Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού – 20 Νοεμβρίου

 

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξε ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον συνέβαλε στην αναγνώριση της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.
Παρόλα αυτά, τα δικαιώματα πάνω από ενός δισεκατομμυρίου παιδιών παραβιάζονται επειδή αποστερούνται μία ή περισσότερες από τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται για να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν κα να αναπτυχθούν. Η βλάβη όμως που προξενείταιπαρατείνεται πολύ πέρα από τα παιδικά χρόνια, αυξάνοντας την πιθανότητα η επόμενη γενιά να πλήττεται από τις ίδιες απειλές. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εξαλειφθεί μόνο εάν ο κόσμος επιδείξει τη θέληση να θέσει τα δικαιώματα όλων των παιδιών σε ισχύ…

 

 

1.

Η Χάρτα των Δικαιωμάτων του Παιδιού
 

2.

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού
Ένα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, με υλικό που αναφέρεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στις παραβιάσεις Δικαιωμάτων και στα βήματα για τη δημιουργία ενός κόσμου κατάλληλου για τα παιδιά.
Επιμέλεια : Διονύσης Πολυχρονόπουλος

 

3.

Συνήγορος του Πολίτη

Η ιστοσελίδα του Συνήγορου του Πολίτη, με το ρόλο του ως Συνήγορου του Παιδιού, συνοψίζει τις σχετικές διαπιστώσεις και προτάσεις, που έχει ήδη διατυπώσει η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή προς την Πολιτεία, σε ένα κείμενο. Στο κείμενο αυτό εντοπίζονται επιγραμματικά σημαντικές ελλείψεις της Ελληνικής διοίκησης σχετικά με την εφαρμογή και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα μας.
 

4.

UNICEF
Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού 
Η Σύμβαση επικυρώθηκε πριν από 18 χρόνια και είναι η πιο ευρέως αποδεκτή συμφωνία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Περιγράφει τα δικαιώματα και το πώς πρέπει να τηρούνται στα 54 της άρθρα, καθώς και σε δύο μεταγενέστερα προαιρετικά πρωτόκολλα.
Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2006 – 07 
Με πραγματικές ιστορίες παιδιών, με δραστηριότητες και παιχνίδια, οι μαθητές συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους 
Το πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στα Νηπιαγωγεία και την Ε’ τάξη Δημοτικού Σχολείου όλης της χώρας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

 

5.

Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
Η σωματική τιμωρία των παιδιών παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμά τους στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της σωματικής ακεραιότητας. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί για τα δικαιώματα του παιδιού συστήνουν τη ρητή απαγόρευσή της, επειδή βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία τους…
Στο site αυτό θα βρείτε τη Νομοθεσία, χρήσιμους συνδέσμους αλλά και Διεθνή και Ελληνικά κείμενα για τη σωματική τιμωρία, όπως Συστάσεις, Διακηρύξεις και Δημόσιες Θέσεις.
 

  6.

Διεθνής Αμνηστία – Παιδιά στρατιώτες
Μερικά παιδιά κατατάσσονται στο στρατό σαν λύση επιβίωσης ή μετατρέπονται σε στρατιώτες με τη βία, σε περιοχές διαλυμένες από τον πόλεμοΤο Προαιρετικό Πρωτόκολλο απαιτεί από τις κυβερνήσεις να λάβουν όλα τα εφικτά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι παιδιά κάτω των 18 ετών δεν θα συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις.
 

  7.

Οίκαδε…
Αδικίες και πιθανές λύσεις για την προστασία και τη φροντίδα όλων των παιδιών του πλανήτη μας.
 

  8.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών. Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κλίμακα και η αποτελεσματικότητα της δράσης της ΕΕ, η Επιτροπή παρουσίασε ένα θεμελιώδες έγγραφο, όπου περιλαμβάνονται οιεσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές δεσμεύσεις για τα δικαιώματα των παιδιών.
 

  9.

Declaration of the Rights of the Child
To πλήρες επίσημο κείμενο του ψηφίσματος υιοθετημένο από τα Η.Ε.
Plain Language Version
Δήλωση των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε απλή γλώσσα
Children Rights Stories
Ιστορίες παιδιών που υπέφεραν… από παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
 

10.

Council of Europe
Το Επίσημο Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει τα δικαιώματα των παιδιών
 

11.

Child Rights Information Network ( CRIN )
Δίκτυο Πληροφόρησης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που καλύπτει θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, την υγεία, την παιδική εργασία, τη σωματική βία, την ανισότητα, τον πόλεμο…

 

12.

Wikipedia – Children’s rights movement
Στην Πύλη της Κοινότητας Βικιπαίδειας συγκεντρώνονται ανακοινώσεις, άρθρα και ιστορικά στοιχεία για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
 

13.

Oxfam Education
Αυτή η σειρά μαθημάτων επιδεικνύει πόσο εύκολο είναι να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία  τα ζητήματα που αφορούν στη διάπλαση πολιτών του κόσμου, και πώς ιδέες, όπως η διάκριση μεταξύ αναγκών – επιθυμιών – δικαιωμάτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτύξουν βασικές μαθησιακές δεξιότητες.

 

πηγή : http://www2.e-yliko.gr/htmls/afieromata/Paidi.aspx

Διαβάστε επίσης...

Έγκριση Αδειών Εισόδου Εκπροσώπων αναγνωρισμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών και Φορέων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2023-2024

TweetΗ απόφαση έγκρισης αδειών ΕΔΩ 

Άνοιξε εκ νέου, από σήμερα 27/9 το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023

TweetΤην υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από …

Υπενθύμιση Προκήρυξης εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2023

TweetΑπό το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπενθυμίζεται ότι το χρονικό διάστημα για την καταχώριση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *