ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ – ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 5/7/2011

Η υποβολή δήλωσης προτιμήσεων σχολικών μονάδων γίνεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων προσώπων που θα αναλάβουν τα ηνία των σχολείων της Θεσσαλονίκης από το ερχόμενο φθινόπωρο και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά τις κρίσεις των σχολικών συμβούλων, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί βάσει του νόμου 3848/10.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, ώστε οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου (οπότε λήγει και η θητεία των σημερινών διευθυντών) και η καινούργια σχολική χρονιά να βρει τους νέους διευθυντές στη θέση τους. Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες είναι οι μνηστήρες που διεκδικούν το πόστο του αναβαθμισμένου πλέον διευθυντή, δεδομένου ότι για τις 600 περίπου θέσεις υπέβαλαν αίτηση συνολικά 1.295 υποψήφιοι από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψήφιων διευθυντών για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινά την Πέμπτη, ενώ έως την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου σειρά θα πάρουν και οι ενδιαφερόμενοι για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι κρίσεις των υποψήφιων διευθυντών για τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν από τις 5 Ιουλίου ή το αργότερο έως τις 11 του μήνα και θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουλίου. Ετσι μέσα στον Αύγουστο θα είναι όλοι στη θέση τους», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης.

Σύγχυση

Ωστόσο, όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι κρίσεις των σχολικών συμβούλων, οι οποίες προηγούνται πάντα της αντίστοιχης διαδικασίας για τους διευθυντές σχολείων, ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση και να επιφέρει ανακατατάξεις εν μέσω της σχολικής χρονιάς, δεδομένου ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι είναι υποψήφιοι και στις δυο κατηγορίες. «Οσοι είναι υποψήφιοι για σχολικοί σύμβουλοι λόγω των μορίων που έχουν θα επιλεγούν ως διευθυντές. Ωστόσο όταν ακολουθήσουν οι κρίσεις των σχολικών συμβούλων οι περισσότεροι θα επιλεγούν. Ετσι θα απελευθερωθούν θέσεις διευθυντών σε καλά σχολεία τις οποίες θα πάρουν τελικά υποψήφιοι που δεν είχαν τα απαιτούμενα μόρια», ανέφερε ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ ανατολικής Θεσσαλονίκης Ηρακλής Ξανθόπουλος, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η αντικατάσταση των εκπαιδευτικών θα είναι άμεση, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των διδακτηρίων.

Νέα κριτήρια

Από φέτος πάντως οι επικεφαλής των σχολικών μονάδων θα επιλέγονται με νέα κριτήρια, και δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση των υποψηφίων, ενώ περνά σε δεύτερο πλάνο η συνέντευξη με τους υποψηφίους (μοριοδοτείται με 15 μονάδες αντί για 20 που ίσχυε).
 Ειδικότερα, με βάση πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών μοριοδοτείται με 4 μονάδες, ανεξάρτητα αν χορηγείται επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ το διδακτορικό δίπλωμα ή ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, που ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό, δε μοριοδοτείται.

Επίσης η διοικητική και η καθοδηγητική εμπειρία μοριοδοτούνται με 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Για τους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών δεν λαμβάνεται υπόψη δικαιολογητικό γνώσης ξένης γλώσσας, εφόσον πρόκειται για τη γλώσσα που διδάσκουν. Επίσης μη ολοκληρωμένες σπουδές στα πλαίσια φοίτησης για μεταπτυχιακές σπουδές ή δεύτερο πτυχίο δεν λαμβάνονται υπόψη. Ωστόσο σε περίπτωση που εκκρεμεί η ορκωμοσία και η χορήγηση του διπλώματος, έχουν, όμως, ολοκληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις (π.χ. επιτυχής εξέταση), λαμβάνεται υπόψη σχετική βεβαίωση από το οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επιπλέον παρακολούθηση επιμορφωτικού προγράμματος χωρίς ολοκλήρωση όλων των υποχρεώσεων (π.χ. τελική εξέταση) αλλά και χρόνος προϋπηρεσίας που δεν είναι αναγνωρισμένος μισθολογικά δε λαμβάνεται υπόψη.

Η συνέντευξη

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης, αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία της, καθώς για τη διασφάλεια πλήρους διαφάνειας μαγνητοφωνείται, ενώ περιλαμβάνει τρία στάδια: Προετοιμασία του υποψηφίου πάνω σε ένα θέμα -μελέτη περίπτωσης, εισήγηση μέλους του Συμβουλίου Επιλογής και παρουσίαση του θέματος από τον υποψήφιο- ερωτήσεις συμβουλίου. Μετά το πέρας της συνέντευξης όλων των υποψηφίων, το Συμβούλιο Επιλογής καταρτίζει με αξιολογική σειρά ενιαίους πίνακες επιλογής με βάση τις συνολικές μονάδες κάθε υποψηφίου. Υστερα από την κρίση του Συμβουλίου επί των ενστάσεων και την αναπροσαρμογή των πινάκων, οι πίνακες αυτοί υποβάλλονται στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται και ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους κατάρτισης. Η υποβολή δήλωσης προτιμήσεων σχολικών μονάδων γίνεται μετά την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων.

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=38345

Διαβάστε επίσης...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο επιστημονικό συμπόσιο ΔΙ.Π.Ε Άρτας «ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Tweet 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙ.Π.Ε. ΑΡΤΑΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε …

Άρτα: 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Διοίκηση & Ηγεσία στην Εκπαίδευση»

TweetΗ Περιφερειακή Ενότητα Άρτας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, διοργανώνουν το 1ο …

«Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2023-2024»

TweetΣχετ. έγγραφο: H υπό στοιχεία 73897/Γ1/4-7-2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *