Ερώτηση στη Βουλή για τις εκπαιδευτικές άδειες

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  

Θέμα: Για τη μη χορήγηση ή ανανέωση εκπαιδευτικών αδειών.

Με το νόμο 4057/2012 («Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου»), αποφασίστηκε η μη χορήγηση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης (μέχρι τις 31.12.2012), στους δημόσιους υπάλληλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης (άρθρο 146Β – άρθρο ένατο, παρ. 14 του Ν. 4057/2012-ΦΕΚ 54 τ. Α)

Σε εφαρμογή του παραπάνω νόμου εκδόθηκε η εγκύκλιος 78440 / Δ1/10-7-10212 του ΥΠΔΒΜΘ όπου αναφέρεται:

«οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ που αφορούν στην αποζημίωση εκπαιδευτικών που τελούν σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2012 επαρκούν μόνο για την κάλυψη τόσο των υποχρεώσεων τρέχοντος οικονομικού έτους όσο και των ανεξόφλητων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών … δεν επιτρέπεται η χορήγηση-ανανέωση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης …Για το σχολικό έτος 2012-2013 είναι δυνατή η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές για ολοκλήρωση σπουδών …».

Ουσιαστικά, με το Ν 4057/2012 δεν επιτρέπεται πλέον η χορήγηση νέων εκπαιδευτικών αδειών στους δημόσιους υπάλληλους.

Επιπλέον για τους εκπαιδευτικούς δεν επιτρέπεται ούτε και η ανανέωση παλαιότερων εκπαιδευτικών αδειών για το σχολικό έτος 2012-2013.

Επιτρέπεται μόνο η χορήγηση άδειας αποκλειστικά για την ολοκλήρωση σπουδών (για ένα χρόνο) και μάλιστα χωρίς αποδοχές, δηλαδή με την προϋπόθεση ότι ο εκπαιδευτικός θα δεχτεί να μείνει χωρίς μισθό για ένα ολόκληρο χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Παιδείας στερεί τη δυνατότητα από τους εκπαιδευτικούς  να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους, όπως επιτάσσει η πρόοδος της επιστήμης.

Οι δυνατότητες και οι ανάγκες σήμερα, έτσι όπως καθορίζονται από την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, επιτρέπουν και επιβάλλουν τη συνεχή επιστημονική αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από την περιοδική επιμόρφωση όλων των υπηρετούντων με ευθύνη του κράτους και εντός των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση νέων αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης καθώς και η ανανέωση των υπαρχουσών αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης (όπου είναι απαραίτητο) στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη καταβολή του μισθού τους;

Οι βουλευτές

Σπύρος Χαλβατζής

Γιάννης Γκιόκας

Λιάνα Κανέλλη

Γεώργιος Λαμπρούλης

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Διαβάστε επίσης...

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Τι είναι η “θεωρία των 9 λεπτών” που βοηθάει τις μητέρες να μην έχουν τύψεις στην καθημερινότητά τους

TweetΗ ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και στο μεγάλωμα των παιδιών, σύμφωνα με τη θεωρία των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *