Μήνυμα Υπουργού Παιδείας (ΚΥΠΡΟΥ) για τη Γιορτή των Γραμμάτων

Στην Κύπρο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έστειλε σήμερα το ακόλουθο μήνυμα.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους σε μήνυμά του προς τους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς για τη Γιορτή των Γραμμάτων αναφέρει ότι ”στρέφουμε τη σκέψη μας στους Τρεις Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, οι οποίοι τίμησαν και καταξίωσαν με τη ζωή και τη δράση τους τα Ελληνικά Γράμματα όντας μεγάλοι Δάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας’.

Οι Τρεις Ιεράρχες, σημειώνει, ανέδειξαν όσο λίγοι την αξία της ελληνικής παιδείας και της χριστιανικής αρετής, ενώ παράλληλα, διακήρυξαν πως η μόρφωση πρέπει να εφοδιάζει τους νέους με όλα τα αναγκαία που θα τους βοηθήσουν να γίνουν αληθινοί άνθρωποι, χρήσιμοι κοινωνικοί εργάτες και θαρραλέοι αγωνιστές στη ζωή τους.

Πάνω απ’ όλα, όμως αναφέρει, μας κληροδότησαν πως η μόρφωση φωτίζει το νου και ποτίζει την ψυχή μας.

Η λατρεία για τα γράμματα, συνεχίζει, είναι αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού μας. ”Αυτή τη λατρεία την βλέπουμε καθημερινά στις πράξεις όλων των γονέων, που θυσιάζουν τα πάντα για να μπορέσουν να δώσουν την πιο καλή μόρφωση στα παιδιά τους”, προσθέτει.

Με τη Γιορτή των Γραμμάτων, αναφέρει στο μήνυμα του, ο Υπουργός, επιβεβαιώνουμε την προσήλωση της κοινωνίας μας στην αρχή ότι η παιδεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο του πολιτισμού και ότι από τη μόρφωση -μαζί με την εργασία- αντλούμε την αυτοπραγμάτωση, την ευτυχία και την ευημερία μας.

Σημειώνει ότι η αγάπη για τον συνάνθρωπο, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη είναι οι βασικές αρχές τις οποίες υπηρέτησαν έμπρακτα οι τρεις κορυφαίοι Διδάσκαλοι.

«Η παιδεία είναι το πρώτον αγαθόν, από τα αγαθά τα οποία έχομεν», τονίζει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος στον επιτάφιο λόγο του προς τον Μεγάλο Βασίλειο. «Μετά τέρψεως» πρέπει να γίνεται η διδασκαλία, σύμφωνα με τον Μεγάλο Βασίλειο, και εμείς σήμερα επαγγελλόμαστε ένα σχολείο όπου τα παιδιά έχουν δικαίωμα όχι μόνο στη γνώση, αλλά και στη χαρά.

Ο κ. Δημοσθένους αναφέρει ότι οι σημερινές μας προσεγγίσεις για την Παιδεία έλκουν την καταγωγή τους από τους δικούς τους προβληματισμούς. Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που οραματιζόμαστε, σημειώνει, οδηγεί προς τις ίδιες αξίες που πρέσβευαν και διακήρυτταν με σθένος οι τρεις σεπτοί Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Για να πραγματωθούν αυτές οι αξίες, αναφέρει, πρέπει να συνυπάρχουν με τις ιδιότητες του πολίτη της σύγχρονης δημοκρατίας.

”Έτσι η παιδεία μας πρέπει να μορφώνει πολίτες που χαρακτηρίζονται από δημοκρατικότητα, αγωνιστικότητα, παρρησία και κοινωνική υπευθυνότητα και εμφορούνται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης”, προσθέτει.

Επίσης, σημειώνει, να διαχειρίζονται με γνώση και ευαισθησία τα φαινόμενα ετερότητας των σημερινών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, να σέβονται και προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

”Ας εργαστούμε για να υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές για μια δημοκρατική και ανθρώπινη παιδεία που να σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού”, καταλήγει στο μήνυμα του, ο Υπουργός Παιδείας.

www.kathimerini.com.cy

 

 

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=75459

Διαβάστε επίσης...

Κρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων αποκαλύφθηκε στην Χαλκιδική από τον θάνατο ενός Τσέχου

TweetΚρησφύγετο Ρώσων κατασκόπων στην Χαλκιδική, αποκάλυψε ο θάνατος ενός Τσέχου, υπηκόου ρωσικής καταγωγής, πριν από …

Το Belem μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα και περνάει από την Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου (video)

TweetΜε το εντυπωσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο Belem, ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της, με προορισμό …

e-Καταναλωτής: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

TweetΗ αναβαθμισμένη νέα πλατφόρμα e-Καταναλωτής είναι από σήμερα διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές, χρήστες του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *