Παναγιώτα Δριτσέλη – Η κρίση απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας στην παιδεία

dritseli panagiotaΑναμφισβήτητα, η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια κυρίως είναι συνέπεια της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε κατά κόρον από τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση την οποία ο ελληνικός λαός αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα, ο αριθμός των αυτοκτονιών διαρκώς αυξάνεται, νέοι αναζητούν μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή στο εξωτερικό. Και δυστυχώς έπεται και συνέχεια!

Το κυβερνητικό στίγμα φάνηκε από πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω τις όποιες εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση, όρος-καραμέλα που χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά προκειμένου να παγιδέψουν τον ελληνικό λαό και να υφαρπάξουν την ψήφο του. Στο βωμό του μνημονίου όμως θυσιάζεται και ένα άλλο ιερό αγαθό, το δικαίωμα δηλαδή κάθε ανθρώπου να του παρέχεται δημόσια δωρεάν παιδεία υψηλού επιπέδου.

Το πόσο σημαντική είναι η παιδεία για κάθε άτομο, συμπυκνώνεται καθαρά στην λαϊκή ρήση ¨άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο¨. Το σχολείο, με λίγα λόγια, οφείλει να παρέχει όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια ώστε στο άτομο να μεταλαμπαδεύονται αξίες όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός. Εντούτοις δεκαετίες τώρα τα δύο κόμματα προσπαθούν να αλλοιώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της και να απαξιώσουν την σημαντική προσφορά της. Συγκεκριμένα, οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων τριών ετών στην παιδεία ήταν καταστροφικές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα μνημόνια αποτέλεσαν την τομή γιατί περισσότερο από ποτέ άλλοτε η παιδεία υποβαθμίστηκε ως δημόσιο αγαθό και μετατράπηκε για λίγους. Ήδη, η προηγούμενη έναρξη του σχολικού έτους ήταν απογοητευτική.

Τα σχολεία για μεγάλο διάστημα υπολειτουργούσαν χρησιμοποιώντας αντί για βιβλία, ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ! Για την προσεχή χρονιά, οι εκτιμήσεις είναι ακόμα πιο αποθαρρυντικές, συνυπολογίζοντας ότι στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, ακολουθούν νέες περικοπές δαπανών για την παιδεία που σημαίνει ότι έρχονται καινούργιες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Με την κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου και του πανεπιστημίου, ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι δύσκολος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αντίθετα, αντιπαραβάλλει σ’ αυτή την παρωδία μια μόρφωση υψηλού επιπέδου όπου χωρίς αυτή η κοινωνία απειλείται από στασιμότητα και οικονομικό και πολιτισμικό μαρασμό. Δεσμευόμαστε για ένα δημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα φαντάσματα του αποκλεισμού, των ανισοτήτων και του ρατσισμού.

Αξιακές στοχεύσεις για μας αποτελούν η άρση ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, κατάργηση κάθε είδους διακρίσεων και παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας αντάξιας των σύγχρονων συνθηκών.

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.

Για όλα αυτά λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα δώσει την μάχη του μέσα και έξω από τη Βουλή, καθώς η κρίση, όποια μορφή και αν έχει αυτή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, όταν ο λαός γνωρίζει καλά την ιστορία του, μπορεί να παραδειγματιστεί από το παρελθόν του, αναγνωρίζει την αξία που υπάρχει στο να αγωνίζεται κανείς για την αξιοπρέπεια του και την αναζωπύρωση της ελπίδας.

Παναγιώτα Δριτσέλη – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

 

http://www.kalabakacity.gr/arthra/12561-panagiota-dritseli-i-krisi-apaitei-allagi-nootropias-stin-paideia.html

 

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *