2.200 τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287

e-mail: paligiannis@hotmail.gr                                                                        Αθήνα, 04/03/2015

2.200 τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

235 οι διαθέσιμες πιστώσεις

Με βάση τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, το σύνολο των κενών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση υπολογίζονται περίπου σε 2.200. 

Οι διαθέσιμες πιστώσεις για την κάλυψη των παραπάνω κενών αλλά και των κενών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι 45 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 190 από το ΕΣΠΑ. Οι 190 πιστώσεις ΕΣΠΑ μπορούν να διατεθούν για προσλήψεις αναπληρωτών σε συγκεκριμένες περιοχές που προς το παρόν δεν παρουσιάζουν κενά.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, είναι εύλογο πως το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 2/3/2015 σχετικά με προσλήψεις αναπληρωτών, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σημασία έχει πως βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου και πολλά σχολεία δεν διαθέτουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπάρχουν τάξεις χωρίς δασκάλους!

Εκτός κι αν και η σημερινή πολιτική ηγεσία πιστεύει πως σχολεία και θεσμοί μπορούν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς.

Επειδή το πρόβλημα των κενών δεν επιλύεται με «λόγια κι ευχολόγια», η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη όλων των κενών και να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών, γιατί οι δηλώσεις της έχουν δημιουργήσει σύγχυση και προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Υπουργός Παιδείας οφείλει να γνωρίζει πως χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν με αγωνία την τελική απόφαση για  μόνιμους διορισμούς, ώστε να λήξει η ομηρία τους αφού πολλοί εξακολουθούν να εργάζονται πέντε, δέκα έως και δεκατέσσερα χρόνια με την ιδιότητα του αναπληρωτή.

Η νέα γενιά εκπαιδευτικών μπορεί να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, φτάνει να γίνει αποδεκτό από τους κυβερνώντες ότι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν και πως η κάλυψη των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών είναι μια προσωρινή λύση.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος

Διαβάστε επίσης...

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με θέμα: «Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά»

TweetO Πειραϊκός Σύνδεσμος, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σας …

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Tweet Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2024-2025 θα …

Οι απαντήσεις του υπ. Παιδείας σε θέματα σχολείων της Γερμανίας

TweetΣε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας  Γερμανίας με τον Γενικό Γραμματέα   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *