ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 12-9 ΚΗΡΥΞΕ Η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12.00 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΕ

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΧΡΙ 40% – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 12/9 ΚΗΡΥΞΕ Η ΟΙΕΛΕ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12:00 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΕ

Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας ενέπαιξε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αποφασίζοντας εν κρυπτώ τη ληστρική μείωση των αποδοχών τους μέχρι 40%, την ώρα που στις επίσημες επαφές της με το  ΔΣ της ΟΙΕΛΕ (με την τελευταία αυτή που έγινε την Τρίτη, 4/9, με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου) διαβεβαίωνε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυθαίρετες περικοπές αποδοχών μέσω της εφαρμογής της εγκυκλίου Μπαμπινιώτη και πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο τριμερής διάλογος Υπουργείου – ΟΙΕΛΕ – σχολαρχών για να βρεθούν λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου και να ξεκινήσει σε συνθήκες ομαλότητας η νέα σχολική χρονιά. Ακολουθώντας, δυστυχώς, το παράδειγμα των δύο προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου, το δίδυμο Αρβανιτόπουλου-Παπαθεοδώρου αποφάσισε, χωρίς διάλογο, να θεσπίσει την περικοπή των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος επισήμως νομιμοποιεί την αρπαγή χρημάτων από εργαζόμενους, τα οποία απευθείας ενισχύουν την τσέπη εργοδοτών.


Οι περικοπές των αποδοχών ληστεύουν τα κρατικά ταμεία, ενώ ωφελούν τα ταμεία ιδιωτών. Σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, με την εφαρμογή της  γνωμοδότησης Μπαμπινιώτη οι εργοδότες κερδίζουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τη στιγμή που οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα υποστούν απώλειες της τάξης των 27 εκατομμυρίων ευρώ και τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 20 εκατομμυρίων! Πρόκειται για μια από τις χυδαιότερες απόπειρες αναδιανομής πλούτου, που αφαιρείται από τους αδύναμους υπέρ μιας ολιγομελούς κοινωνικής κάστας, στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Η επιβολή της βίαιης περικοπής ποσοστού 20-40% από τους μισθούς – και μάλιστα αναδρομικά από το Νοέμβριο του 2011 (!) – από σχολεία που δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα, που έχουν ελάχιστη ή μηδενική απώλεια μαθητών (τα περσινά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν μείωση περίπου 2% στο μαθητικό πληθυσμό των ιδιωτικών σχολείων), που χρεώνουν γονείς συχνά ακόμη και με δίδακτρα που αγγίζουν τις 10.000 ευρώ, είναι κοινωνική πρόκληση πρώτου μεγέθους και αποδεικνύει πως το ελληνικό κράτος στην εποχή της τρόικας και των μνημονίων δεν υπηρετεί την ισονομία και την ισοπολιτεία, αλλά τα συμφέροντα των ισχυρών. Ακόμα και σε καιρό βαρύτατης οικονομικής κρίσης οι ισχυροί βρίσκουν τρόπο να θησαυρίσουν στις πλάτες των εργαζόμενων, εξαθλιώνοντάς τους οικονομικά.


Η απόφαση αυτή, όμως, δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο μας, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για τη δημόσια εποπτευόμενη ιδιωτική εκπαίδευση. Οι συλλογικές συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που καθορίζουν το μισθό μας, ο οποίος διαμορφώνεται από τον κατώτατο μισθό και τις πάγιες παροχές και επιδόματα, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία, στην ουσία ακυρώνονται. Η κατάργησή τους σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως εκατοντάδες ώρες κάθε μήνα που οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσφέρουν στα σχολεία τους για εξωσχολικές δραστηριότητες (συναντήσεις με γονείς, ενισχυτική διδασκαλία, κ.λπ.), πέραν του ωραρίου που προβλέπει το διοριστήριό τους, μετατρέπονται, προς τέρψιν των ιδιοκτητών, σε «εθελοντική» εργασία.


Η ΟΙΕΛΕ με έκτακτο ΔΣ της, αποφάσισε να απαντήσει στην πρωτοφανή πρόκληση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 12/9/2012, συμμετέχοντας στο πανεκπαιδευτικό μέτωπο με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ. Τις ερχόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις σε σχολεία και  σωματεία που ανήκουν στην Ομοσπονδία μας για να καθοριστούν οι μορφές των περαιτέρω κινητοποιήσεων.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ           ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Διαβάστε επίσης...

Καταργείται η Αργία των Τριών Ιεραρχών και για τα Φροντιστήρια με ΥΑ

TweetΥπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή, η με αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024  απόφαση …

1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο της ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας

Tweet Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή …

Έγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT»

TweetΈγκριση αιτήματος για υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «THE CROCUS PROJECT» Σχετ.: 1. οι υπό στοιχεία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *