Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: Με καθυστέρηση και χωρίς αλλαγές η έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων

Του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη

 

ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409                                                                          
FAX: 210 3442287                                   Αθήνα, 13/11/2011

Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: Με καθυστέρηση και χωρίς αλλαγές η έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων

Με καθυστέρηση έντεκα (11) ημερών εκδόθηκε η εγκύκλιος των μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για αρκετές ημέρες «περιφέρονταν» σε διάφορα γραφεία σε μια προσπάθεια κάποιων για αλλαγές όχι με βάση τις προτάσεις του Κλάδου, που αγνοήθηκαν παντελώς, αλλά την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. 
Η καθυστέρηση της έκδοσης της εγκυκλίου πέρα από το χρονικό περιορισμό της υποβολής των αιτήσεων μετάθεσης (από 11/11 έως 30/11) αποδεικνύει και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού καθώς επίσης και την ανευθυνότητα και προκλητικότητα της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.

Ως αιρετός του κλάδου, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά, την αδήριτη ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο μεταθέσεων των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, πρέπει άμεσα και σε συνεργασία με τη Δ.Ο.Ε. να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία:

• Στην τροποποίηση των άρθρων 4 και 30 του Ν.3848/2010 σχετικά με την τριετή υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων στην περιοχή διορισμού και τη διετή των υπολοίπων για θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης. Η τριετής παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού δεν εγγυάται και καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλλον! Όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες του επηρεάζεται και η απόδοσή τους στο εκπαιδευτικό τους έργο. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της άγριας λιτότητας, δεν χρειάζονται τιμωρητικές διατάξεις αλλά παροχή κινήτρων.
• Στην τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 για την ένταξη νέων ασθενειών ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία. Είναι ντροπή συνάδελφος με 82% αναπηρία να μην υπάγεται στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων.
• Στην αναμοριοδότηση όλων των κριτηρίων και ιδιαίτερα της μοριοδότησης των χρόνων υπηρεσίαςώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες προκύπτουν με τα ισχύοντα σήμερα.
• Στην αντιμετώπιση του λαβύρινθου της ισχύουσας νομοθεσίας των μεταθέσεων σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.
• Στην αλλαγή με αποσαφήνιση και συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων σε Διαπολιτισμικά, Μειονοτικά και Πειραματικά Σχολεία.
• Στην αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων και την κατάταξή τους σε 12βαθμη κλίμακααφού προηγουμένως, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, οριστούν και καταγραφούν τα δυσπρόσιτα σχολεία.
Θυμίζω πως πέρυσι είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό μεταθέσεων των τελευταίων δεκαετιών. Από τις 10.005 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν μόλις 1.736 ποσοστό 17,35%. Στις τελευταίες μεταθέσεις πέρα της σωρείας λαθών για πρώτη φορά δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις εκπαιδευτικών ειδικών κατηγοριών.
Σημειώνω πως με βάση τα παραπάνω, οι περσινές βάσεις μετάθεσης δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση υπολογισμού για τις φετινές μεταθέσεις. Οι μεταθέσεις κυρίως εξαρτώνται από τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ή δημιουργούνται σε κάθε περιοχή μετάθεσης.
Μόνο εάν δεν συνεχιστεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική για «λιγότερα σχολεία – λιγότερους εκπαιδευτικούς», υπάρχει ελπίδα για περισσότερες μεταθέσεις.
Οφείλει άμεσα η πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των φετινών μεταθέσεων στα πλαίσια του  προβλεπόμενου χρόνου και, ταυτόχρονα, με βάση τις θέσεις της Δ.Ο.Ε. στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων των εκπαιδευτικών.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

 

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *