 μέρες, χάνει τη διδακτική της προϋπηρεσία, ευτυχώς όχι όμως και τη δουλειά της.

Οπως καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η διάταξη αυτή αποτελεί μέρος πλέον και της Σύμβασης Εργασίας που υπογράφουν οι αναπληρωτές, όπου αναφέρεται:

«Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας». Επίσης, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι αναπληρωτές μετά τη συμπλήρωση … μισού μήνα με αποδοχές απολύονται εφόσον ήθελε κριθεί ότι η περαιτέρω απουσία τους συνιστά σπουδαίο λόγο που κατά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας δικαιολογεί καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου…».

Πώς δικαιολογεί την απόφαση αυτή η προϊσταμένη του υπουργείου Παιδείας;

Οπως λέει, «τα παρελθόντα σχολικά έτη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αλόγιστης χρήσης αναρρωτικής άδειας από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια αφενός τον μη ορθό προγραμματισμό και τη δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων, λόγω έλλειψης προσωπικού, και αφετέρου παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν μόρια πλασματικής προϋπηρεσίας τα οποία χρησιμοποιούν ως πραγματική για μελλοντική πρόσληψη ή διορισμό». Οι εκπαιδευτικοί πάντως κάνουν λόγο για «βάρβαρη απόφαση» και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την εγκύκλιο και να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών.

ΔΟΕ
Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις για την υποχρηματοδότηση των σχολείων, τις ελάχιστες προσλήψεις και τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη προαναγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Το ΔΣ της ΔΟΕ με ανακοίνωσή του καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων, από 21 μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2013, για τη διαμόρφωση της πρότασης του κλάδου. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην ολομέλεια των προέδρων στις 4 Φλεβάρη. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ακόμη για τις δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους, την επικείμενη αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας και τη μείωση στον αριθμό των αναπληρωτών.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ-ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *